БЕЗ "ИЗВИНИ" НЕМА ПЛАТЕ: У скупштини опет о етичком кодексу - за увреде предвиђене новчане казне

В. М.

02. 12. 2020. у 07:15

БЕЗ ИЗВИНИ НЕМА ПЛАТЕ: У скупштини опет о етичком кодексу - за увреде предвиђене новчане казне

Фото Танјуг

СКУПШТИНА Србије могла би, после година најава и покушаја, коначно да добије етички кодекс.

То је јуче најавио председник Скупштине Ивица Дачић, а према његовим речима о томе су се сложили сви чланови Колегијума парламента:

- Административни одбор ће наставити рад на писању етичког кодекса којим ће бити регулисано понашање посланика у парламенту и ван њега.

За координацију израде Кодекса задужен је шеф посланика СНС Александар Мартиновић, који је потврдио да тај посао неће почети од нуле, већ ће се разматрати неколко верзија нацрта које су састављене у претходним сазивима Скупштине. Није договорен рок у којем ће бити завршен кодекс, али план је да он свакако буде усвојен током следеће године, како би нови парламент који ће вероватно бити изабран 2022. од почетка радити у складу са новим правилима.

ПРОВОЦИРАЊЕ ЗАСТАВОМ

О КОДЕКСУ се говорило и на јучерашњој седници Скупштине, а ту тему отворио је шеф посланика СПС Ђорђе Милићевић. Он је навео пример поступка посланика Шаипа Камберија, који је у парламенту истакао заставу Албаније:

- Кроз инцидентну ситуацију хтео је да привуче пажњу јавности, јер је очекивао другачију реакцију председника парламента, али и да покаже да је жртва. Зато ме занима да ли је у плану наставак рада на етичком кодексу који ће регулисати понашање посланика у парламенту и ван њега.

Усвајање етичког кодекса тема је у Скупштини већ годинама и сваки сазив је на почетку свог рада започињао израду нацрта. Од 2014. до данас састављено је неколико нацрта, али ниједан није избрушен до краја и усвојен.

Усвајање овог документа требало би да прати и формирање Етичког савета и Високог етичког савета, тела која би требало да се баве одлукама о конкретним случајевима кршења правила, али и изрицањем казни. Према једној од ранијих верзија кодекса, овај савет би могао да изриче и новчане казне. Једна од највећих предвиђених казни у тој верзији износила је одузимање три плате посланицима који одбију да се извине због неког прекршаја.

Оно што је заједничко за све досадашње нацрте кодекса јесте да забрањује вређање, псовање и опструкцију рада парламента. Овај документ, који представља надградњу скупштинског пословника, вероватно ће забранити фотографисање и снимање телефонима током заседања, а разматра се чак и забрана уношења транспарената у скупштинску салу.

Последњи пут питање усвајања кодекса покренуто је 2017. И тада се стигло готово до краја, али се документ, ипак, није нашао на дневном реду Скупштине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)