ИНТЕРВЈУ Горан Весић: Нема инфлације споменика већ се одужујемо великим људима, није Немања заслужио да на њему лече комплексе

Данијела Милинковић

13. 12. 2020. у 10:00

СНАГА једног човека се огледа у снази непријатеља и неко би по томе рекао да нисам много снажан, јер моји противници нису много јаки, само су гласни.

ИНТЕРВЈУ Горан Весић: Нема инфлације споменика већ се одужујемо великим људима, није Немања заслужио да на њему лече комплексе

Фото Предраг Митић

Све што урадим у Београду је огледало неспособности оних који ме нападају и који нападају председника Александра Вучића, јер су све то имали прилику и сами да ураде, а нису. Прилику да се сете да обнове Савски трг и подигну споменик Стефану Немањи имали су и Ђилас и Тадић и многи пре њих, а нису. Када нешто радите некако му дође природно да вас нападају они који не раде ништа.

Овако заменик градоначелника Београда Горан Весић, у интервјуу за "Новости", одговара на то да ли му смета што га критичари из опозиције називају "београдским Нероном", што му замерају на инфлацији споменика у граду, што мења делове престонице без мишљења струке... На све то, Весић одговара и цитатом Душка Радовића: "Лепо је кад се нешто ради и заврши, па макар било и горе од онога што није урађено":

* Зашто смета споменик Стефану Немањи - зато што се не зна цена, зато што га подиже Вучић или због нечег трећег?

- Могу да разумем да око споменика имамо естетске расправе, па не свиђа се сваком ни Мона Лиза. Овде је проблем што је тај споменик симбол Србије за коју се Вучић бори - Србије која слави и поштује своју историју и владаре, али и поносно корача ка Европи, не угрожавајући никог другог. А они желе Србију која се извињава, нема историју, у којој се грађанима намећу разне идеологије. Зато су толико хистерични око споменика, јер ће његово подизање бити печат на победу српске политике у Србији и Београду. Није Стефан Немања заслужио да на њему лече комплексе.

* А зашто је толико тешко да кажете колико кошта споменик?

- Цену је одредила Влада и сигуран сам да ће, када буде постављен споменик то бити и објављено. Нема разлога да то остане некаква тајна, као што није тајна ни да да ће Савски трг коштати више од 20 милиона евра.

* Оптужују вас и за инфлацију споменика у Београду. Јесте ли у томе претерали?

- Онима који ме критикују за инфлацију споменика, поручујем да ће бити још већа инфлација. Споменике ће добити Михајло Пупин, Меша Селимовић, Милош Црњански, Јован Јовановић Змај, деспот Стефан Лазаревић, Васко Попа, Александар Дероко, краљ Александар, хероји са Кошара, Диана Будисављевић. Мислим и да би краљ Милан требало да добије споменик. Свима њима су многе претходне власти морале да одају почаст. За неког је то можда инфлација споменика, за мене је наша обавеза према прецима који су нешто учинили за ову земљу и наш народ.

* Зна се да вас Вучић зове кад нешто не ваља у граду, кад вас је последњи пут звао и због чега?

- Пре неко вече, око један после поноћи, због јавне расвете која није радила. Са тим се наши политички противници шегаче, али то говори о нашем приступу оним чиме се бавимо. Не можете бити успешни у свом послу ако немате страст, а Вучић је врло посвећен свом послу, а и ја сам. Не кажем да не грешимо, али ако ништа не радите, не можете ни да погрешите. Људи који долазе са стране, стално ми говоре колико се овај град убрзано мења и ја сам срећан због тога. Па за последњих пет година обновили смо скоро 500 фасада.

* Зашто вас онда стално прати негативни публицитет, још док сте били у ДС, а посебно сада када сте у СНС?

- Тако је када сте способни и кад сте способнији од других, тада је најлакше да вас нападају. Понављам, све што урадим у Београду је мерило неспособности Драгана Ђиласа и његових претходника. Као што је све што Вучић уради у Србији мерило неспособности Бориса Тадића и његових претходника.

* Ако је Ђилас нелегално стекао 690 милиона евра док је био на државним функцијама, како упорно чујемо од власти, ако постоје елементи корупције око изградње Моста на Ади, зашто до сада није ухапшен и оптужен?

- То није питање за мене. Сутра ће бити поднета кривична пријава за корупцију против Н. Н. лица за иградњу моста. Нисам оптужио Ђиласа, када сам најавио пријаву, али се он сам јавио и рекао да је Тадић крив. У медијима се појавио уговор између извођача радова и нама непознате грчке фирме у којем се каже да ће та компанија добити новац, ако поменути извођач добије посао. То је корупција на квадрат. Нисмо упрли прстом ни у Ђиласа нити у било кога другог, већ тражимо, пошто су тај новац дали Београђани кроз буџет града, да се истражи ко је 2,5 милиона евра ставио у свој џеп. Мислим да то није нормално и да је то посао за тужилаштво.

* Али, од силне борбе са "жутим лоповима" испаде да су се кола сломила само на Саши Драгину...

- Постоји кривична, али и морална одговорност. Ђилас је, док је био градоначелник Београда, истовремено имао приватну фирму и трговао секундама медијског простора са јавним сервисом и Студиом Б, чији је оснивач Скупштина града. Да је један евро тако прошао, а не 690 милиона, па то је сукоб интереса велики као врата. Да не причам о мејловима из којих се види да Ђилас продаје приватну телевизију "Арена спорт" државном "Телекому". Такав човек нигде у Европи не би више никада могао да се бави политиком.

* Па ко ту не ради свој посао, тужилаштво, полиција?

