СЛОБА ДОБИО ПОНУДУ ДА ПРОМЕНИ ИДЕНТИТЕТ И НЕСТАНЕ: Коштуница се лажно клео, а Ђинђић открио шта му је задатак

Novosti online

12. 12. 2020. у 21:42

Било је могућности да Слободан Милошевић иде у иностранство и мења идентитет, тврди Славица Ђукић Дејановић.

СЛОБА ДОБИО ПОНУДУ ДА ПРОМЕНИ ИДЕНТИТЕТ И НЕСТАНЕ: Коштуница се лажно клео, а Ђинђић открио шта му је задатак

Фото: Танјуг

Она је причала о хапшењу Слободана Милошевића у емисији ,,Ћирилица" на тв Хепи.

- То је била породична и лична трагедија. Ја сам по природи неко ко мисли да тада треба бити уз човека, независно од његове боје. Ја сам на крају отишла и у затвор да прегледам Ратка Младића и са њим разговарала. То је било у време када сам ја била председница Скупштине и нисам тражила сагласност од председника државе и од своје партије. Била сам свесна чињенице да се може догодити да кад се вратим да не будем више председница Скупштине. Заиста нисам о томе раније причала. Нажалост, Ратко Младић није био оно што сам ја мислила на психолошком плану, већ је био руинираног здравља када сам ја са њим разговарала, али је салутирао председници Скупштине. Рекао ми је: "Ја сам чуо да сте ви добар неуропсихијатар. Ако већ мора да постоји мој психички статус у неким досијеима, нека онда ради то неко ко је и на државној функцији и стручњак". Он је заправо рекао на радију да би волео да га ја прегледам и ја сам отишла и то учинила - каже она.

Она је говорила и о издаји Слободана Милошевића од стране његових пријатеља и партнера.

- Руководство моје партије је формирало један тим који треба да се тамо нађе и комуницира са грађанима на једној страни и са председником партије. Било нас је више и на крају сам остала ја са двоје, троје људи. Требало је видети како сваког дана из Слобиног окружења, како се приближавао дан његовог хапшења, како полако нестају његови пријатељи, породични, лични, његови партнери у државним пословима. Када је Слоба отишао у Хаг, његов први рођендан тамо, је требало да обележимо да делегација партије оде у Хаг и он је рекао да би хтео да будем ја у тој делегацији. То је био датум када се мој близак рођак венчавао тражећи претходно датум од мене када ћу ја да будем ту. Ја сам рекла да ћу отићи други пут у Хаг и онда је одатле зазвонио телефон и каже Слоба: "'Ало, Славице! У чему је проблем да ти нећеш да дођеш у Хаг?" и ја му рекла да ћу доћи, када ме већ зове. Они су Слоби објаснили да тог дана имам венчање јер ја нисам имала срца да то урадим. Онда је звао и рекао да се долазак одлаже недељу дана после тог дана када је планиран да бисмо сви дошли. Онда је он мени рекао да је желео да ја будем у тој првој делегацији управо због тога што се памти та прва, а остале ће бити поновљене - испричала је Славица Ђукић Дејановић.

- Било је могућности да иде у иностранство и мења идентитет. Ја сам га питала зашто то не прихвати. Било је врло различитих понуда. Међутим, њему то није падало на памет иако је био свестан хапшења у Београду и одвођења у ЦЗ и да је то корак до хапшења у Хагу. Ишла сам код Коштунице који је рекао да може у све на свету да се закуне да Слоба никада неће отићи у Хаг. Била сам код Ђинђића који је рекао: "Ви социјалисти можете да сечете вене и овако и онако. Он ће бити у Хагу. Ја сам овде зато што ће он бити у Хагу." Оно што је реално је сам тај догађај историјски, продужетак нашег националног компулзивно поновљеног случаја. Ми смо као народ поново учествовали у лишавању живота и слободе човека наше државе. Био је он свестан свега, као и свог краја, али је хтео да редослед догађања управо буде онакав какав је и био. Он је активно у свему томе учествовао. "Мене више неће мој народ и ја на то немам право", рекао је Милошевић Славици када га је питала што није прихватио понуду да оде из земље - На то сам ја рекла да се и Караџић крије, на шта је он мени рекао да њега поржава његов народ. Мислим да се он тиме водио и тако размишљао - објаснила је Ђукић-Дејановић.

(Ало)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)