МИНИСТРИ ПОЛОЖИЛИ ЗАКЛЕТВУ: Посланици Скупштине Србије усвојили програм и изгласали чланове Владе (ФОТО/ВИДЕО)

С. С. Р. - В. М./Ђ.М.

28. 10. 2020. у 09:32 >> 20:09

МИНИСТРИ ПОЛОЖИЛИ ЗАКЛЕТВУ: Посланици Скупштине Србије усвојили програм и изгласали чланове Владе (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: Н. Скендерија

СКУПШТИНА Србије изабрала је данас нову Владу, 16. од увођења вишестраначја.

Тим у Немањиној 11 имаће 24 члана - 23 министра, од чега два без портфеља, и премијерку Ану Брнабић која ће данас пред посланицима изнети експозе и представити кандидате за чланове Владе.

Министри положили заклетву

Министри у Влади Србије након гласања положили су заклетву.

Србија добила нову владу

Председник Скупштине Ивица Дачић је констатовао да изабрана нова Влада Србије.

- Од 232 народна посланика, 227 је гласало "За", пет је гласало "Против", уздржаних није било.

У току је јавно гласање

Посланици су се одлучили да гласање биде јавно.

Дачић позвао посланике да гласају за нову владу

- Сада је 19.22х, гласаћемо у 19.23х. Полагање заклетве биће у 20х - рекао је Дачић: - 232 посланика, односно да је присутна већина и да постоје услови за гласање.

Брнабић: Експозе је амбициозан, али реалан

- Желим да се захвалим свим посланицима. Посебно сам поносна и захвална, јер смо овде у Скупштини данас после много времена чула једну конструктивну расправу - рекла је Ана Брнабић и додала:

- Мислим да ће посло много времена грађани Србије бити поносни на своје посланике. Чула сам неке критике да је експозе амбициозан. Хоћу да кажем да ми никада нисмо били неамбициозни, били смо изузетно амбициозни, али не и нереални.

Посланица СПС реповала у Скупштини! Снимљена и реакција Ивице Дачића (ВИДЕО)

Посланица из редова СПС, Јелена Михајловић извела је музички перформанс у Сркупштини Србије, на тај начин што је реповала на крају свог излагања.

Посланици положили заклетву

Посланици су положили заклетву, чије је речи читао председник Скупштине Ивица Дачић.

Након полагања заклетве, они су потписали текст исте, чиме су и званично постали народни представници у Скупштини.

Ивица Дачић им је честитао након полагања.

У току пауза заседања

Посланица СПАС-а о борби са вирусом корона

Посланица Марина Рагуш (СПАС) пренела је речи председника Србије Александра Вучића да је ово најтежи дан за Србију када је реч о броју заражених.

- Ово је тешко време за Србију и волела бих да грађани разумеју да се налазимо у рату против микроорганизма и показао нам је колико смо ми као људи јаки и колико можемо да му се супротставимо. Један микроотганизам први пут у савременој цивилизацији зауставио је планету на три месеца. Цео свет је прешао на ратну привреду. Несагледиве су последице пандемије - рекла је посланица а потом се обратила мандатарки речима да ће јој бити све теже као и да се изванредно снашла упркос грешкама.

- Молим све грађане Србије, припаднике разних елита да дају шансу и овом парламентарном сазиву и будућој влади у тешком времену када се боримо за сваки живот и када се боримо за плате и пензије.

Милићевић: Пред Србијом су велика искушења и изазови

Шеф посланичке групе СПС Ђорђе Милићевић казао је да су велике ствари урађене у претходном временском периоду и да су остварени озбиљни резултати.

- Препознали су их и грађани на прави начин и ми смо поносни на те резултате. То је пре свега међународни углед Србије који је ојачан и оснажен. Сматрамо да је на тај начин трасиран добар пут за наставак рада будуће Владе Србије. Пред Србијом су велика искушења и изазови и пред целим светом, управо због корона вируса. Ово је ново време у Србији - рекао је представник СПС и додао да је важан је перманентан дијалог.

