ОСЛОБОДИО ХАРАДИНАЈА, А ОСУДИО ШЕШЕЉА: Ово је адвокат зла Бен Емерсон - бранилац Кадрија Весељија

С. С. Р.

10. 11. 2020. у 19:26

ОСЛОБОДИО ХАРАДИНАЈА, А ОСУДИО ШЕШЕЉА: Ово је адвокат зла Бен Емерсон - бранилац Кадрија Весељија

Фото: Jerry Lampen via AP Photo, Pool/ЕПА

БИВШИ шеф обавештајне службе терористичке ОВК Кадри Весељи рекао је данас, приликом првог појављивања пред Специјалним судом у Хагу, да није крив по тачкама оптужнице која га терети да је заједно са Хашимом Тачијем, Јакупом Краснићијем и Реџепом Сељимијем крив за 98 убистава, 18 познатих жртава присилног нестанка и више од 416 незаконитих притварања, у периоду од марта 1998. до септембра 1999. на КиМ и северу Албаније.

- Чуо сам оптужбе и прочитао. С пуним уверењем могу да кажем да нисам крив ни по једној од тачака - рекао је кратко Весељи.

Некадашњег председника приштинског парламента браниће Британац Бен Емерсон, који је пред Трибуналом у Хагу заступао бившег премијера привремених институција у Приштини Рамуша Харадинаја.

Он је после ослобађајуће пресуде свом клијенту напао тужитељку Карлу дел Понте зашто је уопште подизала оптужницу против Харадинаја. Током овог процеса убијено је неколико десетина заштићених сведока.

После улоге адвоката прешао је у судије, па је био део већа које је лидера радикала Војислава Шешеља осудило у Хагу правоснажно на десет година затвора, после првостепене ослобађајуће пресуде.

Емерсон је данас негодовао, јер је речено да је Весељи ухапшен, већ је инсистирао да се добровољно предао и додао је да ће тражити пуштање на слободу. Весељи остаје у притвору до даљег.

Он се терети за удружени злочиначки подухват насилног преузимања контроле над Косовом. Жртве су били Срби, Роми и "нелојални" Албанци. Терети се за прогон, затварање, илегално или самовољно хапшење и притварање, друга нехумана дела, окрутно поступање, мучење, убиства и присилни нестанак особа. О оптужници сутра треба да се изјасни Сељими.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)