ГУЈОН НА ЧЕЛУ УПРАВЕ ЗА САРАДЊУ СА ДИЈАСПОРОМ: " Радићу још више за земљу коју сам срцем изабрао"

Тањуг

26. 11. 2020. у 17:30

ГУЈОН НА ЧЕЛУ УПРАВЕ ЗА САРАДЊУ СА ДИЈАСПОРОМ:  Радићу још више за земљу коју сам срцем изабрао

Приватна архива

ВЛАДА Србије именовала је Арноа Гујона за вршиоца дужности директора Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

Управа којој ће Гујон бити на месту в. д. директора је део управе у саставу Министарства спољних послова.

Арно Гујон је оснивач невладиних организација "Солидарност за Косово" и "Иницијатива за наталитет и останак младих у Србији", саопштено је из Министарства спољних послова.

Додаје се да је Гујон реализовао бројне акције помоћи српском народу на Косову и Метохији и био активан на ширењу истине о догађајима на просторима бивше Југославије.

Такође, аутор је и коаутор четири књиге о Србији и Косову и Метохији и добитник је бројних високих признања у Србији и Републици Српској, између осталих Ордена Светог Саве првог реда, Ордена Његоша првог реда, Златне медаље председника Србије за заслуге.

- Радићу још више за земљу коју сам срцем изабрао, поручио је Гујон.

Гујон је на свом твитер налогу написао да је ово именовање част за његову породицу, али и велика одговорност за њега.

- Не представљам више само себе или своју хуманитарну организацију, већ државу Србију - навео је Гујон.

- Кад сам прочитао основне циљеве Управе којом ћу руководити, нисам се дуго колебао да ли да прихватим или не - нагласио је Гујон.

Наводећи очување и развој духовне, националне и културне самосталности српског народа изван матице, побољшање положаја дијаспоре и Срба у региону, економско и културно умрежавање са Србијом, као и очување српског језика и ћиричног писма, као део циљева те управе, Гујон истиче да се за све то вреди борити, па чак и када борба изгледа неравноправна.

- Срби са КиМ, уз које сам провео 16 година свога живота, научили су ме својим примером да никад не треба одустати - написао је Гујон и додао да га огроман посао чека, али да је његова енергија још већа.

Он се у свом твиту захвалио Влади Србије, министру Селаковићу и председнику Вучићу на поверењу као и на прилици да са највишем државном врху ради за Србију.

- Хвала свима вама на огромној подршци коју ми непрестано пружате од када сам се преселио у Србију 2012 - закључио је Гујон.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Sandra

27.11.2020. 13:51

Arno Gujon je jedan od najpozitivnijih ljudi za koje smo čuli. Mnogo je uradio za Kosovske Srbe, dobio državljanstvo Srbije i druga odlikovanja sasvim opravdano. Ali rad sa dijasporom pretpostavlja ne samo humanitarni rad već povezivanje sa Srbima i njihovim institucijama ekonomski i politički u Americi, Kanadi, Australiji, Nemačkoj, Austriji i drugim državama gde ima naših građana. Zato nisam sigurna da je Gujon pravi izbor za tu funkciju, tim pre što godinama nemamo baš neke razvijene odnose sa dijasporom.