СЕЛАКОВИЋ ОДГОВОРИО ХАРАДИНАЈ-СТУБЛА: Боље би било да сте спровели Бриселски споразум уместо што износите једнострана виђења догађаја

Д. Р. Ђ.

09. 11. 2020. у 18:56

СЕЛАКОВИЋ ОДГОВОРИО ХАРАДИНАЈ-СТУБЛА: Боље би било да сте спровели Бриселски споразум уместо што износите једнострана виђења догађаја

Фото: Ж. Кнежевић

УМЕСТО што неприпремљени долазите на овакве скупове и злоупотребљавате формат Берлинског процеса за изношење једностраних виђења догађаја из прошлости, боље би било да сте спровели Бриселски споразум и омогућили формирање Заједнице српских општина.

Овим речима јуче је Никола Селаковић, министар спољних послова, реаговао на обраћање Мељизе Харадинај Стубла, тзв. министарке спољних послова и дијаспоре Косова током видео - конференцији шефова дипломатија земаља учесница Берлинског процеса.

Она је на том скупу рекла да је "Србија агресор, а Косово жртва" и да се Србија никада није извинила за своје злочине на Косову. Навела је и да је "убијено 1.500 деце, и 20.000 жена силовано".

Тема конференције, иначе, била је сарадња младих и цивилног сектора у региону, али је Харадинај Стубла форум искористила да изнесе оптужбе на рачун Београда.

Шеф српске дипломатије изразио је жаљење што тзв. министарка Косова није разумела смисао формата и разлоге због којих је немачка канцеларка Ангела Меркел 2014. године иницирала Берлински процес. Такође, Селаковић је указао организатору (Бугарској) да нису испоштовали правила Берлинског процеса да сви учесници буду представљени статусно неутрално и без националних симбола, с обзиром на то да су током обраћања Харадинај Стубле били видљиви симболи тзв. Косова.

Селаковић је поручио да нова влада Србије међу приоритетима има наставак ангажовања на унапређењу регионалне сарадње.

ЗАЈЕДНИЧКО ТРЖИШТЕ

СОФИЈА ће данас бити домаћин самита Берлинског процеса, на ком би требало да учествују лидери пет држава региона и "Косова", који су учесници ове иницијативе. На скупу би требало да се размотри стварање заједничког тржишта Западног Балкана, а корак ка томе већ су направиле Србија, Албанија и Северна Македонија, као прве потписнице пројекта "мали шенген", а очекује се да им се придруже и БиХ, Црна Гора и "Косово".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)