Пастор: Сигуран сам да ће влада учинити све да се грађани осећају безбедно

Посланицима се обраћа Балинт Пастор, посланик Савеза војвођанских Мађара

- Ова влада је влада континуитета и концетрациона која би требало да допринесе стабилизацији друштевних прилика и до тога да се можемо суочлити са изазовима пред нама - здравтсвене економске и безбедносне природе. Развој економије није могућ без гарантовања здравља људи, а здрави људи су продуктивни што је услов за јачање економије, које опет нема без сигурности. Сигуран сам да ће влада учинити све да се сви грађани осећају безбедно у својим градовима и селима - казао је Пастор.

СДПС подржава нову Владу

Посланик Бранимир Јовановић (СДПС) потом је излагао и истакао да је подржати нову владу.

- Подразумева се да ћемо гласати за избор нове владе, јер се програм заснива на оним начелима које подржавамно и потребмно је да их сада реализујемо у пракси, а за то имамо добру основу. Србија је сада стабилна држава и нова влада треба да настави утабаном стазом. Највећа очекивања грађана су на економском плану и на нама је да наставимо економске реформе - рекао је Јовановић и додао да Србија и региону заузима прво место по броју страних инвестиција.

Фото: Н. Скендерија

Посланицима се обратио Драган Марковић Палма (ЈС)

- ЈС није тражила министарске функције, као што нисмо тражили од 2008. године откад смо у колацији са СПС. Ја сам показао да за Србију може да се ради иако се нема фотеља. Ми ћемо гласати за нову владу.

Премијерка Брнабић одговорила Камберију

- Ја разумем да сте ви изабрали да се бавите политиканством и да говорите о политичким флоскулама. Ипак, ја мислим да би и за Албанце и Србе било боље да овде наставимо да говоримо о квалитету живота. Такође мислим да би било много боље да се не враћамо у прошлост - рекла је Ана Брнабић, и истакла да у Скупштини нема дискриминације.

Она је нагласила да је захваљујући председнику Вучићу дошло до нормализације односа са Албанијом, и да је управо он први позвао на историјско помирење Срба и Албанаца.

- О том човеку ви причате на тај начин на који причате. То показује да вас не занима квалитет живота Албанаца на југу Србије. То је човек који је покренуо интерни дијалог, за шта су га многи овде радикални, као што сте и ви радикални, оптужили за издају.

Премијерка је истакла да је увек за дијалог, али је проблем што Камбери не жели дијалог, већ да се бави политиканством.

Излаже Шаип Камбери, посланици упозорили на повреду пословника

Први у Скупштини након експозеа, излагао је Шаип Камбери (Уједињена Долина- СДА Санџака), представник Албанаца са југа Србије. Он је на почетку рекао да је дискриминисан, а затим негативно говорио о председнику Вучићу и члановима нове Владе. 

Фото: Танјуг/Никола Анђић

Након његовог излагања посланици Миленко Јованов и Владимир Ђукановић су упозорили на повреду пословника.

Почела расправа о предложеним министрима

Председник Скупштине Ивица Дачић је прогласио почетак претреса о Влади и предложеним министрима, рекавши да ће пауза бити од 14 часова, а затим позвао посланике да планирају полагање заклетве за 20 часова вечерас.

Премијерка представила шест циљева нове Владе

Ивица Дачић је на почетку седнице констатовао да постоје услови за рад Народне Скупштине, и обавестио посланике да ће седници присуствовати и потпредседници и чланови Владе.

Посланицима се потом обратила премијерка Ана Брнабић, коју су посланици поздравили громогласним аплаузом.

- Србија је престала да буде земља која ниже историјске поразе, и постала је земља која побеђује. Престали смо да тражимо изговоре за неуспех, почели смо да радимо, престали смо да кукамо.

Економски успеси у претходном периоду

Она је истакла да плате и пензије стално расту, и да је Србија постала стабилна земља, што мора да буде на понос свим грађанима Србије.

- Незапосленост на рекордно ниском нивоу од 7,3%, просечна нето плата преко 500 евра и земља у којој се плате и пензије континуирано повећавају. Земља која је ушла у период стабилног раста чија је стопа једна од највећих у овом делу Европе, а ове године ће вероватно бити највећа - истакла је.

Фото: Н. Скендерија

- Све ово што смо урадили у последњих шест година било је све само не лако. Александар Вучић је 2014. године започео трансформацију наше земље. И то се видело већ 2017. године, почео је да се види раст наше економије.

