СРУШИТЕ ВУЧИЋА АКО НЕ ПРИЗНА КОСОВО: Борци за независност лажне државе у америчком Конгресу препоручили смернице Бајденовој администрацији

Д. МИЛИНКОВИЋ

08. 12. 2020. у 21:00

АЛБАНСКИ лобисти у америчком Конгресу траже од администрације будућег председника Џозефа Бајдена да стегне "обруч" око Србије како би признала лажну државу Косову, одрекла се Републике Српске и јаких веза за Русијом.

СРУШИТЕ ВУЧИЋА АКО НЕ ПРИЗНА КОСОВО: Борци за независност лажне државе у америчком Конгресу препоручили смернице Бајденовој администрацији

Енгел, Олбрајтова и Мекол / Фото Твитер

Уколико председник Александар Вучић то не испуни - ЕУ и САД би требало да помогну да на власт у Србији дође неко ко то хоће да испуни.

Овај скандалозни план "спакован" је на данашњем саслушању у Комитету за спољне послове Представничког дома Конгреса - и то у режији шефа овог тела Елиота Енгела, који на истеку свог мандата покушава да зада још један ударац Београду.

Какве су заправо намере Енгела, можда најбоље говори и списак учесника који су позвани да дају препоруке будућем шефу Беле куће за политику на Западном Балкану, а који су загрижени заговорници независности Косова: осим Енгела, ту су и Мадлен Олбрајт, државна секретарка САД у време бомбардовања Србије, и Данијел Сервер, професор на Универзитету "Џон Хопкинс". У својству стручњака у расправи је учествовао и Јануш Бугајски, такође стручњак за балканска питања, као и члан комитета Мајкл Мекол.

Још пре почетка саслушања, медији у БиХ ауторство за ову стратегију приписали су Серверу, који је у обраћању пред комитетом позвао будућу администрацију САД на снажнији ангажман како би се спречила сецесије Српске, ослабили ентитети у БиХ и како би дошло до пуног признавања Косова. Његов став је да главни амерички циљ дијалога Београда и Приштине треба да буде "узајамно признавање и размена амбасадора".

- Председник Бајден и немачка канцеларка Ангела Меркел требало би експлицитно да објаве овај циљ и да притисну чланице ЕУ које нису признале тзв. Косово да изјаве да ће га признати најкасније кад то учини и Србија. Чланство у УН ће захтевати од Американаца да увере Русију и Кину да не стављају вето - навео је Сервер.

Он је рекао и да "Дејтон" данас служи интересима "етничких пљачкашких барона", од којих "један наоружава своју државицу за отцепљење, други га охрабрује, а трећи се жали".

- САД би требало да притисну Европљане да санкционишу оне који заговарају независност РС, као и да ојачају и преместе своје трупе, уз видљиву подршку САД, у град Брчко на североистоку земље како би блокирали сецесију.

Сервер је отишао и корак даље и позвао западни фактор на интервенцију у случају "Вучићеве непослушности":

- Све што сам предложио, биће лакше ако Србија помогне. Ако Вучић настави да преферира аутократију и сврставање са Русијом и Кином, Европљани и Американци мораће да пронађу прилику да убрзају дан када ће Србија бити предана стварној демократији код куће и бољим односима са суседима.

У сличном тону говорио је и Енгел, који је затражио од Бајденове администрације такође да се фокусира на притиске на Србију због Косова, БиХ и везе са Москвом:

- Једино што спречава чланство Косова у УН је Србија, коју позивам да то учини, јер може да уђе у ЕУ тек кад призна Косово. Дејтонски споразум је достигао максимум, више не функционише и Бајденова администрација мора да се запита како даље. Проблем су и односи Србије са Русијом, који су ојачани у многим областима, посебно у војној, кроз куповину руског оружја, откад је на власт дошао Вучић.

На линији овакве политике одавно стоји и Олбрајтова. Она је упозорила и на утицај Кине, посебно у Србији, и затражила да САД "гурају" регион ка демократизацији и преко деловања невладиних организацација.

Немања Старовић, из Центра за друштвену стабилност, каже, за "Новости", да сам састав тзв. експерата који су дали своје исказе пред Комитетом Представничког дома довољно говори о намерама са којим је то тело сазвано и указује да се ничему добром не можемо надати:

- Седницу је сазвао Енгел, који је након више од три деценије у Представничком дому ове године изгубио подршку сопствене Демократске партије и није се ни кандидовао за реизбор у новембру, тако да му је ово једна од последњих иницијатива пред одлазак у политичку пензију. Закључци са заседања ће несумњиво бити крајње неповољни по српску државу и народ у целини, а представљају и неки облик притиска на председника Вучића. Међутим, то може бити и добра прилика да се оцени колики ће бити стварни утицај политичких ветерана попут Олбрајтове и Сервера на администрацију Бајдена.

Старовић не искључује могућност да ова седница остане само Енгелова "лабудова песма" без утицаја на формирање америчке спољне политике.

МИЛОРАД ДОДИК О СЕРВЕРОВИМ ПРЕДЛОЗИМА

НАЈАВА ДРЖАВНОГ УДАРА ОД ДОКАЗАНОГ НЕПРИЈАТЕЉА

ПРЕДЛОЗИ Данијела Сервера, доказаног непријатеља РС, најава су државног удара. Он предлаже укидање Устава БиХ, који је уз све мањкавости обезбедио да се одржи мир и етнички баланс. Сервер позива на укидање конститутивних јединица БиХ, дакле на рушење БиХ, што би могло имати несагледиве последице, за шта сам сигуран да не постоји интерес ни код актуелне ни код будуће америчке администрације. Ако Сервер мисли да би РС немо посматрала своје укидање, онда нити је добро научио прошлост ових простора нити реално сагледава актуелни тренутак. А САД су велика сила и сигуран сам да своју спољну политику не конципирају на машти квазианалитичара који су лобисти муслиманске политике у БиХ и који су својим ставовима у прошлости чешће одмагали него помагали - поручио је у уторак председавајући Председништва БиХ Милорад Додик.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (52)