ПОДАЦИ СВЕДОКА И ЖРТАВА ПОД ОЗНАКОМ ТАЈНОСТИ: Статусна конференција у случају Саљиха Мустафе иза затворених врата

С.С.Р.

14. 12. 2020. у 16:22

ПОДАЦИ СВЕДОКА И ЖРТАВА ПОД ОЗНАКОМ ТАЈНОСТИ: Статусна конференција у случају Саљиха Мустафе иза затворених врата

Фото: Принтскрин

СТАТУСНА конференција у случају Саљиха Мустафе који се пред Специјалним судом за ратне злочине у Хагу терети за ратне злочине, одржана је великим делом иза затворених врата, јер је тужилаштво износило имена сведока и жртава које су под ознаком тајности.

У отвореном делу чули су се само технички детаљи, да тужилаштвои приводи крају истрагу и да је имају скоро 400 страница доказа на енглеском, српском и албанском.

Они одбрани достављају доказе против Мустафе, али и оне који су за њега ослобађајући. Он је конференцију пратио видео линком из затвора.

Иначе, Мустафа је ухапшен у септембру и први је припадник ОВК који је пребачен у Хаг. У рату је имао надимак командант "Циљи".

Терети се за лишавање слободе, сурово поступање и мучења извршена над најмање шест лица у периоду од 1. априла 1999. до 19. априла у импровизованом затвору у селу Злаш, као и за убиство. Како се наводи у оптужници, појединачно је, али и командно одговоран. Изјаснио се да није крив.

Тузилаштво је навело да ће за почетак суђења бити спремни 15.фебруара. Одбрана сматра да не би могли да буду спремни до марта, можда месец дана касније. Жалили су се да не могу да путују на КиМ због короне, али је судија одговорио да би свакако могли добити специјалне дозволе за пут, јер су део Међународног суда.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)