ХАГ ПОСЛАО ЗАХТЕВ СРБИЈИ: Без одлагања ухапсите и изручите Вјерицу Радету и Петра Јојића

Новости онлине

08. 12. 2020. у 17:16 >> 18:45

МЕХАНИЗАМ за кривичне судове у Хагу затражио је од Србије да без одлагања ухапси и изручи им функционере Српске радикалне странке Вјерицу Радету и Петра Јојића, како би им судили за непоштовање Хашког трибунала. Они се терете да су у поступку, који се водио против Војислава Шешеља, нудили мито и застрашивали двојицу сведока.

ХАГ ПОСЛАО ЗАХТЕВ СРБИЈИ: Без одлагања ухапсите и изручите Вјерицу Радету и Петра Јојића

Фото: Н.Фифић

Судија Ли Даћун је навео да је Жалбено веће потврдило опозивање одлуке да се радикалском двојцу суди у Србији. Указао је и да је прошло девет месеци колико Србија не испуњава своју обавезу и подсетио да Статут суда изричито захтева од држава да сарађују по било ком захтеву за помоћ или налогу који је издао у вези са непоштовањем суда и да ухапсе те особе и предају их у Хаг.

Даћун је навео и да не стоје разлози Србије да српско законодавство не дозвољава изручење држављана Механизму у Хагу уколико нису оптужени за ратне злочине и да је изручење Радете и Јојића немогуће због правоснажне пресуде Вишег суда која то забрањује. Он наводи да обавезе сарадње преовладавају над било којом домаћом правном препреком.

Србији је укинута могућност да суди Радети и Јојићу након жалбе заступника оптужбе Дијане Елис и прихваћен је њен аргумент да сведоци неће да се појаве пред српским правосуђем, јер се плаше за своју и безбедност својих породица. Никакви гаранти о заштити које је Србија нудила нису прихваћени.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (3)