"ПРОКОП" ГОТОВ ЗА ТРИ ГОДИНЕ: Радови у железничкој станици "Београд" у пуном јеку

Б. Борисављевић

05. 12. 2020. у 21:38

ПРОКОП ГОТОВ ЗА ТРИ ГОДИНЕ: Радови у железничкој станици Београд у пуном јеку

Министар Момировић са сарадницима у "Прокопу" / Фото Танјуг

ЖЕЛЕЗНИЧКА станица "Београд-Центар" у Прокопу биће завршена за око три године, најавио је у суботу Томислав Момировић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, приликом обиласка и контроле радова.

Министар је навео да после више од 40 година пројектовања и радова, изградња станице улази у завршну фазу, истичући да је успех у изградњи путева, можда, највидљивији резултат политике коју предводи председник Александар Вучић.

Према речима Момировића, у августу ће бити завршена тренутна фаза радова чија је вредност око 11 милиона евра, а ускоро ће бити завршени преговори са Светском банком за наредну фазу која ће коштати између 25 и 30 милиона евра.

- Приватни инвеститор ће кроз јавно-приватно партнерство изградити железничку зграду за пријем путника, а заузврат ће добити део који ће моћи да комерцијализује за своје потребе, тако да буџет Србије и грађани неће издвојити ни динар за тај део инвестиције - навео је министар.

"Инфраструктура железнице Србије" започела је, у мају ове године, изградњу конструкције у железничкој станици "Београд", односно бетонске плоче, која ће се налазити изнад будућег првог и другог станичног колосека у "Прокопу". Рок за завршетак радова је почетак августа 2021. године, а средства су обезбеђена из буџета Србије. Проценат реализације посла од почетка радова до 20. новембра износи, како је оцењено, 18,9 одсто.

Градилиште напредује / Фото Танјуг

Генерални директор Саобраћајног института ЦИП Милутин Игњатовић је навео да ће домаћа фирма градити заједнички улаз, где ће бити смештена полиција, шалтери за куповину карата и друго. Када је реч о садашњој фази радова, у станици "Београд--Центар" укупно ће бити изграђена, проширена и промењена бетонска конструкција, површине од 35.743 квадратна метра. Новоизграђена бетонска конструкција у "Прокопу" налазиће се изнад будућег првог и другог станичног колосека, који до сада још нису изграђени. Када радови на том објекту у "Прокопу", августа наредне године буду завршени, "Инфраструктура железнице Србије" започеће изградњу првог и другог колосека у станици "Београд-Центар", сваки дужине око 500 метара.

Радови на "Прокоопу" / Фото Танјуг

ПРУГА БЕОГРАД - НОВИ САД

БРЗА пруга на деоници Београд - Нови Сад биће, истакао је министар Момировић, завршена до краја следеће године, како су страни партнери који изводе радове и обећали.

- Ако то не буде испоштовано, нико од тих људи више неће ништа радити у Србији или ја више нећу бити министар - нагласио је Момировић. - Страни партнери који изводе радове обећали су председнику Вучићу да ћемо моћи да се возимо пругом брзином од 200 километара на сат до краја 2021. године. Председник је рекао да имамо доста проблема на деоници од Београда до Новог Сада, и то је истина. Али, ми ћемо то завршити до краја следеће године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)