У АНИНОМ ПЛАНУ ДВА КЉУЧНА ЦИЉА: Данас у Скупштини избор 16. по реду владе од увођења вишестраначја, ево шта је у фокусу експозеа мандатарке

Д. М. - С. С. Р.

28. 10. 2020. у 08:00

У АНИНОМ ПЛАНУ ДВА КЉУЧНА ЦИЉА: Данас у Скупштини избор 16. по реду владе од  увођења вишестраначја, ево шта је у фокусу експозеа мандатарке

Ана Брнабић

СРБИЈА ће данас добити нову владу, 16. по реду од увођења вишестраначја, која ће имати 24 члана, 21 министарство, два министра без портфеља и чак 11 жена.

У уторак разрешена је и последња недоумица око састава тима у Немањиној 11: Ненад Поповић остаје у Влади и биће, како сазнајемо, као и до сада министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој.

Мандатарка Ана Брнабић послала је у уторак у Скупштину предлог одлуке за састав владе са биографијама чланова. Ту је наведено и да се за првог потпредседника предлаже социјалиста Бранко Ружић, који ће водити и ресор просвете, као и да Влада има још четворо потпредседника, из редова напредњака, а то су Бранислав Недимовић, Зорана Михајловић, Небојша Стефановић и Маја Гојковић.

Брнабићева ће најпре данас посланицима у парламенту представити експозе будуће владе, у којем ће, како сазнајемо, до детаља бити разрађено шест кључних циљева тима, а посебно два - економија и борба против криминала.

ЗАКЛЕТВА

НАКОН расправе у парламенту и гласања, мандат новог председника и чланова Владе званично почиње да тече полагањем заклетве, чији текст гласи:

"Заклињем се на оданост Републици Србији и својом чашћу обавезујем да ћу поштовати Устав и закон, да ћу дужност члана Владе вршити савесно, одговорно и предано и бити посвећен очувању Косова и Метохије унутар Републике Србије."

Председник Србије Александар Вучић већ је говорио о томе да су главне смернице дефинисане, а то су поред економског оснаживања земље и битке против мафије и корупције, и очување суверенитета и територијалног интегритета, јачање наших одбрамбених способности и борба против ковида 19.

Нова влада остаће на европском путу, али се неће одустати ни од политике снажења наших веза са другим партнерима, нарочито са САД, Русијом и Кином.

Посебна пажња биће посвећења људским и мањинским правима и друштвеном дијалогу, бригу о селу, као и о породици и демографији, а о ове послове водиће три новоформирана министарства на челу са Горданом Чомић, Миланом Кркобабићем и Радомиром Дмитровићем.

Нови-стари министар финансија Синиша Мали рекао је у уторак да ће се у експозеу чути праве ствари и прави циљеви:

- Драго ми је што ће Ана Брнабић бити председница Владе, што ће у њој бити скоро 50 одсто жена. То је сјајан састав, добра енергија. Велика су искушења пред нашом земљом и сматрам да је будући министарски тим имати ту потребну енергију да одговори на све те изазове и да се на прави начин сачувају интереси грађана Србије.

Иначе, будући министри на данашњој седници неће имати могућност да говоре, него ће њих представљати мандатарка, која ће, поред изглагања експозеа, образложити и разлоге што се свако од кандидата нашао на листи предлога за чланове владе. Посланици ће имати пет сати за расправу, након чека следи гласање за избор нове извршне власти.

МАЈА ПОЛИГЛОТА, ВАЊА НАУТИЧАР, МАЛИ ИМА ЦРНИ ПОЈАС

БУДУЋИ министри наводили су у својим биографијама уобичајене податке о образовању и пословима које су обављали, али и које језике говоре, шта су по вероисповести и који су им хобији. Енглески језик говоре скоро сви. Највећи полиглота међу министрима је Маја Поповић која зна енглески, шпански, италијански и француски. Небојша Стефановић зна и руски, као и Ирена Вујовић и Татјана Матић. Маја Гојковић говори немачки, а служи се и италијанским. Синиша Мали учи кинески и служи се грчким. Министар финансија навео је и да се активно бави спортом, истрчао је маратоне у Атини и Берлину, а носилац је црног појаса у теквондоу пети дан. Томислав Момировић навео је да није члан ниједне странке. Никола Селаковић је написао је да припада српском народу, да је по вероисповести православни хришћанин, као и да говори енглески, а служи се француским и италијанским. Вања Удовичић је истакао и да су му хобији наутика, читање и пливање. Највише деце међу министрима има Ненад Поповић који је отац постао пет пута.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)