НОВИ СКАНДАЛ У ФЕДЕРАЦИЈИ: Тужилаштво БиХ формирало предмет о икони коју је Додик поклонио Лаврову!

Новости онлајн

18. 12. 2020. у 14:30

ТУЖИЛАШТВО БиХ формирало је данас предмет како би се испитали сви наводи о томе како је златна икона коју је Милорад Додик, предсједавајући Председништва БиХ поклонио Сергеју Лаврову, министру вањских послова Русије, доспела у БиХ.

НОВИ СКАНДАЛ У ФЕДЕРАЦИЈИ: Тужилаштво БиХ формирало предмет о икони коју је Додик поклонио Лаврову!

Фото СРНА

Ускоро ће се Тужилаштво БиХ, детаљно огласити по овом питању.

Сазнаје се, такође, да је Министарство спољних послова БиХ послало јутрос допис СИПА- и Тужилаштву БиХ да се испитају сви наводи, а на основу протестне ноте Амбасаде Украјине, која је јуче затражила додатне информације о овом случају и икони старој 300 година, која је завршила у поседу бх. званичника.

Подсетимо, икону Лаврову, 14. децембра, приликом посете нашој земљи, поклонио је Додик након састанка у Источном Сарајеву.

Сумња се да је икона изнета из Луганска, града на истоку Украјине који се налази на територији која је од 2014. године под контролом проруских снага. На полеђини иконе је печат украјинског Комитета за културу из 1920. године, наводе украјински медији.

Амбасада Украјине у Босни и Херцеговини упутила је ноту Министарству спољних послова БиХ тражећи детаљне информације о томе зашто је 300-годишња украјинска икона поклоњена Лаврову.

(Аваз.ба)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Zoran

18.12.2020. 21:47

Veliko postovanje prema diplomati svjetskog glasa Lavrovu. Ali ne razumijem kako gospodin Dodik iako - kao clan predsednistva BiH moze pokloniti nesto sto je toliko staro i sto pripada RS? Zar se poklanjaju kulturna dobra koja su u vlasnistvu naroda?

Narod pamti

19.12.2020. 04:30

@Zoran - Ta ikona moze biti samo u vlasnistvu RS, ali ne pripada njima. Ikona je najverovatnije ruska, iz vremena od pre 300 godina kako kazu da je stara, kada ukrajinska crkva nije ni postojala kao samostalna nego je sve bila Ruska pravoslavna crkva. Zna se i da je prva ruska drzava bila Kijevska Rusija oko grada Kijeva u danasnjoj Ukrajini. Bez razloga se dize prasina samo da bi se bacila sjena na diplomatski dolazak Lavrova na Balkan, i nediplomatsko ponasanje dvojice Sarajevskih politicara( Komsic i Daferovic) koji su odbili da se sastanu sa Lavrovom. Sto sigurno ne rade u interesu Sarajeva nego neke trece strane ciji su poslusnici.