- То се и ја питам. Ово је први пут да постоји доказ, уговор који доказује корупцију током изградње моста на Ади. Зато је Ђилас нервозан. Јасно ми је да не може да одговара зашто је оставио 1,2 милијарде евра дуга Београду, али за ово може.

ЏЕЈ ЈЕ ДОБРИ ДУХ БЕОГРАДА

* МИСЛИТЕ ли да је сахрањивањем певача народне музике на неки начин девалвирана Алеја заслужних грађана на Новом гробљу?

- Не. Џеј је добри дух Београда и то што певате народну музику не значи да нисте уметник. С друге стране, можемо рећи да имамо инфлацију заслужних људи, односно све је више оних који мисле да су заслужни грађани.

* Какво је тренутно стање у градској каси?

- На крају следеће године, дуг града Београда биће 295 милиона евра, за скоро 900 милиона мањи од онога што је оставио Ђилас. Буџет Београда за 2021. биће 1,068 милијарди евра. Ту је и буџет градских предузећа који ће бити већи од милијарду евра. Смањили смо буџет за неких 13 одсто због епидемије вируса корона, јер су приходи мањи. Посебно сам поносан на то је што се нисмо задужили ниједан динар, већ враћамо наслеђене Ђиласове кредите. Наш фискални дефицит биће само 2,52 одсто, односно око две милијарде динара. Наставићемо да 70 одсто буџета дајемо на саобраћај, социјалу.

- Колико новца ће бити издвојено за пројекте?

- Чак 15,15 одсто буџета, што је 18,7 милијарди динара предвиђено је за инвестиције - Булевар патријарха Павла, водовод Макиш-Младеновац, топловод Обреновац-Београд, изградњу 14 вртића, 322 раскрснице са новим семафорима на којима ће сензори мерити густину саобраћа и аутоматски одређивати дужину трајања зеленог или црвеног светла, 100 нових аутобуса, четири нове јавне гараже, почетак изградње метроа...

* Колико је реално да ће се, како обећавате, Београђани возити метроом 2028?

- Гарантујем то. Држава је обезбедила 4,4 милијарде за овај пројекат, имамо политичку вољу, завршили смо све што је неопходно, Французи пројектују метро у етапама, усваја се Закон о метроу и почињемо изградњу до краја следеће године.

* Значи, чувате карту за метро које су се продавале током предизборне кампање?

- Чувам, јер за разлику од карте за метро која ће бити реализована, током једне од кампања ДС је имала карту за Европу која још није реализована. Обећавам Аји Јунг и Горану Грбовићу да ће своје карте моћи да искористе за прву, свечану вожњу.

* Да ли ово из вас проговара евроскептик, јер смо пре неколико дана добили још један шамар од ЕУ, која није донела одлуку о отварању поглавља и као да нам говори да нисмо пожељни?

- Прво, нисам евроскептих, и друго, важно је да нашу земљу реформишемо по европским правилима због нас, а не због ЕУ. Да ли ћемо бити члан ЕУ не зависи од нас него од политичке воље у Унији.

* Бивши шеф НАТО Хавијер Солана позива ЕУ да што пре прими Србију, да би је отргла из руског загрљаја...

- Он је искусан када је реч о нашој територији, он сигурно зна шта би требало урадити (смех). Никада у историји Србије нико није водио успешнију и бољу спољну политику од Вучића. Успети да сачувате независност између великих сила, опстајати упркос притисцима, а истовремено привлачити инвестиције и гурати земљу напред - то је спољна политика која ће се дуго проучавати.

Фото Предраг Митић

* Али та греда независне политике је све ужа?

- Није. Ми треба да водимо српску политику, а не америчку, руску... И Вучић води српску политику. Чињеница је да Русија стоји иза нас када је реч о нашим кључним спољнополитичким проблемима и то не треба да заборавимо. Али морамо да сарађујемо и са другима. Када је Вучић разумео значај Кине, то нису многи ни у ЕУ. Наравно, ту је и ЕУ која је наш први трговински партнер. Оно што је такође историјска ствар у Вучићевој политици, а видим то јасније јер сам сарађивао и са Ђинђићем, јесте идеја приближавања Србије и Немачке. Овде ради 60 немачких фабрика, које запошљавају 200.000 људи. Вучић од свих прави пријатеље, па учинио је то и од Албаније, није то баш било лако.

- Како да буде пријатељи са неким ко отворено, као Берлин, заступа концепт да морамо да признамо Косово да бисмо ушли у ЕУ?

- Велика је мудрост сарађивати са неким и у таквим условима. Вучић је више пута рекао да он није председник који ће признати независност Косова и то разумеју и они који се за то залажу.

* Да ли сте разочарани што нисте у новој влади?

- Не, јер то нисам ни желео. Међу малобројнима сам из Председништва СНС који су јавно рекли да немају амбицију за министарским местом. Један мој пријатељ се чак кладио са мном да ћу бити министар и морао је да ме части ручком.

МИЋКУ КЊИГА НА ПОКЛОН

* ЈЕСТЕ ли попили кафу са Драгољубом Љубичићем Мићком, за кога сте рекли да вас је добро "скинуо" у својим скечевима?

- Нисам стигао да га зовем. Али, чуо сам да је једном мом пријатељу рекао да је читао моју књигу о Београду, да му се свиђа, па сам му један примерак послао на поклон. Мићко те скечеве ради баш духовито, лепо то ради и Марко Сомборац, јавна сам личност и не љутим се. Ако нисте тема сатиричара, онда то значи да нисте важни. Проблем је, међутим, када неко то ради из злих политичких разлога, као Душан Петричић и Предраг Кораксић Коракс.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)