ВУЧИЋ ПОСЛАО ЈАСНУ ПОРУКУ БиХ: Имам уставну обавезу да чувам Републику Српску

Танјуг

20. 12. 2020. у 12:40

ВУЧИЋ ПОСЛАО ЈАСНУ ПОРУКУ БиХ: Имам уставну обавезу да чувам Републику Српску

Фото: будућностсрбијеав

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је данас да је за Србију од кључног значаја да има најбоље односе са БиХ и да ниједном изјавом не доводи у питање интегритет те земље, али да не може да прихвати идеју о укидању РС.

- Не могу да прихватим идеју о укидању РС, не само зато сто је то уставна обавеза Србије, већ зато што онај ко жели да укине РС иде против воље српског народа, али и стабилности и мира на Балкану - рекао је Вучић новинарима у Крушевцу.

Упитан зашто постоји неразумевање политичког врха БиХ, уз констатацију да је и високи представник у БиХ Валентин Инцко рекао да Вучић више од деценију ниједном изјавом није довео у питање територијални интегритет БиХ и БиХ као државу, Вучић каже да се понаша одговорно и озбиљно, да зна шта је поштовање територијалног интегритета других и да не жели да угрози позицију Србије.

- Неки људи у БиХ нису тако поштовали интегритет Србије, али то не значи да ми можемо да будемо неодговорни и неозбиљни - рекао је Вучић.

Међутим, како је рекао, не може да прихвати идеју о укидању РС и не може, истиче, као одговоран и озбиљан човек да ћути на то што неко од босанских званичника упореди српског представника са Хитлером, иако су Срби убедљиво најстрадалнији народ у Другом светском рату.

- Ако сви у Србији ћуте тада и праве се да се то није десило и када кажу да могу да замисле БиХ без РС, онда неко ко је одговоран и озбиљан мора да каже - зауставите се, постоје међународно правни уговори који морају да буду поштовани - казао је Вучић.

Додао је да Србија жели најбоље односе са БиХ, али да њихови представници, уместо да кажу да је РС део БиХ и да је воле, како би добили и поверење Срба, у свакој изјави говоре како би да укидају РС.

Вучић је навео да је за Србију од кључног значаја да има најближе односе са Бошњацима и да се зато труди да разуме шта Бошњаци осећају и да им Срби приђу на најбољи начин, како би се направило савезништво.

- Да направимо савезништво, ако не можемо братство, да заједнички радимо и живимо у вековима који су испред нас - казао је Вучић и истакао да су Срби и Бошњаци веома блиски народи.

Он је рекао да треба да се потпише уговор за пут Пожега-Дуга Пољана-Дуга Пољана-Бољаре, те да ће се тада од Новог Пазара и Сјенице до Београда стизати за два сата и двадесет минута.

Како каже, да би се за то време стизало и до Сарајево, БиХ мора да подигне ауто-пут од Вишеграда до Сарајева, у чему Србија не може да помогне.

- Ми ћемо да помогнемо у северном делу према Бијељини. Ми плаћамо мост преко Саве и помоћи ћемо са тих 19 километар до Бијељине - казао је Вучић и додао да се две земље морају на тај начин увезати и борити заједно.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (38)

Zurkolomac

24.12.2020. 12:14

Bravo Vucicu, jedinstvo je sada potrebno svim Srbima vise nego ikada ranije. Srbija je okruzena najgorim neprijateljima, samo su Rumuni casni izuzetak. I na Republiku Srpsku treba gledati kao na deo Srbije, i politicki i ekononski i vojno..