ЉИМАЈ НАРЕЂИВАО УБИСТВА У КЛЕЧКИ: Одлука о подизању оптужнице против челника ОВК

С. РОВЧАНИН ТОМКОВИЋ

02. 12. 2020. у 09:00

ЉИМАЈ НАРЕЂИВАО УБИСТВА У КЛЕЧКИ: Одлука о подизању оптужнице против челника ОВК

Фото приватна архива

НАЈМАЊЕ 20 особа одведено је у притвор у двоспратној згради са подрумом у близини Клечке, у периоду између новембра 1998. и јуна 1999. године. Једном приликом Кадри Весељи је лично довео притвореника и предао га.

Лишавање слободе ових људи није било оправдано. Држани су јер су наводно били шпијуни и што су српске националности.

Овако је Никола Гију, судија за претходни поступак Специјализованог суда за ратне злочине, у одлуци од 26. октобра о подизању оптужнице против бивших припадника ОВК Хашима Тачија, Весељија, Јакупа Краснићија и Реџепа Сељимија, који се терете за ратне и злочине против човечности, убиства, мучење, нелегално затварање, киднаповања, образложио зашто се терете за страдања у Клечки.

Он је навео да су људи довођени и малтретирани у спаљеним кућама у Клечки, а да су неки одвођени и "убијани по наређењу Фатмира Љимаја":

Фото приватна архива

 

- Дана 5. априла (имена затамљења) по наредби Љимаја и у његовом присуству, погубио их је управник Клечке. Затим су сахрањени - образложио је судија Гију, на основу материјала који прате оптужницу.

Судија је навео да доказни материјал указује на то да је већи број људи, укључујући и "четворку" која је оптужена, умешан у злочине на КиМ и северу Албаније који су наведени у оптужници. То су Азем Суља, Лаши Брахимај, Фатмир Љимај, Сулејман Сељими, Рустем Мустафа, Шукри Буја, Латиф Геци, као и други припадници ОВК, укључујући команданте зона и њихове заменике.

Ово би могла бити назнака да ће бити још оптужница. Љимају (ратно име капетан Челик) се раније судило у Трибуналу у Хагу за злочине у Лапушнику и он је ослобођен. Сведоци су потврдили да је био на местима злочина, али је веће одлучило, да иако је био припадник ОВК, није било доказа да је учествовао у злочинима. То, ипак, не значи да се неће опет наћи у судници.

КАМБЕРИ "ОТВАРА" БАТАЈНИЦУ

ПОСЛАНИК албанске мањине Шаип Камбери позвао је јуче преко фејсбук-профила све који желе да потпишу петицију за подизање меморијалног центра у Батајници, на месту где су пронађени остаци Албанаца. Ову петицију покренуо је Фонд за хуманитарно право још 2017. године, а Камбери ју је потписао баш сада, када се у Суду за злочине на КиМ припремају процеси против лидера ОВК. Ј. С.

На 236 страница одлуке о подизању, обелодањени су додатни детаљи оптужнице који су до сада били тајни. Наводи се да су људи у Лапушпнику, Ликовцу, Бајгори, Цахану, Кукешу, Јабланици, Дреновцу... психички и физички малтретирани - ломљене су им кости и зуби, губили су вид, понижавани су, нису смели да једу, крварили су, спавали на бетону, а они који су преживели имали су трајне последице.

Злочин Фатмир Љимај, Фото: Printskrin

У оптужници се и Тачи помиње као директан извршилац, али су локације и имена жртава тајне. Јасно се наводи да Тачи као руководилац није учинио ништа да спречи злочине против Срба, Рома, те нелојалних Албанаца. Наведено је и да је Сељими "одобравао поступке подређених присуством и учешћем у испитивањима".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)