ЛОБИСТА ЕНГЕЛ ОПЕТ ШАЉЕ СРБЕ У ХАГ: Комитет америчког конгреса замера што су пред судом само Албанци

Д. Р. Ђ.

20. 11. 2020. у 09:00

ЛОБИСТА ЕНГЕЛ ОПЕТ ШАЉЕ СРБЕ У ХАГ: Комитет америчког конгреса замера што су пред судом само Албанци

Фото Танјуг АП

ГОТОВО истовремено када се у Србији појавила информација да су на локацији Кижевак, код Рашке, пронађени посмртни остаци 15 до 17 особа, за које се претпоставља да су били Албанци, Комитет за спољне послове америчког Конгреса реаговао је низом осуда на рачун Београда.

У њиховом саопштењу на "Твитеру" констатује се и да Специјални суд у Хагу гони само Албанце и да "нешто мора да се промени", да је извештај о трговини органима током рата "сумњив" и да за такве тврдње нема доказа, као и да приступање Србије Европској унији није условљено извођењем ратних злочинаца пред лице правде.

- У Србији још проналазе сахрањена тела, жртава Милошевићевог етничког чишћења на Косову. До данас је пронађено више од 900 жртава косовских Албанаца - написано је на твитер-налогу Комитета којем председава познати албански лобиста Елиот Енгел.

Уз постављање линкова ка сајту Фонда за хуманитарно право и ка поједним медијским извештајима, даље се наводи да је "одлука о прикривању доказа о злочинима планирана већ у марту 1999. на највишем нивоу владе", да "нико никада није одговарао пред судовима у Србији и да је Међународни кривични суд за бившу Југославију осудио само једног српског званичника због масовних сахрањивања и заташкавања.

Комитет подсећа и на случај браће Битићи, убијених америчких држављана, и каже да "иако је председник Србије Вучић обећао да ће починиоце привести правди, то се никада није догодило".

ПОВОД Наводна масовна гробница Албанаца, Фото Танјуг АП

- Без обзира на бруталност коју је извео Београд, међународна заједница није озбиљно вршила притисак да се гоне починиоци ратних злочина на Косову. Приступање Србије ЕУ није условљено извођењем ратних злочинаца пред лице правде. Истовремено, свет је приморао Косово да створи Специјални суд за истрагу сумњивог извештаја о трговини органима током рата. Докази који поткрепљују наводе европског парламентарца Дика Мартија нису пронађени. Свако ко почини ратне злочине, без обзира на етничку припадност, треба да буде изведен пред лице правде - оцена је овог Одбора.

Вашингтон неће да штити злочинце

О томе може ли се очекивати да нова америчка администрација буде на линији ставова које је изнео Комитет, Миливојевић каже да то што су се саветници Џозефа Бајдена јасно оградили од Тачија и његових адвоката, показује да је позиција западних центара моћи и Вашингтона таква да они немају намеру да штите злочинце и екипу против које су подигнуте оптужнице.

Иначе, поводом проналажења тела код Рашке, председник владине Комисије за нестала лица Вељко Одаловић изјавио је прексиноћ да се не може са сигурношћу тврдити коме она припадају, док се не заврши комплетна претрага локације и док се не узму ДНК узорци са посмртних остатака.

Некадашњи дипломата Зоран Миливојевић каже, за "Новости", да се може сматрати да су оцене које су се појавиле у име спољнополитичког комитета Конгреса заправо иницијатива његовог председника - Елиота Енгела. Али, како је он "у одласку", јер више неће бити конгресмен, Миливојевић каже да тек треба видети како ће се понашати ово тело:

- Суд који сада ради у Хагу има јасно дефинисан мандат и он се без сумње односи на злочине ОВК, а све ово што је речено је покушај да се надлежност суда прошири и на Србе, за шта нема основа. Злочини Срба били су предмет Хашког трибунала за бившу Југославију.

Што се тиче опаске да "приступање Србије ЕУ није условљено извођењем ратних злочинаца пред лице правде", он подсећа да је наша земља испунила све своје обавезе према Хашком трибуналу, а које су биле услов за напредак у евроинтеграцијама:

- Не постоје додатне обавезе, нити су додатна условљавања за Србију прихватљива.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)