РУЖИЋУ ПРОСВЕТА АНТИЋУ КОРИДОРИ”: Договор о извршној власти са СПС-ом део пакета за председничке и београдске изборе

В. МИЈАТОВИЋ - Д. МИЛИНКОВИЋ

27. 10. 2020. у 08:30

РУЖИЋУ ПРОСВЕТА АНТИЋУ КОРИДОРИ”:  Договор о извршној власти са СПС-ом део пакета за председничке и београдске изборе

Руководство СПС-а

НОВА влада имаће укупно 24 члана, пошто су напредњаци, како сазнајемо, близу одлуке да у кабинету буду два министра без портфеља.

Фотељу би, према нашим информацијама, требало да задржи и Ненад Поповић, који је до сада био министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој, а око чијег места су се ломила копља. Он је, наводи наш извор, приликом договора о наставку сарадње добио упозорења да мање "искаче" из зацртаног курса владе и не даје изјаве које су у супртности за званичном политиком, што је неретко радио у претходном мандату. Али, коначна одлука још није донета.

Други министар без портфеља вероватно ће бити Новица Тончев из СПС. Његова задужења се још формулишу, али вероватно ће бавити регионалним развојем, што је до сада било у делокругу Милана Кркобабића, а који ће сада бити министар за село.

Према "реду вожње" министри би заклетву пред парламентом требало да положе у среду. Мандатарка Ана Брнабић у понедељак је рекла да је основни циљ нове владе бољи квалитет живота грађана:

- Влада је показатељ колико смо слушали народ, колико смо, и поред тога што смо поново добили поверење грађана са листом "Александар Вучић - За нашу децу", чули да многе ствари треба да се мењају, да је потребно да променимо неке министре, иако су добро радили, да би дошла нова енергија.

Брнабићева је истакла да је СНС једина странка која се континуирано мења и која се не плаши да улаже у младе људе, као и да је предлогом да Гордана Чомић буде министарка Вучић "отворио врата и прозоре за дијалог".

Највише пажње изазвала је "селидба" Ивице Дачића из Владе на место председника парламента. Иако је у делу јавности то протумачено као умањивање снаге СПС, лидер социјалиста и у понедељак је поновио да се он "није склонио у Скупштину", већ да ради посао за који су он и Вучић сматрали "да би било најбоље" да он то обавља.

ФУНКЦИОНЕРИ СНС: НАПАДИМА НА ПРЕДСЕДНИКА "ЦРТАЈУ" МУ МЕТУ

ИЗЈЕДНАЧАВАЊЕ чланова породице председника Александра Вучића са Шарићем, Космајцем, Бојовићем је покушај дехуманизације и криминализације, како би председник државе постао легитимна мета.

То је у понедељак поручила мандатарка и функционерка СНС Ана Брнабић, коментаришући то што су неки медији причу о борби против организованог криминала илустровали сликама председника Вучића, његовог брата и сина, заједно са фотографијама неких од актера организованог криминала.

Брнабићева је рекла да "кампања тајкунских медија никада није била тако монструозна, да нико није очекивао такав напад" и да су "и њу изненадили".

И потпредседник СНС Милош Вучевић оценио је да нису случајни "све бруталнији" напади на председника Србије и његову породицу и да је нова хајка на њега почела чим је најавио да држава креће у обрачун са криминалом.

Вучевић је навео да су, по уиграном сценарију, почели да праве покретне мете од чланова Вучићеве породице, да их доводе у везу са осуђиваним тајкунима и нарко-дилерима и додао да се на, како је навео, тајкунским телевизијама креира опасна атмосфера, попут оне која је претходила убиству премијера Зорана Ђинђића.

- Све што се чини у формирању владе, ради се у циљу стратешког договарања за 2022. годину, односно уједињеног наступа социјалиста и напредњака на београдским, парламентарним и председничким изборима. Земљу тада чекају избори, а овде постоји неколико болести од којих је једна кратковидост.

Помињањем кратковидости Дачић је вероватно желео да имплицира да ће, без обзира на то што делује да је у дефанзиви, за мање од годину и по, он опет имати прилику да "повећа улог". На председничким изборима његова подршка Вучићу могла би да буде тас на ваги који би преломио исход гласања већ у првом кругу. Такође, социјалисти би могли да одиграју битну улогу на београдским изборима, где опозиција види своју велику шансу. Међутим, ни ту не треба губити из вида фактор Шапић, који би могао да буде веома значајан у боју за мандате у Старом двору и вероватно ће бити део истог "пакета". Спекулише се да би лидер СПАС могао и да буде заједнички кандидат коалиције за градоначелника главног града.

