ПОНОВО ТРАЖЕ ДА ПРЕЦРТАМО КИНУ И РУСИЈУ: Не попуштају притисци из Вашингтона да Београд окрене леђа провереним савезницима

Д. Р. Ђ. - С. С. Р.

24. 12. 2020. у 09:00

ДА ће до Србије преко Атлантика наставити да дувају ветрови са циљем да пољуљају односе које Београд гради са Москвом и Пекингом, потврдио је у среду Филип Рикер, шеф Бироа за Европу и Евроазију у Стејт дипартменту.

ПОНОВО ТРАЖЕ ДА ПРЕЦРТАМО КИНУ И РУСИЈУ: Не попуштају притисци из Вашингтона да Београд окрене леђа провереним савезницима

Филип Рикер / Фото ЕПА

Уз ограду да не може да спекулише шта ће да уради Бајденова администрација и уз поруку да је америчка посвећеност Западном Балкану и партнерству са Србијом доследна из једне у другу администрацију, Рикер је огољено саопштио:

- Ми настављамо да одвраћамо руски и кинески утицај у Србији, а то укључује и стално подсећање српског руководства да ниједан од тих односа не помажу достизању стратешког циља Србије за улазак у Европску унију, већ заправо утичу супротно.

Русија, како је додао, у Србији користи кампању дезинформација како би одвратила јавност од симпатија које гаји према западним идеалима и циљевима, а поткопава и демократске институције. Кина, с друге стране, навео је он, користи инвестиције, које најчешће нису транспарентне, нити су пројекти квалитетни, како би "потковала" свој пут у Србију.

Откако је ЕУ преузела посредништво у дијалогу Београда и Приштине, тај процес се одвија под будним оком овог америчког дипломате. Са председником Александром Вучићем Рикер се састајао у више наврата - у оквиру Минхенске безбедносне конференције у фебруару, прошле године на маргини заседања Генералне скупштине УН у Њујорку... Српским политичарима је познат још с краја деведесетих, када је био портпарол Кристофера Хила, америчког специјалног изасланика за Косово, а у Стејт департменту је радио и за време државних секретара Медлин Олбрајт, Колина Пауела и Хилари Клинтон.

О најновијим оценама Рикера, председник Народне скупштине Ивица Дачић каже за "Новости" да су - паушалне:

- И у тим земљама које он помиње прича се да је утицај САД малиган. А, ми смо у таквој позицији да морамо да живимо под утицајем свих.

Аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да су Рикерови ставови цинични и да је реч о континуитету антисрпске политике:

- Ваљда је основни интерес сваке државе одбрана територијалног интегритета, а ту Србији помажу Кина и Русија, док западне силе раде на отцепљењу дела наше територије. Када Рикер каже да ће САД подсећати српско руководство да односи са Русијом и Кином не помажу достизању циља да се уђе у ЕУ, то звучи и као уцена и као претња. Из тога произлази да је цена уласка у ЕУ одрицање од Косова, јер би се то десило ако бисмо се одрекли сарадње са те две земље.

Анђелковићу цинично делује и како Рикер говори о кинеским пројектима, јер, наводи да су управо САД допренеле највећем кинеском пројекту у Србији пошто је њихова фирма продала кинеском "Зиђину" налазиште "Чукару пеки" код Бора за стотине милиона долара.

Иначе, Рикеру је Амерички савет Албанаца доделио награду "Рука наде" за његов "витални допринос албанским питањима и стабилности Балкана".

ХАРАДИНАЈ: СРБИЈА СЕ НАОРУЖАВА

У ДИЛЕМИ да ли да остане при самокандидатури за председника привремених приштинских институција или да трчи за позицијом премијера, лидер Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај поново је прозвао Србију јер се "наоружава".

- Док власти у Приштини причају ко има лепшу кућу и узимају шпијуне по лепоти, Србија се наоружава - навео је Харадинај, истичући да безбедност мора да буде на првом месту.

Харадинај је и раније имао пик на опремање Војске Србије, критикујући посебно набавку наоружања од Русије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)