Брнабићка је рекла да је та Влада била Влада континуитета, која је наставила да ради на трансформацији нашег друштва.

- Остварили смо много динамичнији раст нашег БДП-а, и он је укупно порастао 14.8 одсто. У другом кварталу, суочени са кризом због корона вируса имали смо најмањи пад у Европи. Стопа незапослености је пала, регистрована запосленост је порасла за 6 одсто, што значи да смо створили готово 200.000 радних места - истакла је премијерка.

Ана Брнабић је нагласила да је Влада успела да контролише јавни дуг, као и инфлацију, док су стране директне инвестиције достигле рекордних 3.6 милијарди евра.

- Србија је само у претходне 3 године отишла даље и мењала се брже него многе земље Европе. Информатика и програмирање су међу најважнијим предметима у школи, увели смо нове предмете, попут "Дигиалног света", који ће им омогућити да буду изнад својих вршњака у другим земљама - рекла је премијерка, и навела да у наредне 2 године мора да се заврши комплетна дигитализација школа.

Шест циљева нове Владе

Премијерка Ана Брнабић је истакла да ће нова Влада имати шест циљева, о којима је већ говорио председник Александар Вучић.

 • Борба против вируса ковид 19 и јачање здравственог система
 • Очување виталних интереса Срба на Косову и Метохији
 • Борба са организованим криминалом и рат са мафијом
 • Очување независности и самосталног одлучивања Србије
 • Владавина права и убрзање реформи на европском путу
 • Даље јачање економије Србије

Улагање у здравствени систем остаје приоритет

Премијерка је рекла да Србија улаже милионе евра у обнову домова здравља и болница, што ће нам помоћи да се изборимо са пандемијом.

- Исправност улагања у здравство се највише показало ове године током пандемије вируса корона. И поред свега што смо урадили, у сарадњи са Војском Србије ћемо завршити још двековид болнице, у Београду и у Крушевцу.

Питање КиМ и подршка Србима у јужној покрајини

Ана Брнабић је потом истакла да ће нова Влада наставити да ради на заштити српског народа и наше културне баштине на КиМ, али и да очекује противљење по разним питањима из Приштине.

- Влада Србије ће све своје активности и све своје потезе до детаља координирати са председником Вучићем и са представницима Срба на КиМ, зато што је национално јединство наш приоритет - рекла је премијерка, па додала:

- Ова Влада ће имате огромне политичке изазове и овде пре свега мислим на наше односе са Приштином, наставак дијалога о нормализацији и проблеме у успостављању Заједнице српских општина од које, да будем сасвим јасна, ми нећемо одустати. Ми држимо нашу реч, ми стојимо иза нашег потписа, и то очекујемо и од других како би у доброј вери наставили даље разговоре.

Фото: Д. Миловановић

Приоритети ће, како је додала бити наставак вођења преговора, унапређење економског развоја и услова живота српског становништва на КиМ и подршка повратку интерно расељених лица.

Борба са мафијом један од главних приоритета

Рекла је и да је приритет борба против мафије, "која је помислила да је јача од државе и да може да управља овом државом".

- Пред нама је и озбиљна борба са организованим криминалом, и да криминалци и мафија никада неће победити, и никада неће бити заштићени.

Како је додала, у овој борби, безбедносне службе се морају посебно бавити безбедношћу Вучића, који је, како је рекла, објавио и покренуо рат против ове мафије.

- Сведочимо сваки дан најмонструознијим и најбезобзирнијим нападима на њега и његову породицу само и искључиво са једним циљем: да га дехуманизују и криминализују до те мере да сваки напад на њега – вербални или физички – постане очекиван и разумљив - навела је Брнабић.

Премијерка је истакла да ће држава пружити сву заштиту свима који се боре против криминала, било да су у питању полицајци, тужиоци, новинари или грађани.

- У борби између државе и мафије држава ће изаћи као победник, у то немам сумње.

Програм "Србија 2025"

Ана Брнабић је потом истакла да ће пројекат Србија 2025 бити у главном фокусу нове Владе, и да ће подићи животни стандард свих грађана.

- Изградили смо стотине километара ауто-путева, и започели изградњу још 290 километара. Следеће године почињемо градњу Фрушкогорског коридора, као и метроа у Београду, издвајамо средства за изградњу северне обилазнице око Крагујевца - напоменула је премијерка, и истакла да ће пројекат Србија 2025 бити звезда водиља државне политике.

