ЏАБА РЕФОРМЕ КАД НАС ПРИШТИНА КОЧИ: Посланици данас први пут расправљају о извештају ЕК о путу Србије ка ЕУ

С. С. Р. - Д. Р. Ђ.

28. 12. 2020. у 09:27

СКУПШТИНА Србије расправљаће данас о извештају Европске комисије о путу наше земље ка Европској унији и истовремено усвојити закључке којима се потврђује наша европска оријентација, без обзира на замерке које су стигле од бриселске администрације.

ЏАБА РЕФОРМЕ КАД НАС ПРИШТИНА КОЧИ: Посланици данас први пут расправљају о извештају ЕК о путу Србије ка ЕУ

Фото Танјуг

Како "Новости" сазнају, првој седници са овом темом присуствоваће и чланови Владе. У дискусији ће, највероватније, учествовати премијерка Ана Брнабић, министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, као и министарка правде Маја Поповић, с обзиром на то да је највише замерки из њеног ресора - владавине права.

Председник парламента Ивица Дачић у недељу је подсетио да осим захтева који мора да испуни свака земља кандидат за чланство у ЕУ, пред Србијом стоји и специфичан услов за напредовање у преговорима, а то је дијалог Београда и Приштине:

- Ми можемо колико хоћемо да напредујемо у реформама, у Извештају ЕК не пише да је крива Приштина, или да ЕУ сноси одговорност за нешто што није испуњено и што нема напретка у дијалогу. Њих то не интересује, они гледају фактичко стање.

Према нашим информацијама, у закључцима које треба да усвоји парламент констатују се оцене из документа ЕУ, посебно оне које се односе на владавину права и функционисање демократских институција, и позива се Влада да одржи снажну динамику преговора, у складу са новом методологијом проширења.

У закључцима се помиње и парламент, где се указује да се већ ради на смањивању доношења закона по хитном поступку, због чега је из ЕУ до сада стизало доста опомена. Скупштина ће, наводи се, учествовати у испуњењу политичких критеријума за ЕУ интеграције, као и у постизању широког међупартијског и друштвеног консензуса о реформама.

Овлашћени представник на седници биће председница Одбора за европске интеграције Елвира Ковач. Она за, "Новости", каже да када је објављен извештај у октобру, још нису били формирани влада и одбор.

- Чим смо оформили одборе, позвали смо министарку за европске интеграције и одрадили све да припремимо прву овакву седницу на којој ће бити речи о извештају и који ћемо детаљно размотрити. Формулисали смо закључке. Базираћемо се на томе шта још треба да се уради - каже Ковачева. - Што се тиче парламента, треба да повећамо број јавних слушања закона и на томе се ради.

Из Брисела су сугерисали и да би више требало да се ради на контролној улози парламента.

ОСМИ КОНГРЕС А НЕ СЕДНИЦА

ПРЕ него што је почела да образлаже прописе из свог ресора, министарка културе и информисања Маја Гојковић рекла је у недељу да ће се трудити да буде кратка, имајући у виду коментаре на дужину излагања заштитника грађана Зорана Пашалића дан раније.

- Јуче сте опоменули једног од предлагача аката да ово није Осма седница комитета - рекла је Гојковићева, али ју је њен наследник на месту председника парламента Ивица Дачић кориговао, рекавши да није "Осма седница, него Осми конгрес".

- То ви боље знате, можда сте некад били следбеник који је учествовао на Осмој седници, ја сам била обичан грађанин - одговорила је Гојковићева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)