КУРТИ СЕ ВРАЋА ДА "МИНИРА" ДИЈАЛОГ: Ванредни избори у Приштини почетком године, "Самоопредељење" има највише шанси по анкетама

Д. Р. Ђ.

23. 12. 2020. у 07:13

КУРТИ СЕ ВРАЋА ДА МИНИРА ДИЈАЛОГ: Ванредни избори у Приштини почетком године, Самоопредељење има највише шанси по анкетама

Аљбин Курти хоће стару функцију / Фото АП

НАСТАВАК политичких трвења, надметање у томе ко ће више да "покаже мишиће" у односу са Београдом, па самим тим и успоравање дијалога, очекиване су последица одлуке Уставног суда у Приштини да поништи глас који је био пресудан да Авдулах Хоти пролетос формира владу.

Шест месеци по изгласавању Хотијевог кабинета суд је утврдио да се то десило на неуставан начин, јер је посланички мандат Етема Арифија потврђен иако је он био правоснажно осуђен на годину и три месеца затвора због корупције. Сада предстоје договори око датума избора (логично је почетком године), а и када он буде утврђен, неће се са сигурношћу моћи рећи када ће Приштина добити нов министарски тим, јер преговори за формирање власти на КиМ трају и по више месеци.

Да тако не буде овога пута, можда ће се "побринути" покрет "Самоопредељење" Аљбина Куртија, чији је рејтинг у успону и из чијих редова се чују самоуверене процене да могу да освоје више од 50 одсто гласова. Такав расплет сигурно не би ишао наруку ни српској заједници на Космету, нити процесу нормализације односа Београда и Приштине.

Курти је као премијер, подсетимо, почетком ове године био упоран противник повлачења такса наметнутих на српске производе, а што је дијалог држало на леду. Такође, његова влада је усвојила документ којим се тражи ревизија свих договора са Београдом постигнутих у преговорима. У том папиру стоји и да ће се дијалог водити о питањима "билатералних и добросуседских односа, укључујући питање несталих, репарације ратне штете и окупације, сукцесије имовине бивше југословенске федерације у којој је Косово био саставни елемент, и међусобног признавања држава".

Дијалог ће и сада бити "на чекању", док се не заврши изборни процес, јер привремене институције немају ни председника у пуном мандату, већ је на том месту Вљоса Османи као в. д., откако је Хашим Тачи одведен у Хаг.

Коментаришући новонасталу ситуацију на КиМ, председник Скупштине Ивица Дачић рекао је у уторак да се у Приштини тешко може наћи политичка гарнитура која би била позитивна према ставовима Срба.

- Кад год буду нови избори на Косову, опет ће бити натезања у вези са формирањем нове владе у Приштини, а нама је најважније да буде мир - поручио је Дачић.

Могућност да се "Самоопредељење" врати на власт, према мишљењу бившег дипломате Зорана Миливојевића, може да доведе до радикализације и стварања нових тензија:

- Тада бисмо могли да рачунамо на максималистичке ставове Приштине, али и на већи притисак на Србију. Долазак "Самоопредељења" је и победа структура у Европи које су подржавале ту странку. Знамо како су се понашале Немачка и неке европске државе. То значи и враћање на радикалан приступ својствен Куртију.

Миливојевић је за портал kosovoonline навео да му се чини да је и овога пута страни фактор одиграо кључну улогу како би дошло до политичких промена у Приштини и да је намера да се дође до нових структура које су мање оптерећене са ОВК и које дају бољу перспективу да се бране став и позиција о независном Косову.

ИСПАШТА ЗБОГ СУЗАВЦА

У ПРИШТИНИ су се појавила тумачења да ће се одлука Уставног суда о мандату Етема Арифија рефлектовати и на Аљбина Куртија, који је условно осуђен на годину и по због бацања сузавца у Скупштини 2015. године, тако да он неће моћи да се кандидује на предстојећим изборима за посланика. Из "Самоопредељења", међутим, узвраћају да за Куртија нема препрека, јер му није била одређена затворска, већ условна казна.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)