Она је истакла да морамо да повећамо укупну продуктивност наших фирми, која расте, али мора да се додатно повећа, и нагласила да ће у Србији први пут бити уведен централни информациони систем у образовању, што ће нам омогућити да тачно знамо колико је новца уложено у образовање сваког грађанина.

Фото: Д. Миловановић

- Ми поред путева које градимо, морамо да изградимо и дигиталне путеве. То значи да уведемо интернет свуда, у свако село, у сваки град. То је данас људско право. Наша визија до 2025 године више не постоји домаћинство у Србији које није покривено интернетом.

Додаје да морамо наставити да јачамо нашу конкурентност у области интелектуалне својине и патената.

- Усвојили смо читав пакет измена и допуна закона који се односе на интелектуалну својину и пореске подстицаје за истраживање и развој и иновативна стартап предузећа. Сада морамо даље да промовишемо ова унапређења како би стимулисали отварање нових истраживачких и развојних центара у Србији, којих имамо све више.

Подршка пољопривреди у фокусу нове Владе

Премијерка је подсетила на важност пољопривреде и самоодрживости једне земље, која се показала више него икада током ковид кризе. 

- Србија је била једина земља на свету која није имала никакве проблеме са несташицама хране, већ смо имали довољно и за извоз. У претходном периоду смо паметно улагали у пољопривреду, и то ћемо наставити да радимо.

Она је истакла и да се шири мрежа површина које се наводњавају, као и мрежа противградних система.

- Морамо да радимо много више на односу између наше пољопривредне и прехрамбене индустрије. Зато смо и предложили да прехрамбена индустрија пређе у сектор министарства пољопривреде - рекла је Брнабићка, и истакла да од извозника пољопривредних производа морамо постати извозници хране и готових производа.

Савремене технологије и култура

Премијерка је потом нагласила да је Србија прва у региону по дигитализацији, и да су испред нас само Мађарска и Словенија, и рекла је да морамо да се позиционирамо као лидери у развоју вештачке интелигенције.

Фото: Н. Скендерија

- Подстицаћемо израдњу нових културних центара и пренамену старих простора у уметничке центре. Морамо да завршимо Народно позориште у Суботици, затим да радимо на изградњи нове зграде Филхармоније - рекла је Брнабићка.

Она је нагласила да ми морамо нужно да се окренемо питањима животне средине, што је постало једно од главних питања квалитета живота грађана.

Премијерка о изменама Устава

Она је истакла да је Влада коју предлаже проевропска, и да ће јој задатак бити убрзавање проевропских интеграција.

- У претходном мандату Влада је Скупштини упутила иницијативу за измену Устава како би наше правосуђе било независно од свих политичких утицаја, али и много евикасније у заштити свих грађана - рекла је премијерка.

Премијерка је појаснила и шта ће бити задатак новог Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог.

- Ово министарство ће радити на унапређењу дијалога и сарадњи са цивилним друштвом, и знам да то није лак посао, али верујем да ће успети. Влада ће у наредном периоду радити на изградњи инклузивног друштва, у коме се сви осећају поштовано.

Она је истакла да ће Влада радити на политици активног умрежавања

- То је јачање сарадње са ЕУ, традиционалним партнерима, али и транснационалним организацијама. Када говорим о региону, мислим да свима треба да буде јасно, да само сигуран и безбедан регион обезбеђује да Србија остане безбедна - истакла је премијерка, и нагласила да ће држава наставити да се бори за све Србе у земљама региона.

- Ми морамо да чувамо мир, по сваку циљ. Мир је предуслов за остваривање свих планова које сам до сада изнела - рекла је премијерка.

Премијерка Брнабић министрима: "Нема веће части од ове која вам је данас указана"

Ана Брнабић је чланове Владе позвала да стално морају да преиспитују себе, и да морају да знају како живе градови, од квалитета путева до здравствене заштите.

- Какве су плате, какве су пензије, стално морамо водити рачуна како у реалном свету живе наши грађани. И ми ћемо се трудити да подсећамо органе управе на свим нивоима да је обичан човек, појединац, у центру наше политике. Ова Влада мора да настави да гради од Србије победника у областима у којима смо ретко побеђивали - рекла је Ана Брнабић.

