КОРОНА ИЗБАЦИЛА ВАН СТРОЈА ОПШТИНСКО РУКОВОДСТВО: Ванредна ситуација у Кули, више од 500 заражених

З. РАЈИЋ

04. 12. 2020. у 18:46

КОРОНА ИЗБАЦИЛА ВАН СТРОЈА ОПШТИНСКО РУКОВОДСТВО: Ванредна ситуација у Кули, више од 500 заражених

Фото: З. Р.

КОРОНА је пробила у зграду СО Кула и избацила ван строја скоро целокупно општинско руководство.

Ковидом су заражени председник Општине, његов заменик и помоћници, секретар СО и руководиоци и службеници одељења ОУ.

Вирус није поштедео ни менаџмент ни раднике ЈКП у Кули, Сивцу и Руском Крстуру, а увукао се и у две највеће фабрике у општини.

У општини, која има око 43.000 становника, јуче је проглашена ванредна ситуација, јер је број инфицираних премашио 500. Дневно се у ковид-амбуланти Дома здравља у Кули прегледа око 60 пацијената, од којих скоро сваки други буде позитиван на ковид 19. По броју оболелих, Кула се у Западнобачком округу приближила Граду Сомбору, иако он са својих 15 села има дупло више становника.

Пацијенти се жале на дуго чекање на преглед у ковид-амбуланти, због чега неки одустају и одлазе на тестирање у приватне лабораторије. Директор ДЗ др Жарко Шевин напомиње да ковид-амбуланта, чији је рад предвиђен од 9 до 17 часова, од 30. новембра, ради од 7 до 19 часова.

- За тих 12 сати или 720 минута, сваком од 60 пацијената посвети се 12 минута - за узимање података, прегледе плућа и ждрела, мерење кисеоника у крви, узимање крви за анализу и бриса из носа за брзи антигенски тест и издавање извештаја или упута за болницу.

Уз то, дешава се да за неке пацијенте мора хитно да се укључи кисеоничка терапија - навео је др Шевин.

Он каже да је чекање неминовно и да известан број пацијената долази на преглед чак два сата пре почетка рада ковид-амбуланте, а приоритет имају болесници са тешком клиничком сликом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)