ДИЈАЛОГ КАО ВРУЋ КРОМПИР: Пребацивање лоптице око разговора о изборним условима - Чомићева и Дачић тврде да то није у њиховом делокругу

Д. М.

25. 11. 2020. у 12:00

ДИЈАЛОГ КАО ВРУЋ КРОМПИР: Пребацивање лоптице око разговора о изборним условима - Чомићева и Дачић тврде да то није у њиховом делокругу

Фото: Танјуг

НЕ САМО да се не зна када ће бити настављен дијалог власти и опозиције, него, судећи према изјавама Ивице Дачића и Гордане Чомић - неизвесно је и ко ће те разговоре покренути и водити.

Наиме, последњих дана дешава се својеврсно пребацивање лоптице између шефа парламента и министарке за људска и мањинска права и друштвени дијалог око тога у чијој надлежности треба да буде овај процес.

Тако је Дачић поручио да је Народна скупштина спремна да се следеће године, уз посредовање Европског парламента бави међустраначким дијалогом, али да није на њему да те разговоре води:

- Тиме би требало да се бави ново Министарство за дијалог на чијем је челу Гордана Чомић и добро је што је она на тој позицији.

И министарка Чомић нема дилему ко дијалогом не би требало да се бави:

ЗА СТОЛОМ ДОГОДИНЕ

ОДГОВАРАЈУЋИ јуче на посланичко питање шефа посланика СПС Ђорђа Милићевића, да ли је тачно да је рекао да је против дијалога, како то тврди део опозиције, Дачић је навео да не постоји раскорак између његовог и става ЕП, који помиње следећу годину као годину за наставак тог разговора.

Није реално да до краја године буде одржан наставак дијалога и да је неоподно да се пре тога расправља о ребалансу буџета и буџету, а и због тога што ће избори бити одржани тек у априлу 2022.

- Политички дијалог није у надлежности Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог. Он је у надлежности Народне скупштине и Европског паламента.

И саговорници "Новости" имају различита виђења о томе ко би требало да води наредну рунду међустраначких преговора. Тако Милан Антонијевић, из Фонда за отворено друштво, који је био један од организатора претходних разговора странака власти и опозиције, каже да је у извештају ЕК наглашено да се ургентно мора поново успоставити дијалог између политичких странака:

- Одрицање од тога да је дијалог у надлежности Скупштине тешко може да се оправда. Када се читају надлежности новог министарства, тамо се не види тај политички дијалог. На Дачићу, као председнику Скупштине је да осмисли тај процес и да он да неке конкретне ефекте око медијске сцене, притиска на бираче и злоупотребе функције у политичкој кампањи. То су три кључна питања, а са којима заиста министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог тешко да може да има додира.

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић пак заступа другачији став:

- Мало ми је чудно да министарка, која води ресор за друштвени дијалог, одбацује могућност да се дијалогом бави. Онај ко је добио политичку функцију да се бави дијалогом, не треба од њега да бежи. Пребацивање лоптице одговорности и надлежности није добро. По мени, њен задатак требало би да буде да пронађе канал комуникације који ће омогућити разговоре различитих политичких и друштвених чинилаца.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)