БЕЗ ЗСО СЛЕДИ ЗАСТОЈ: Наставак разговора Београда и Приштине данас у Бриселу, на столу имовина

Д. Р. Ђ.

29. 10. 2020. у 10:14

БЕЗ ЗСО СЛЕДИ ЗАСТОЈ: Наставак разговора Београда и Приштине данас у Бриселу, на столу имовина

Београд неће одустати од формирања ЗСО / Фото Танјуг

ИМОВИНА и међусобна финансијска потраживања биће теме данашње рунде експертског дијалога Београда и Приштине. Српску делегацију предводиће новоименовани директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, а тим Приштине - координатор за дијалог Скендер Хисени.

Може се очекивати да се током ових разговора дотакне и питање Заједнице српских општина, без обзира на отпоре Приштине да се оно не разматра у Бриселу, јер су, са становишта Београда, питања имовине и ЗСО блиско повезана.

Петковић је у среду најавио да ће Београд и током предстојећих техничких разговора поново покренути питање неспровођења договора о Заједници српских општина. Он је на састанку са амбасадором Норвешке Јерном Еугеном Јелстадом навео да је спровођење преузетих обавеза предуслов да разговори теку у доброј вери, а да одбијање Приштине да омогући формирање ЗСО дијалог доводи у застој и умањује шансе за напредак у наставку процеса нормализације односа. Лошу атмосферу у преговорима, како је додао, стварају и учестали напади на Србе и њихову имовину у селима јужно од Ибра.

Уочи данашње рунде, амбасадор Русије у Београду Александар Боцан-Харченко изјавио је да без промене става и флексибилнијег и конструктивнијег приступа Приштине неће бити напретка у дијалогу нити коначног решења косовског питања. По његовој оцени, дијалог се поново "кочи" на питању Заједнице српских општина која би бранила и реализовала интересе Срба на КиМ и не би само била "назив нечега без садржаја".

- Ако се постигне договор о ЗСО и другим питањима, неопходно је да се одмах реализују, без ишчекивања коначног резултата дијалога - рекао је Александар Боцан-Харченко за Танјуг. - Приштина одбија да реализује оно што је већ усаглашено, као и додатни разговор о питању које је од почетка дијалога суштински најважније за Београд.

КОСНЕТ: ПРИЗНАВАЊЕ СВИХ У ЕУ

ГОВОРЕЋИ о изгледима да се косовско питање реши, амбасадор САД у Приштини Филип Коснет изјавио је да ће пет земаља ЕУ које не признају Косово променити свој став, ако дође до промене у односима Београда и Приштине.

- Ко је мислио да ће Северна Македонија и Грчка постићи договор о имену, али догодило се. Људи су мислили да је немогуће да Уједињени Арапски Емирати, Бахреин или Судан изграде односе са Израелом, али то се догодило - навео је Коснет.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)