ПОСЛЕДЊИ ОД ОПТУЖЕНЕ ЧЕТВОРКЕ ОВК: Захваљује Кларку на "држави" поменуо и Јеремићеву иницијативу пред Међународним судом правде

Д. МИЛИНКОВИЋ

12. 11. 2020. у 07:00

ВОДЕЋА четворка некадашње терористичке Ослободилачке војске Косова очигледно је решила да примени исту тактику у процесу пред Специјалним судом у Хагу, где су оптужени за стравичне ратне и злочине против човечности - да у своју одбрану потегну подршку коју су за стварање лажне државе имали од дела међународне заједнице.

ПОСЛЕДЊИ ОД ОПТУЖЕНЕ ЧЕТВОРКЕ ОВК: Захваљује Кларку на држави поменуо и Јеремићеву иницијативу пред Међународним судом правде

Реџеп Сељими

Након што су Хашим Тачи, Јакуп Краснићи и Кадри Весељи практично потврдили да без Сједињених Америчких Држава, Европске уније и Уједињених нација не би могли да дођу до независности Косова, од јуче се на списку "покровитеља" нашао и - НАТО.

СЛ: Размишљамо о напуштању владе

ШЕФ посланичке групе Српске листе Игор Симић најавио је да ће та странка, највероватније, дати подршку за рушење актуелне владе у Приштини, на чијем је челу Авдулах Хоти, јер се, како је навео, не поштује коалициони споразум. Симић је за "Индекс онлајн" рекао да посланици СЛ нису јуче учествовали у раду Скупштине и поручио да неће учествовати ни убудуће:

- Залажемо се за економски развој и за борбу против пандемије. Али, сматрам да морају да нас поштују као партнера. На столу имамо потписан споразум и захтевамо да се он поштује. Због односа према СЛ, озбиљно размишљамо о напуштању владе.

Наиме, јуче се у суду појавио последњи од четворице оптужених и један од чланова Главног штаба терористичке паравојске ОВК Реџеп Сељими, који је негирао кривицу, а све оно што је радио назвао је борбом за "ослобођење Косова од окупатора - Србије".

- Борбу за ослобођење Косова започео сам са Адемом Јашаријем и завршио је са генералом Веслијем Кларком и НАТО - навео је, поред осталог, Сељими, који је рекао да је "оптужница нетачна и неправедна и према њему и према борби његовог народа.

Сељими, који је важи за главног оперативца тзв. ОВК, додао је да ће у овом поступку доказати да се борио за слободу и да је та борба "била чиста и правична".

- ОВК и ја немамо везе за удруженим злочиначким подухватом који се помиње у оптужници. Борио сам се против Србије као окупатора, која је мом народу нанела само зло и геноцид - рекао је оптужени.

Сељими је ову прилику искористио и да каже да је као посланик Скупштине у Приштини својевремено био против оснивања Специјализованог тужилаштва и већа Косова, (која му сада суде, а чине их међународне судије и тужиоци, али се суди на основу устава и закона тзв. Косова), јер је желео да се правда врши у институцијама Косова.

Дао је и своје тумачење мишљења Међународног суда правде у вези са независношћу Косова, тврдећи да је тај суд одлучио у прилог Косову.

- Међутим, само неколико месеци пре одлуке МСП српске власти су одлучиле да издају документ против независности Косова. Сматрамо да није требало да се оснује суд на основу онога што је Србија одлучила - навео је Сељими.

Оптужница га заједно са Тачијем, Весељијем и Краснићијем терети за 98 убистава, за 18 познатих жртава присилног нестанка и више од 416 незаконитих притварања, која су извршена било по његовом наређењу, било уз његову помоћ, подршку или са његовим знањем. Сељими ће као и остали, одговарати и по командној и по индивидуалној кривичној одговорности за злочине које је ОВК починила на КиМ и северу Албаније у периоду од марта 1998. до септембра 1999. године.

ПОЈАШЊЕЊЕ ОСЕЋАЈА

ИЗЈАШЊАВАЈУЋИ се о кривици, Сељими је најпре у судници рекао да се "не осећа кривим ни по једној од тачака оптужнице". Судија је тада затражио да појасни да ли је превод био тачан, односно да ли је баш тако рекао, наглашавајући да је битно да ли се каже "не осећам се кривим" или "нисам крив". Сељими је тада уз осмех рекао да углавном говори оно што осећа и у "другом покушају" се изјаснио да "није крив".

Рочишту су присуствовали помоћници специјализованог тужиоца Косова Џек Смит, као и Сељимијев помоћни бранилац Роберт Карелс, који је објаснио да главни бранилац Дејвид Јанг није био у ситуацији да дође услед мера за спречавање ширења вируса корона уведених у Великој Британији.

Судија Николас Гију упозорио је Сељимија, као и претходне оптужене, да не смеју да откривају податке који су заштићени и тајни.

Иначе, у првом појављивању пред судом, сва четворица окривљених изјаснила су се да нису криви за оптужбе. Браниоци Сељимија и Весељија рекли су да ће поднети захтев да се њихови клијенти бране са слободе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)