ИВИЦА ДАЧИЋ: Ово није Бајден из 90-тих, али ће тражити признање тзв. Косова

Танјуг

20. 11. 2020. у 23:30

СРБИЈА не би требало да се плаши доласка Џозефа Бајдена на чело Сједињених Америчких Држава, оценио је вечерас председник Скупштине Србије Ивица Дачић, указујући, међутим, да ће демократе тражити признање тзв. Косова.

ИВИЦА ДАЧИЋ: Ово није Бајден из 90-тих, али ће тражити признање тзв. Косова

Зоран Јовановић

- Много на њега гледамо кроз деведесете, а заборављамо да је он и у овом веку долазио Београд и да смо заједно градили односе. Дакле, нема повратка на деведесете, без обзира на резултате избора у Америци, али демократе ће тражити признање Косова - рекао је Дачић за Спутњик.

Дачић сматра да Бајден, као и многи политичари, показује два лица - једно док је у опозицији и друго кад дође на власт.

Он је у интервјуу за Спутњик подсетио да је Бајден као потпредседник САД-а био два пута у званичној посети Србији и истакао да су разговори које је са њим водио као председник Владе у Вашингтону и на Минхенској безбедносној конференцији са председником Вучићем били потпуно другачији од оних које је Бајден водио током деведесетих.

- Мислим да треба да се фокусирамо на грађење нових односа и нових релација са људима који ће се бавити и европским пословима, односно, дијалогом са Приштином. Јер је највећи проблем Бајденове америчке администрације, односно демократа, то што они сматрају да је питање Косова решено - каже Дачић.

Он сматра да они не фаворизују наставак дијалога Београда и Приштине него једноставно траже имплементацију одлуке о проглашењу Косова. Истиче да у том смислу та администрација вероватно не би била наклоњенија Србији од Трампове која нема оптерећење да је учествовала у пројекту стварања независног Косова.

- Зато је Трампова администрација била отворенија за компромис. Међутим, ситуација се мења и реална међународна политичка сцена се променила. Косово нема више тако јаке позиције као што је имало, оно нема већину, не може нигде да постане члан - закључује Дачић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)