ЗАВРШЕН САСТАНАК О ЗАПАДНОМ БАЛКАНУ: Тема разговора Бајденових људи тзв. Косово и Република Српска - и све најгоре о Србима

Новости онлајн

08. 12. 2020. у 19:19 >> 19:19

У КОМИТЕТУ за спољне послове Представничког дома Конгреса САД данас је одржано саслушање на коме су учествовали стручњаци за Западни Балкан.

ЗАВРШЕН САСТАНАК О ЗАПАДНОМ БАЛКАНУ: Тема разговора Бајденових људи тзв. Косово и Република Српска - и све најгоре о Србима

Фото: Принтсцреен/Јутјуб

Они су дачи препоруке будућој администрацији, коју ће предводити Џо Бајден, о томе какве ставове треба заузети према нашем региону.

Елиот Енџел

- (Тзв.) Косово је независно, веома сам поносан шта смо урадили 1999. спречили смо геноцид. Много људи је убијено и нестало, жене су силоване, каже председавајући. Желимо правду за браћу Битићи. Ко год да је чинио злочине, мора бити кажњен. Србија је одговорна за већину ратних злочина. Сви ратни злочини се морају третирати фер, без обзира на етничку припадност. Србија не може седети на две столице у исто време, сарадња са Русијом се појачала од када је Вучић на њеном челу. Сваки Американац на Косову је дочекан као краљ, они нас много воле, грле, и захвални су нам за своју слободу - каже Енџел.

- Следеће године је 25 година од потписивања Дејтонског споразума. Систем у Босни не функционише. Томе се мора стати на пут. Република Српска стопира државне процесе. Хајде да завршимо посао који смо почели, да начинимо све земље на Балкану регуларним делом Европе.

Фото: Принтсцреен

Елиот Енџел

Више о томе прочитајте у посебној вести КЛИКОМ ОВДЕ!

Мајкл Макол

Конгресмен Мајкл Макол упутио је током свог обраћана срамну поруку властима у Србији:

- Власти у Србији морају да схвате да им Путин и Си нису пријатељи. Сарадња са Кином и Русијом није добра за Србију - рекао је споменувши руског и кинеског председника.

- Док Сједињене Америчке Државе покушавају сда помогну земљама Западног Балкана, ауиторитарни режим Владимира Путина промовише једну агресивну агедну. Путин зауставља демократске промене у региону и узурпира интеграције са западом - рекао је он.

Фото: Принтсцреен/Јутјуб

Мајкл Макол

- Људи на Косову заслужују независну демократску земљу која је у потпуности укључена у међународне токове - потврдивши још једном став о потпуној независности лажне државе Косово.

Фото: Принтсцреен/Јутјуб

Данијел Сервер

- Главни циљ је међусобно признање и размена амбасадора Србије и (тзв.) Косова. САД треба да притисне земље из ЕУ које одбијају признање. Све би било лакше ако би нам и Србија помогла. Грађани Србије су више забринути око запослења. Треба Србији помоћи да се одрекне аутократије - рекао је он.

- Европљани имају важне карте да одиграју у Босни. У питању је много новца. Проблем са Републиком Српском мора бити отклоњен. Треба бити јасан да ће устав БиХ бити заштићен. Европа има снажан утицај.

- Ако Србија буде кооперативнија, лакше ћемо постићи циљеве. Американци треба да буду јасни са Србијом о њиховом учешћу у нестабилности на (тзв.) Косову, БиХ, па чак и у Црној Гори. ЕУ треба да каже да неће бити више отварања поглавља, уколико ће Србија пратити инструкције Русије и Кине.

- Идеја размене територија је веома лоша за све у региону.

Фото: Принтсцреен/Јутјуб

Медлин Олбрајт

- Важно је нагласити да је данас Балкан знатно безбеднији. Људи из регије ће, надам се, имати добре односе са Бајденом. Земље Балкана су јако погођене, корупција је главни проблем. Кина и Русија такође појачавају свој утицај. Приоритет треба бити успостављање демократских институција. Следећа администрација треба да изгради нову стратегију за Балкан, која ће се заснивати на  сарадњи са УН, морамо искоренити корупцију. Присуство САД у региону помоћи ће земљама да крену напред. Главни циљ је да Косово постане нормална земља, чланица ЕУ. Спремна сам да учиним све да нова администрација доживи успех.

- Сада имамо Специјални суд на (тзв.) Косову. Увек имамо проблем са улогом Срба у рату. Треба да будемо веома пажљиви када су у питању лична и колективна одговорност за злочине, каже Олбрајтова. Русија жели током целе историје специјалне односе са Србијом. Користе тактику КГБ, и желе да спрече сарадњу са Западом. Наши односи са Кином имају утицаја на многе делове света. Међусобна економска сарадња би помогла свима у региону.

- Забринута сам због понашања Турске, манипулише се са муслиманском популацијом на Косову. Под притиском су. Ердоганова улога је забрињавајућа. Овај комитет то мора имати на уму, каже Олбрајтова.

- Турска не може користити наоружање НАТО и Русије у исто време. Увек волим да говорим шта смо учинили у Босни и на Косову, партнерство са ЕУ је веома битно.

- Трагедија је што Бугарска блокира чланство Северној Македонији због својих унутрашњих разлога. Било је доста проблема и око имена ове државе.

