ПРИШТИНА НЕ ОДУСТАЈЕ ОД ОТЕТОГ: И нова рунда техничких преговора у Бриселу прошла без значајних помака око имовинских питања

Д. Р. Ђ.

12. 12. 2020. у 12:01

ДИЈАЛОГ Београда и Приштине наставиће се у јануару, а прекјучерашња рунда разговора посвећена имовини показала је да ће две стране тешко ускладити ставове око тога шта је чије.

ПРИШТИНА НЕ ОДУСТАЈЕ ОД ОТЕТОГ: И нова рунда техничких преговора у Бриселу прошла без значајних помака око имовинских питања

Фото И. Радуловић

Преговарачи су штурим изјавама потврдили да није било напретка, а пред њима је велики посао, јер српска страна верује да су документи које поседује довољан аргумент који доказује шта је све српско на Космету, док је албанска страна на становишту да сва имовина на КиМ, укључујући природне ресурсе, железнице, предузећа, припада самопроглашеној "Републици Косово".

Чим је у Бриселу начета тема имовине, из Канцеларије за КиМ поручили су да наша земља има документе који јасно показују шта је држава градила и улагала на простору КиМ, укључујући аеродром, друмску, железничку и енергетску инфраструктуру, као и велике привредне субјекте, као што су "Трепча" или Ски-центар Брезовица.

"Трепча" - најбољи пример преваре

ЈЕДАН од примера како српска имовина преко ноћи постане "косовска" је предузеће "Трепча" које су власти у Приштини прошле године регистровале као акционарско друштво, у коме су привремене приштинске институције власник 80 одсто, а запослени 20 одсто акција. На другој страни, Београд има документа по којима 55 одсто овог рударског комбината припада Фонду за развој Републике Србије, 6,8 одсто "Генералекспорту", 2,3 одсто Југобанци...

Вредност те имовине је тешко проценити јер Београд није имао приступ својини у албанским срединама, а процена је да су косовске власти у протекле две деценије продале или ликвидирале близу 700 предузећа. Такође, на КиМ је узурпирано око 18.000 станова или кућа расељених Срба.

Шеф скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун каже, за "Новости", да не види да је могуће да се по питању имовине постигне договор све док Приштина има једнострани приступ да оно што је до 1999. припадало Србији сада припада "Косову".

- Што се тиче приватне имовине Срба са КиМ, они су основали једнонационалну Агенцију за верификацију која одлучује у случају спорења и то је начин да се Срби спрече да дођу до своје имовине која им је отета, јер се у њихову корист не одлучује а право жалбе не постоји - указује Дрецун.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)