ОЛБРАЈТОВА СЕ ВРАЋА НА МЕСТО ЗЛОЧИНА?! Данас састанак Бајденових људи за Балкан, тражиће признање тзв. Косова и "зауздавање" РС

Новости онлине

08. 12. 2020. у 13:03

У КОМИТЕТУ за спољне послове Представничког дома Конгреса САД данас ће бити одржано саслушање на ком ће учествовати стручњаци за Западни Балкан.

ОЛБРАЈТОВА СЕ ВРАЋА НА МЕСТО ЗЛОЧИНА?! Данас састанак Бајденових људи за Балкан, тражиће признање тзв. Косова и зауздавање РС

Фото: ЕПА/Депоситпхотос

Они ће дати препоруке будућој администрацији, коју ће предводити Џо Бајден, о томе какве ставове треба заузети према нашем региону.

Према писању медија у региону, на састанак су позвани стручњаци за Западни Балкан, међу којима су бивша државна секретарка Медлин Олбрајт, професор Универзитета ''Џон Хопкинс" Данијел Сервер и аналитичар Јануш Бугајски, који ће новој администрацији дати препоруке за даље деловање на Балкану.

Сервер ће у свом обраћању позвати будућу администрацију САД на снажнији ангажман када је реч о спречавању сецесије Републике Српске и унутрашњим реформама у смислу слабљења ентитета, те пуном признавању државности тзв. Косова.

- САД би требало да притисну Европљане да санкционишу оне који заговарају независност Републике Српске, као и да ојачају и преместе своје трупе, уз видљиву подршку САД, у град Брчко на североистоку земље како би блокирали сецесију - наводно ће тражити Сервер на том састанку, преносе регионални медији.

Главни амерички циљ дијалога је узајамно признавање Србије и тзв. Косова, као и размена амбасадора. Сервер ће тражити да Бајден и канцеларка Ангела Меркел експлицитно објаве овај циљ и да притисну чланице ЕУ које нису признале тзв. Косово да изјаве да ће га признати најкасније док то учини и Србија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (1)

ilija

10.12.2020. 15:21

Boze dragi pa ovaj svet poludeo do kraja.Da jos i danas se slusaju predlozi ove OSTROKONDZE,koja do podne mrzi samu sebe a posle podne ceo Svet,Daj bre izgubi se vec jednom,kome Ti da pretis i solis pamet. Sto ne odes u Svoju Zemlju(Cesku) gde si se rodila,pa tamo se nesmijes ni pojavit jer bi te javno obesili.