МЕРКЕЛОВА ПОРУЧИЛА ВУЧИЋУ: Економија је јака веза између наше две земље (ФОТО)

Танјуг

03. 12. 2020. у 17:44

МЕРКЕЛОВА ПОРУЧИЛА ВУЧИЋУ: Економија је јака веза између наше две земље (ФОТО)

Фото: Инстаграм/будуцностсрбијеав

НЕМАЧКА канцеларка Ангела Меркел данас је у разговору путем видео линка са председником Србије Александром Вучићем поздравила напредак Србије на пољу економије, као и напоре на европском путу и нагласила да су дијалог са Приштином и владавина права од кључног значаја.

Меркел и Вучић су се, говорећи о дијалогу Београда и Приштине сагласили да је разговор неопходан, као и да је очување мира од кључног значаја за обе стране, саопштила је Служба за сарадњу са медијима.

Председник Вучић је изјавио да ће предузети све неопходне кораке у циљу успешног наставка овог дијалога, како би се остварила конструктивна и отворена атмосфера за преговоре.

Канцеларка је поздравила спремност Србије за даљи рад на очувању стабилности региона и поновила да ће Немачка остати поуздан партнер Србије на путу реформи и евроинтеграција.

Председник Србије Александар Вучић и немачка канцеларка Ангела Меркел у су у разговору изразили задовољство сталним напретком политичког дијалога и економске сарадње Србије и Немачке.

- Економија је јака веза између наше две земље - истакла је немачка канцеларка.

Председник Вучић је поновио да немачке компаније које послују у нашој земљи запошљавају више од 67 000 радника и да значајно доприносе економском развоју Србије, као и угледу наше земље као доброг места за инвестиције.

- Захвални смо на подршци Немачке српској економији. Немачка је наш највећи трговински партнер чак и у време глобалне кризе изазване пандемијом вируса корона. Све је већи интерес немачких компанија за инвестирање у нашој земљи, а са поносом истичем и чињеницу да ће Србија имати највећи раст у Европи ове године, упркос свим текућим изазовима - истакао је председник Вучић.

Председник је канцеларки Меркел захвалио и на континуираној подршци Немачке евроинтеграцијама Србије, посебно имајући у виду немачко председавање ЕУ.

Он је истакао да су на европском путу Србије реформе у области владавине права од суштинског значаја, те је нагласио да је сарадња са Немачком и институцијама ЕУ добар пут за наставак унапређења ове области.

Председник је такође истакао и потребу за постојањем јасног плана за проширење ЕУ и временског оквира за чланство, јер је процес европских интеграција Западног Балкана од значаја за мир и стабилност у региону.

Вучић и Меркел су фразговарали и о изазововима пандемијске кризе и плановима за сузбијање заразне болести КОВИД-19, уз посебан акценат на мере ублажавања економских последица пандемије.

Вучић и Меркел размотрили су у телефонском разговору бројна питања и изазове које је наметнула глобална криза изазвана пандемијом заразне болести КОВИД-19.

Председник Вучић је информисао канцеларку Меркел о пакетима мера које је Србија донела у циљу ублажавања економских последица, али и о свим здравственим, епидемиолошким и другим напорима које је држава Србија уложила у сузбијању ове болести и санирању последица по здравље становништва.

Саговорници су разменили мишљења и ставове у погледу вакцина, као и о додатним мерама и даљим плановима за очување здравља људи, али и привреде.

Саговорници су такође размотрили и ситуацију у региону, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)