Она је истакла да је поносна што ће у Влади бити шест нових министара, и што жене чине велики део Владе.

 • Министарство спољних послова - Никола Селаковић
 • Министарство просвете, науке и технолошког развоја - Бранко Ружић
 • Министарство унутрашњих послова - Александар Вулин
 • Министарство трговине, туризма и телекомуникација - Татјана Матић
 • Министарство грађевине, саобраћаја и инфраструктуре - Томислав Момировић
 • Министарство финансија - Синиша Мали
 • Министарство привреде - Анђелка Атанасковић
 • Министарство заштите животне средине - Ирена Вујовић
 • Министарство правде - Маја Поповић
 • Министарство државне управе и локалне самоуправе - Марија Обрадовић
 • Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог - Гордана Чомић
 • Министарство за европске интеграције - Јадранка Јоксимовић
 • Министарство здравља - Златибор Лончар
 • Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања - Дарија Кисић Тепавчевић
 • Министарство за бригу о породици и демографији - Ратко Дмитровић
 • Министарство омладине и спорта - Вања Удовичић
 • Министарство за бригу о селу - Милан Кркобабић
 • Министар без портфеља за регионални развој - Новица Тончев
 • Министар без портфеља за иновације - Ненад Поповић

Премијерка је потом министрима три пута поновила да нема веће части од ове која им је данас указана, и да сви морају да раде за грађане.

10:00 - Посланици са Косова и Метохије са посебним маскама

Посланици са Косова и Метохије, Данијела Вујичић, Милан Савић, и Љубомир Марић појавили су се са маскама на којима је амблем Заједнице српских општина.

Фото: Н. Скендерија

09:52 - Дачић сачекао Ану Брнабић испред Скупштине

Председник парламента Ивица Дачић сачекао је премијерку Ану Брнабић испред уласка у Скупштину.

Док је чекао премијерку Дачић се поздравио са Кркобабићем и Вањом Удовичићем.

Фото: В. М.

Председник Скупштине се нашалио са новинарима да морају мало гласније да говоре где треба да се окрене, зато што их не чује од маски.

09:49 - Мали, Селаковић, Михајловић, Обрадовић и Јоксимовић стигли у Скупштину

У парламент су стигли и Синиша Мали, Никола Селаковић, Зорана Михајловић, Марија Обрадовић и Јадранка Јоксимовић.

09:43 - Вујовић, Вулин и Момировић стигли у парламент

У Скупштину су стигли и министарка заштите животне средине Ирена Вујовић, министар полиције Александар Вулин и министар грађевине, саобраћаја и инфраструктуре.

Симо Спасић је на улазу викао "Вулине Србине", на шта му је досадашњи министар одбране махнуо и поздравио га.

09:42 - (ФОТО) Гардисти одмарају пред почетак седнице

09:40 - Ружић, Поповић и Бајатовић стигли у Скупштину

Бранко Ружић, министар Просвете, Ненад Поповић и Душан Бајатовић стигли су у Скупштину. 

Фото: С. С. Р.

Бајатовић се на улазу нашалио са фоторепортерима, упитавши да ли је овај шпалир новинара ту због њега.

09:49 - (ФОТО) Правила у скупштинском ресторану

У скупштинском ресторану забрањено седење, служи се само кетеринг

09:37 - Посланици и министри стижу у Скупштину

Новица Тончев, Министар без портфеља за регионални развој, стигао је у Скупштину, као и досадашња председница парламента Маја Гојковић.

Од посланика је међу првима стигао Иван Тасовац.

Састав Владе о коме ће данас гласати посланици

Председница Владе имаће и пет потпредседника. За првог потпредседника Владе предложен је Бранко Ружић који ће бити и министар просвете. Такође кандидати су и Зорана Михајловић, Маја Гојковић, Небојша Стефановић и Бранислав Недимовић, који ће уједно бити и министри енергетике, културе, одбране и пољопривреде.

У односу на одлазећу Владу, нова има три додатна министарства - за бригу о селу, породици и демографију, као и за људска и мањинска права и друствени дијалог. У Влади це представнике имати коалиција око СНС, СПС, СПАС, а ту су и нестранацке личности, као и Гордана Чомић, која је на изборима наступила на опозиционој листи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)