ТАЧИЈУ ОДОБРЕН ДАН СЛОБОДЕ! Како је хапшена четворка из ОВК - Хашим хтео да се обрати народу у Приштини пре пута у Хаг

С. С. Р.

28. 11. 2020. у 09:00

ТАЧИЈУ ОДОБРЕН ДАН СЛОБОДЕ! Како је хапшена четворка из ОВК - Хашим хтео да се обрати народу у Приштини пре пута у Хаг

Тачи у Хагу

КАДА је сазнао да ће бити ухапшен и пребачен у Хаг, бивши командант ОВК Хашим Тачи тражио је још један дан на слободи - и добио га.

Како је наведено у документима Специјалног тужилаштва, са којих је скинута ознака тајности, он се "нешто после 15 сати 4. новембра састао са представницима Тужилаштва и тада је обавештен да је оптужница против њега потврђена и да је издат налог за хапшење". Тада је тражио још један дан како би се обратио "народу Косова и завршио планиране обавезе". Изашли су му у сусрет, али уз опомену да ће одмах бити ухапшен уколико нешто покуша.

Наредног дана, 5. новембра, он је дошао у просторије Еулекса где је и ухапшен. У Хаг је транспортован са једним кофером, ранцем и кесом са личним стварима. У истом авиону били су Реџеп Сељими и Кадри Весељи, који су такође ухапшени од Еулекса.

Весељи је преко свог браниоца Бена Емерсона петнаестак дана пред хапшење тражио да не буде налога за хапшење, већ да се ће добровољно предати. Адвокат је говорио да не постоје докази којим би могао да се оправда став да ће "Весељи побећи или да ће утицати на сведоке, као и да је он позната личност која живи са породицом у Приштини и обавља неколико јавних политичких функција, што елиминише сваки ризик од бекства". Међутим, тужилац Џек Смит је увек понављао став да постоји ризик од бекства и да оптужени имају новац и утицај да врше притисак на сведоке.

Дан пре Тачија, Весељија и Сељимија ухапшен је Јакуп Краснићи. Како је описано, док је рађен претрес куће, службеник је приметио да он "нешто ради са мобилним телефоном, па му га је одузео и упозорио да је он већ ухапшен". Краснићи се успротивио и рекао да није требало да му узимају телефон.

- Ваша жалба ће бити узета у обзир - рекао је службеник.

Пре него што су кренули ка Хагу, сва четворица су тестирана на корону и били су негативни.

Иначе, они се терете за ратне злочне и злочине против човечности почињене широм Косова и Албаније у периоду од марта 1998. до краја септембра 1999, над Србима, Ромима и нелојалним Албанцима. Сумњиче се за убиства најмање 98 људи, као и за мучење, присилно затварање и киднаповања најмање 407 заробљеника у 34 притвора ОВК широм КиМ, као и у Кукешу и Цахану у северној Албанији.

ВЕТО УСТАВНОГ СУДА

ВЕЋЕ Уставног суда при Специјалном суду за ратне злочине на КиМ одбило је Тачијев предлог о уставним амандманима, којима је он довео у питање рад ове правосудне институције уз образложење да има мандат на пет година, што је истекло још у августу. Он је такође предложио да суд престане да ради на односу договора Савета ЕУ и тзв. владе Косова. Одлучено је да су ови амандмани неуставни, да умањују права и слободе зајемчене поглављем 2 из Устава.

- Суд наставља да ради до обавештења Савета ЕУ о његовом завршетку - стоји у одлуци.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)