ЕУ РАДИ О ГЛАВИ СРБИЈИ: Позив за Американце, тиче се Косова и Метохије

Novosti online

02. 12. 2020. у 13:54

ЕУ РАДИ О ГЛАВИ СРБИЈИ: Позив за Американце, тиче се Косова и Метохије

Председништво

ЕВРОПСКА комисија у данас усвојеној "ЕУ-САД агенди за глобалну промену" наглашава да је сарадња Брисела и Вашингтона кључна за дијалог Београда и Приштине.

- Континуирано партнерство између ЕУ и САД и блиска координација на Западном Балкану је од суштинске важности, посебно у дијалогу између Београда и Приштине коме посредује ЕУ - наводи се у тексту агенде.

Подсећамо, и већина држава и САД, које позивају, су признале лажну државу Косово.

Додаје се да је ЕУ дала Западном Балкану перспективу чланства, а да Брисел и Вашингтон морају да раде заједно како би подржали помирење, побољшали управљање и покренули кључне реформе у региону.

У Бриселу кажу да је у питању и прва званична институционална порука ЕУ будућој админстрацији у Вашингтону.

- ЕУ и САД су најближи партнери и свезници које повезују заједничке вредности, историја и циљеви. Стратешки, нема важнијег партнера за ЕУ од САД. Морамо да оживимо наше стратешко партнерство у више области од заједничког интереса и тамо где заједно можемо постићи више - поручио је шеф дипломатије ЕУ, Жозеп Борељ.

У докумету који је усвојила Европска комисија, САД се позивају да се као лидер, заједно са ЕУ, укључе у глобални одговор на пандемију корона вируса, да обнове своју посвећеност борби против климатских промена и да раде са ЕУ у области развија трговине и нових телхнологија и ојачају сарадњу о спољним пословима.

- Заједнички рад САД и ЕУ за циљ има стварање безбеднијег, просперитетнијег и демократичнијег света. Желимо више сарадње на спољним пословима и јачање света заснованог на владавини права и мултилатерализму - каже Борељ.

У Бриселу наглашавају да ће се о агенди нових трансатлантских односа разговарати на самиту ЕУ лидера следеће недеље, а да би агенда требало да буде покенута на првом самиту ЕУ-САД у првој половини 2021. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Razredni starešina Makaron

02.12.2020. 19:20

Učiti, učiti i samo učiti, biti vredan, pisati domaće zadatke na vreme, čitati udžbenike i lektiru, ne prepisivati, prati ruke, pravilno seći nokte, u školi da digneš ruku kada hoćeš nešto da kažeš… i biće sve u redu. Nemoj da se zamajavaš i misliš kako ćeš nešto da preskočiš, sem na času fizičkog vaspitanja.

Miroslav

03.12.2020. 23:51

Nadam se da ce imati drugih velikih problema, pa ce njihovo tutorstvo i prljava politika proci mimo nas. Ko zna sta nas ceka, zbog naseg ruznog iskustva sa njima, moramo biti oprezni? Nasa dva velika i jaka saveznika, mogu nam biti od velike koristi. Boze, kad ce vec jednom prestati sa napadima na nas. Mozda je resenje ruska i kineska vojna baza u srpskim zemljama?