ВУЧИЋ ПРИСУСТВОВАО ПРИКАЗУ ТЕНКОВА Т-72МС: Наша војска је спремна да се одбрани од сваког агресора (ФОТО/ВИДЕО)

Novosti online

28. 11. 2020. у 10:58

ВУЧИЋ ПРИСУСТВОВАО ПРИКАЗУ ТЕНКОВА Т-72МС: Наша војска је спремна да се одбрани од сваког агресора (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: Инстаграм/будуцностсрбијеав

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић присуствује данас приказу тенкова Т-72МС у касарни "Мија Станимировић" у Нишу.

Приказу присуствују и потпредседник Владе Србије и министар одбране Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

На приказу учествује 11 тенкова и 10 оклопних аутомобила.

Фото: Јутјуб/Принтскрин

Тенк Т-72МС је модернизована варијанта руског тенка Т-72 који се сматр једним од најбољих тенкова икада направљених. 

Ударна су снага копнене војске, располажу активним оклопом и убојитим наоружањем чији је основ топ калибра 122 милиметра.

Руска Федерација донирала је Србији 30 тенкова Т-72МС, а вредност донације је око 30 милиона евра. Тенкове Т-72 Србија је добила као донацију у оквиру војно-техничког споразума који је постигнут између председника Србије и Русије Александра Вучића и Владимира Путина.

Фото: Јутјуб/Принтскрин

У оквиру војно-техничког споразума, Србија је од Русије, поред ових тенкова, добила и друга оклопна возила, 30 оклопњака БРДМ-2.

Војска Србије тако први пут има тенк са активно-реактивним оклопом.

То су тенкови са могућношћу лансирања ракета из цеви топа калибра 125 милиметара.

Такође, тенк има и спрегнути митраљез 7,62 милиметра, који се налази уз цев топа и прати окретање куполе, као и митраљез калибра 12,7 милиметара на врху, који се окреће независно од куполе.

Вучић се након дефилеа упознао са техничким карактеристикама тенкова и оклопних возила, а посебно га је интересовало мишљење припадника оклопне јединице Војске Србије.

- Јесте ли задовољни тенком? Је ли сад лакше управљиво - упитао је тенкисте врховни командант који су му се захвалили на формирању тенковског батаљона.

Вучић се потом захвалио амбасадору Харченку.

- Чекамо још возила - рекао је Вучић и захвалио се руским пријатељима.

У знак захвалности због набавке оклопњака и формирања тенковске јединице председник Србије је добио макету тенка Т-72МС.

Фото: Јутјуб/Принтсрин

Након приказа карактеристика возила и опреме, уследиле су изјаве за медије.

Фото: Танјуг/Димитрије Николић

Амбасадор Русије у Србији је рекао да је данас важан догађај:

- Јер увек сам задовољан када су плодови наше сарадње видљиви, као данас. Ми смо срећни што узастопно и стабилно реализујемо планове између председника Србије и председника Русије у свим областима - рекао је Боцан Харченко и додао - Неутрални статус је највише цењен када држава може себе да штишти.

Његова екселенција је рекао да је ово тек почетак сарадње у војно-техничкој сфери и да ће Руска Федерација наставити да испоручује војну опрему. Такође, Харченко је похвалио и "Нору", рекао је да је то изванредан систем.

- Ја сам захвалан Руској Федерацији и председнику Путину  на томе што су и овом донацијом помогли Србији. Данас сте могли да видите 11 тенкова Т-72МС - рекао је председник Вучић на почетку изјаве. Он је додао да ће ови тенкови повећати борбену готовост.

Председник је најавио ванредно повећање плата војницима да би се њихова жеља и мотивација за останком у војсци повећала. Уз финансијску мотивацију, председник је истакао да се ради на томе да војска добија најповољније кредите за куповину станова.

- У току 2021. осим оних пет посто које ће добити сви у јавном сектору, за саме војнике обезбедимо већа примања. Да ли ћемо успети? Ја се надам да хоћемо - рекао је председник.

Након ових изјава су уследила питања новинара.

- Ми имамо са Гаспромом уговоре и урадићемо све што је неопходно - рекао је председни и рекао да радови на Балканском току теку веома интензивно.

- Што се тиче лечења СМС порукама, готово у свим западним земљама се такви болесници лече СМС порукама, јер то кошта, поготово на Западу. Поносан сам на то што смо за СМА увели лек "спинраза" мислим да се зове. Реч је о веома скупим терапијама, у првој години држава за то треба да плати 540 хиљада евра, а у свакој  наредној 270.000 евра - фрекао је председник.

Председник је рекао да држава чини све што може да малу Анику која болује од СМА пре 15. децембра пребаце у Мађарску и да је министар Селаковић разговарао са министром Сијартом о томе.

Председник је рекао да Србија има велики број заражених короном управо због тога што много тестира.

- Мене интересује колико живота смо сачували, колико нам је људи преминуло, то су ствари које ме занимају, а не колико имамо формално пријављених заражених.

- Поносан сам на лекаре и на људе који се боре. Постоје они који у корони виде политичку прилику, ми у корони видимо непријатеља.

- Да нисам председник Републике одговорио бих брутално, овако кажем срамота - рекао је председник коментаришући изјаву Радета Панића.

- Обилазио сам "Београд на води" зато што је то мој посао и моја жеља, да обиђем раднике, зато што од тог посла плаћамо порезе и од тога живимо.

- Хоћете сутра ако неко угрози безбедност наше отаџбине да ме питате: "Што нисмо урадили нешто по том питању?"

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (20)