ЗАПАД ПОЈАЧАВА ПРИТИСАК: Спремају три замке за Вучића и Београд!

Данијела МИЛИНКОВИЋ

10. 12. 2020. у 09:00

СРБИЈУ наредних месеци очекују велика искушења око Косова, Републике Српске и односа са Русијом и Кином, а уколико не буде играла по диктату западних центара моћи могла би да се суочи чак и са озбиљним политичким, али и економским санкцијама САД И ЕУ.

ЗАПАД ПОЈАЧАВА ПРИТИСАК: Спремају три замке за Вучића и Београд!

Фото: Н. Скендерија

Према нашим информацијама, званични Београд би ускоро могао да се сучели са отвореним захтевима да престане да блокира чланство Косова у међународним организацијама, укључујући и УН, као и да престане да набавља руско наоружање и успори долазак кинеских инвестиција.

Ово својеврсно стезање обруча око наше земље практично је најавила загрижена тројка албанских лобиста у Вашингтону - одлазећи конгресмен Елиот Енгел, бивша америчка државна секретарка Мадлен Олбрајт и политички аналитичар Данијел Сервер.

Они су у уторак на саслушању Комитета за спољне послове Представничког дома Конгреса о препорукама администрацији будућег председника САД Џозефа Бајдена за вођење политике према Зпадном Балкану отворено затражили да се Србији стопира улазак у ЕУ све док не призна независно Косово, да се одрекне РС, али и раскине добре везе са Москвом и Пекингом.

Енгел, Олбрајтова и Сервер, дугогодишњи промотери косовске независности, "препоручују" Бајдену и да направи заокрет у политици према Србији који је досад водио одлазећи лидер САД Доналд Трамп и да Бела кућа изврши снажнији притисак на српског председника Александра Вучића да буде кооперативнији око три кључне теме - Косова, БиХ и "изгуравања" Русије и Кине из региона.

Председник Вучић изјавио је у среду да нема сумње да ћемо се суочавати са све тежим пртисцима и да се налазимо у тешкој ситуацији:

- Мислим да се сада види колико сам био у праву када сам говорио да ставови Бајденове администрације не иду наруку Србији. Суочаваћемо се са најтежим могућим притисцима када је у питању признавање Косова, то никада нисам крио. У Србији се многи томе радују мислећи да је то уперено против мене, а то је уперено против свих у Србији. Сви би волели да Србија поново буде неважна и слаба, каква је била претходних година.

Шеф државе је додао да неће лоше говорити ни о Енгелу ни о Олбрајтовој:

- Очекујем велике притиске и када је РС у питању. Борићемо се истином, нећу говорити ништа лоше о тим људима. Наше је да чувамо наше интересе. Да као председник Републике и без сагласности Владе потпишем акт о независности Косова добио бих Нобелову награду за мир и био бих највећи демократа у овом делу света. Да кажем да Српска нема никаву подршку Србије и да неће добити никакву помоћ, тек тад бих био демократа, а постао бих и леп.

Наши саговорници кажу да је у појединим политичким круговима у САД очигледан покушај оживљавања старих уцена према Србији и њихово стављање у врх политичке агенде, не само Вашингтона, него и - Европске уније. Енгел, Олбрајтова и Сервер позвали су и ЕУ да здружено са САД крену "у офанзиву" на регион, посебно Србију.

Судећи према последњим потезима из Уније, овај позив наићи ће на позитиван одговор. Најпре је у уторак стопирано отварање нових поглавља са Србијом до краја године, а у среду је објављен нацрт извештаја Европске комисије о Косову, који је сачинила известилац Виола фон Крамон, а у којем се пет чланица ЕУ које нису признале независност јужне покрајине позивају да то учине.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић објшњава, за "Новости", да се од Бајдена сада очекује да ће своју политику водити синхронизовано са Немачком, за разлику од Трампа који је водио самосталну политику и није се обазирао на ЕУ:

- Албански лобисти и они из Сарајева, заједно са партнерима у Америци и ЕУ, покушавају да изврше притисак и на Бајдена, али и на европске структуре, да заједнички поставе косовско питање на врх листе и крену у акцију према Србији. Наша земља мора енергично да се постави према овим покушајима, јер ако покажемо слабост, онда ће нас много више притискати. Треба послати јасан сигнал да ћемо, уколико се притисци наставе радикалније, да се окренемо према Москви и Пекингу и да одустанемо од ЕУ интеграција.

Дејан С. Милетић, из Центра за проучавање глобализације, каже нам да је јасно да су јастребови пост-Клинтонове политике поново подигли главе:

- Политика коју они предлажу већ се показала погрешном, чак и за интересе САД. Албански и бошњачки лобисти, као и структуре које су биле скрајнуте за време Трампа као да жуде за неком осветом и новим компликовањем ситуације у нашем региону. Не видим простор за такво деловање, јер Србија неће одустати од својих националних и природних интереса. Не постоји притисак који ту може да оствари резултате које неки са Запада очигледно прижељкују. Не видим какве користи могу да имају од притиска на Србију и српски народ. Осим ако им је циљ да гурну Србију у руке Русије и Кине.

БРАНИ ТАЧИЈА И ТЕРОРИСТЕ

ЗАНИМЉИВО је и да је одлазећи шеф Комитета за спољне послове Конгреса Елиот Енгел у једном делу свог излагања индиректно стао у одбрану Хашима Тачија и осталих који су тренутно у Хагу суочени са оптужбама за страшне злочине почињене на Косову. Енгел је рекао да је Србија кривац за већину злочина почињених у региону и тражио да се прошири мандат суда за злочине некадашње ОВК тако да он обухвати и злочине почињене у Србији, укључујући убиство тројице браће Битићи, америчких држављана.

ПОЗИВ НА УСТАНАК

ПОСЕБНО оштро излагање пред Комитетом за спољне послове Конгреса имао је Сервер. Он је отворено позвао на рушење председника Вучића, уколико он, како је рекао, "настави да преферира аутократију и сарадњу са Русијом и Кином". Сервер је чак рекао да би и "грађани Србије, који су више забринути за своје послове него за Косово и Босну, требало да помогну да у земљи дође до промена".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)