ВУЧИЋ НАКОН КОНФЕРЕНЦИЈЕ О МАЛОМ ШЕНГЕНУ: Постигнута три важна споразума, Србија остварила сјајне резултате

Новости онлине

30. 10. 2020. у 16:24

ВУЧИЋ НАКОН КОНФЕРЕНЦИЈЕ О МАЛОМ ШЕНГЕНУ: Постигнута три важна споразума, Србија остварила сјајне резултате

Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић и министар финансија Синиша Мали обратили су се данас јавности након видео конференције о малом Шенгену.

Вучић је на почетку обраћања још једном изразио саучешће свим верницима СПЦ поводом смрти митрополита Амфилохија.

Договор је, каже, постигнут у 3 тачке, између осталог о томе да се задржавања на граници максимално скрате.

- Причали смо о преласку границе само са личном картом, о новим инвестицијама, о конкретним пројектима, као и о врсти привредне коморе региона - рекао је председник новинарима.

Истиче да су резултати веома важни за Србију, а да ће користити нашим финансијским интересима.

- Договорили смо да ће одлуке бити увек формализоване и суштина је да смо ми сви мали, али смо најмањи кад смо сами. Прошло је време када је свет ишао мимо нас и када нисмо разумели шта је снажна економија. Србија ће имати највишу стопу раста 2020. године, без шминкања бројева - рекао је председник.

Каже да вечерас стижу бројке за трећи квартал и биће измеђуи -0,2 и +0.2, што значи да ћемо бити најбољи у Европи.

- Зато нам је потребно веће тржиште и више повезивања - казао је Вучић.

- Добро је да се Европа полако опоравља, срећом ми смо у овом тренутку знатно бољи. Сада вас остављам да вам Синиша и Марко објасне све - рекао је председник кратко.

Министар Мали је истакао да су постигнути сјајни споразуми, и да је мини Шенген основа за будућност овог региона.

- Ова три споразума су невероватно важна, замислите само како ће регион изгледати када се границе буду прелазиле само са личним картама и када камиони не буду сатима чекали. Све ће до довести до пораста животног стандарда, и ја мислим да ће Србија имати највише користи од тога - рекао је Мали.

Марко Чадеж је истакао да су потписани споразуми довести до још већег развоја економија на западном Балкану.

- Мерљивост успеха ове иницијативе не могу само да буду потписани документи, већ да пословна заједница и компаније које знају колико камиона чека и који папири су им потребни да управљају тиме - рекао је Чадеж, и истакао да га радује споразум о радним дозволама.

- То значи да практично имамо успостављено тржиште рада, и надам се да ће и други партнери са Западног Балкана прикључити томе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (31)

Luka

30.10.2020. 16:37

Ovaj projekat crpi inspiraciju iz postojecih i uspesnih modela otvorenih regiona. Krajnji cilj ovog poduhvata je da se primene neke od tih najboljih praksi koje ce konacno srusiti carinske barijere na nasim granicama i omoguciti slobodno kretanje ljudi, robe i usluga na Balkanu.

Dragan

30.10.2020. 19:50

Po pitanju mini Šengena nedostaje sinhronizacija između EU i SAD, to je naglašeno i pitanje je da li ćemo moći da se oslonimo na mini Šengen kao neku akciju SAD, imajući u vidu i neizvesnost i kakva će biti situacija nakon izbora“ u SAD.

Ivana

30.10.2020. 21:13

Srbija zaista treba se otvori prema svim državama u regionu.Srbija se danas cela razvija i gradi, i na tom putu ne sme da stane. Srbiji nisu potrebne admimstrativne zabrane, niti dodatni porazi, ali bi bilo lepo da bude stalno slobodni transport kroz sve države.