- Изненађена сам, Кинези су свуда, чак и у Венецуели. Не одустају од свог појачаног утицаја, праве проблеме у земљама у којима се налазе. Инвестирају у главне индустријске гране. Морамо начинити Балкан стабилним, без етничких проблема и корупције, успоставити демократски систе. Европа има исти циљ. Морамо наћи начин да сарађујемо, помагати у побољшању образовања, јачању стандарда грађана. Нисмо остали довољно умешани у развој појединих народа.

- Поносни смо на нашу демократију и то како је промовишемо. Никада нисмо осетили већу захвалност, од оне када смо Клинтон и ја били у Приштини. У нашем ДНК је да учинимо нешто, демократски и економски напредак иду заједно. Морамо обезбедити владавину права, то је добро и за Америку.

- Кинези имају енергетски проблем, не улажу из алтруизма. Морамо развити стратегију и показати им да не могу радити то што раде.

- ЕУ има своје проблеме око Брегзита, али их и даље видимо као главне партнере. Некада су били део проблема, а сада треба да буду део решења. Увек је Турска проблем, јер је део НАТО, али не и ЕУ. Треба да утврдимо шта имамо заједничко, и на томе радимо заједно.

- Пандемија нас је довела у нову еру. Она треба да представља прилику. Балкан је посебно угрожен због бројне емиграције, потребна им је помоћ споља.

Фото: Принтсцреен/Јутјуб

Јањуш Бугајски

Јањуш Бугајски

- У Босни политика блокира међународне процесе. Систем промовише радикализам. Русија и Кина, угрожавају стабилност региона. Србија копира Тита балансирајући између истока и запада. Русија користи Србију и Републику Српску за изазивање нестабилости. Америка треба да обрати пажњу на земље које имају негативан утицај на Западни Балкан, нарочито на Бугарску, Мађарску и Хрватску. Кина жели да буде глобална сила. У замену за улагања, Пекинг жели подршку за своју политику. Све ово морамо истражити. Кина повећава своје присуство.

- Русија и даље блокира приступање (тзв.) Косова Уједињеним нацијама. Блокирати било коју државу коју признајемо је врло проблематично. Не постоји разлог због којег Грчка не би признала Косово. Србија не само да блокира чланство (тзв.) Косова, већ врши и кампању отпризнавања - рекао је он одговарајући на питање.

- Пре или касније нешто може да експлодира. Земље су оптерећене економским и проблемима око короне вируса. Република Српска чека тренутак да се отцепи од Босне, морамо избећи тај сценарио или ће бити крваво.

- Русија је тренутка, док је Кина дугорочна претња. Ми на ту претњу морамо да одговоримо. Кина је земља са другом највећом економијом на свету. Русија је земља која има велике проблеме са својим регионима - нагласио је он.

- Сматрамо да су економски односи између Србије и (тзв.) Косова јако важни, али они могу да буду у потпуности остварени само под условом међусобног признања.

Подсетимо, према писању медија у региону, на састанак су позвани стручњаци за Западни Балкан, међу којима су бивша државна секретарка Медлин Олбрајт, професор Универзитета ''Џон Хопкинс" Данијел Сервер и аналитичар Јануш Бугајски, који ће новој администрацији дати препоруке за даље деловање на Балкану.

Сервер ће у свом обраћању позвати будућу администрацију САД на снажнији ангажман када је реч о спречавању сецесије Републике Српске и унутрашњим реформама у смислу слабљења ентитета, те пуном признавању државности тзв. Косова.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (7)

Dule NS

08.12.2020. 20:12

Ovoga se nas narod pribojavao da ce se vratiti AGRESORI na svoje pozicije ! I ponovo kao i ranije ubacivali klipove kukuruza u nasa kola dokle vise ?Drago mi je samo sto se slika sile promenila nisu vise najaci tu je Rusija i velika Kina!!!

Dmitar

08.12.2020. 20:32

Za lobiste Amera za Kosovo a posebno za Olbrajtovu samo bi rekao da su Srbi u drugom svetskom ratu spasavali mnoge pilote kao i nju i njenu porodicu,, neka nemisli da bi možda opet Srbi spasavali njihove pilote koji padnu na tlo Srbije a i njeno je pri kraju možda neće izdržati ovaj mandat onako narozana.

buki

08.12.2020. 21:23

@Dmitar - Da li ste sigurni da mi opet ne bi spašavali njihove pilote? Možda bi se posle poslednjeg bombardovanja, malo poigrali sa njima da ih uplašimo, ali mislim da im ni sada dlaka sa glave ne bi falila. Nismo mi ni divlje pleme, ni glavoseče, a njima na žalost samo takvi mogu da pariraju. Kad bi jednog pilota ispekli i pojeli, ne bi nikad više ni nadleteli Srbiju.

SERB

08.12.2020. 21:20

Читав свет на ивици, а овај прогерманско-атлански сегмент, о Србима. Опседнутост Хабсбурговаца величином духа и снагом српског народа, његовим етничким простором и положајем, славном историјом борбе за слободу - одједном је почела да извире и с оне стране Атлантика. Из тона учесника овог панела може се осетити велики страх и стрепња од српско-руско-кинеског зближавања. Свесни да је једини начин контроле тог савеза, блокада морског приступа Србима-православним. Зато су им важни Далмација, Црна Гора, Косово, Северна Македонија. Данашњу Србију они желе "закључану", и неприродно усмерену према Драчу, уместо према Бару, Котору, Дубровнику, Сплиту. Ко то каже, ко то каже "Србија је мала и српски народ је мали"?