СУЂЕЊЕ ТАЧИЈУ ПОЧИЊЕ НА ЛЕТО 2021? “Четворка” злочинаца ОВК укључена преко видео-линка на статусну конференцију (ВИДЕО)

С. С. Р.

18. 11. 2020. у 11:59 >> 14:32

СУЂЕЊЕ ТАЧИЈУ ПОЧИЊЕ НА ЛЕТО 2021? “Четворка” злочинаца ОВК укључена преко видео-линка на статусну конференцију (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

У ХАГУ је почела статусна конференција у случају који Специјални суд за злочине ОВК води против Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Јакупа Краснићија и Реџепа Сељимија који се терете за ратне злочине и злочине против човечности, убиства скоро 100 људи - Срба, Рома и Албанаца. Они се такође, терете за прогоне, мучења, принудна завтарана најмање 400 цивила на КиМ и северној Албанији.

Четворица оптужених прате конференцију путем видео линка, као и део њихових бранилаца, док су неки адвокати у судници.

Теме ове седнице су договори и размена обелодањивања доказа између тужилаца и одбране, размотриће се колико је времена потребно да се они изнесу, као и остала техничка питања.

Тужиоци су поручили да се одређене радње истраге још настављају и ту се, пре свега, мисли нас предмете и документа која су запленили током хапшења оптужене четворице. Ти материјала се сада обрађују и вероватно ће бити укључени у судске списе.

Фото: Принтскрин

- Наша намера је да прегледамо оптужницу поново и да скинемо неке редакције и да доставимо мање редиговану оптужницу, односно да се открију још неки делови. Не видим разлоге да суђење не почне јула 2021. - саопштило је Специјално тужилаштво.

Одбрана захтева да суђење почне 2020. године

Дејвид Хупер, бранилац Хашима Тачија је рекао да су тужиоци вршили истрагу пет година, а неке доказе су имали можда десет или 20 година.

- Ми сматрамо да нам је потребно најмање 18 месеци да се припремимо. Сада нас омета и ситуација са епидемијом ковида. У оптужници је доста тога редиговано, све се црни - навео је Хупер.

Бен Емерсон, који брани Весељија, каже да оптужница почива на сасвим различитим оптужбама на целом Косову и Метохији.

- Из претходног исуства могу да кажем да се често износе лажни докази. Када будемо знали какве су оптужбе треба нам 18 месеци, толико нам је требало и пред Трибуналом у Хагу. Ми морамо сваку оптужбу, једну по једну да проверимо. Одбрана је у непропорцијалном положају, зато тражимо да суђење најраније почне средином 2022. године.

Емерсон је рекао да задржавају право да користе алиби и другу врсту посебних одбрана:

- ОВК је била минимално организована и покренула је устанак, јер су српске снаге убиле многе цивиле, које су касније возили камионима и Дунавом. Шесторица високих припадника српске војске и полиције су осуђени за злочине против човечности и етничко чишћење. Сада се помиње да је био удружени злочиначки подухват и то је замена теза. Кривична дела ОВК су била појединачна, а не масовна. ОВК је деловала у самоодбрани, и није било намере да се врше ратни злочини. Људи из оптужнице су обични људи, они су се преко дана бавили пољопривредом, а увече су били добровољци. Пред Трибуналом у Хагу је закључено да је ОВК чинила појединачна дела и ми ћемо се ослањати на те пресуде пред МКСЈ у Хагу. ОВК није имала команду - рекао је Емерсон.

Тужилаштво тражи заштиту сведока

Тужилачки тим је на захтеве одбране, одговорио да одбрана већ може да почне са истрагом и да је оптужница у редигованој верзији довољно јасна.

Говорећи о материјалима који поткрепљују оптужницу односно о доказима и изјавама, тужиоци су рекли да имају 1.842 ставке - докази  и исказе 153 сведока, неки у изјавама, неки у транскриптима. Они ће данас тражити заштитне мере за неке сведоке и жртве.

Браниоци су истакли да ће тражити да се њиховим клијентима дозволи да се бране са слободе. Хупер је као доказ да Весељи сарађује са судом, изнео и то да се он добровољно предао.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)