ОСТАВКЕ ДЕВЕТ ПОСЛАНИКА

МАЈА Гојковић, Марија Обрадовић, Радомир Дмитровић, Бранислав Недимовић и Милан Кркобабић поднели су оставке на посланичка места зато што свој рад настављају у извршној власти. Административни одбор констатовао је и оставке посланика СНС Милоша Вучевића, Далибора Радичевића, Небојше Марјановића и Јасмине Палуровић.

Расподела мандата у новој влади отворила је и питање унутрашњих односа у СПС. Многи су у јавности, али и у самој партији, приметили да су, бар према незваничним информацијама, министарска места намењена Бранку Ружићу и Новици Тончеву, који већ годинама важе за потенцијалне изазиваче Дачићу за место председника странке. Иначе, Ружић ће, осим ресора просвете, добити и функцију првог потпредседника владе. Познаваоци прилика у СПС, ипак, подсећају да упркос томе што су неретко искакали из званичне политике, па и улазили у сукобе са напредњацима, ни Ружић ни Тончев ни у једном тренуку нису отворено "ударили" на Дачића, а лидер социјалиста је увек успевао да их уклопи у своје планове.

Преко СПС поједини аналитичари "преламали" су и спољнополитичку оријентацију Србије, па се тврдило да би мањи број министарстава и посебно склањање њихових кадрова из сектора енергетике могли да значе удаљавање од Русије. Међутим, иако Антић неће бити задужен за енергетику, требало би да добије место директора "Коридора Србије". Поред тога, Дачић је у понедељак потврдио да Душан Бајатовић остаје на челу "Србијагаса", па се чини да су приче о "енергетској диверсификацији" у влади, ипак, биле само нагађања. Истовремено, како сазнајемо, СПС ће задржати и место директора "Србијашума".

СВЕГА 42 МИНИСТАРКЕ ОД ДЕВЕДЕСЕТИХ

НОВОМ расподелом министарских функција у влади, Србија је ушла у 10 земаља света с најбољим балансом када је реч о родној равноправност и у извршној власти, оцењује Блумберг, наводећи да половину владе чине жене. Поред премијерке Ане Брнабић, у Немањиној 11 биће и Анђелка Атанасковић (привреда), Маја Поповић (правда), Ирена Вујовић (екологија), Гордана Чомић (друштвени дијалог), Марија Обрадовић (државна управа), Маја Гојковић (култура), Зорана Михајловић (енергетика), Јадранка Јоксимовић (ЕУ), Дарија Кисић Тепавчевић (рад) и Татјана Матић (трговина).

Иначе, ово је влада са убедљиво највећим бројем жена од увођења вишестраначја у Србији. Од више од 300 људи колико је прошло кроз све владе биле су свега 42 министарке. Пре ове владе, највише министарки, чак седам, било је за време другог кабинета Мирка Марјановића од 1998. до 2000.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже да је влада која би требало у среду да буде формирана "наставак" претходних, али и "основ неке нове, после ванредних парламентарних избора 2022. године, када ће доминанту улогу, врло вероватно, опет имати СНС":

- Прокламованих шест циљева било је и пред одлазећом владом, а биће и пред оном која ће доћи 2022. године.

Анђелковић сматра да су социјалисти добили онолико колико им и произлази на основу броја освојених места у парламенту:

- Њихова заступљеност је мања, па се самим тим и број министарских места променио, али су добили врло важно место председника Скупштине, које на неки начин компензује део губитака унутар извршне власти.

Бојан Клачар, извршни директор ЦеСИД, каже да састав новог кабинета Ане Брнабић може да одигра важну улогу у дијалогу и смиривању поларизација које постоје. Осим улоге коју би у томе могла да одигра Гордана Чомић, Клачар истиче и да је "важно то што се на челу парламента налази Дачић, који сигурно има капацитете, знање и политичко искуство да на адекватан начин преузме онај део одговорности који припада парламенту":

- Да би се све то десило, мора да постоји врло јасна политичка спремност обеју страна, владајуће странке и опозиције, искрене намере и одређени принципи око којих би се они у овој фази договорили - каже Клачар.

ОПРОШТАЈ УЗ РУЧАК

Опроштајни ручак Бранка Ружића са сарадницима

МИНИСТАР државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић опростио се у понедељак на ручку са својим тимом. Он је поручио да је "изазове лакше пребродити уз одличан тим" и навео да му је част да је био на челу МДУЛС, које је три и по године вредно радило.

РЕСОР У СЕНЦИ КОРОНЕ

КАНДИДАТКИЊА за министра за рад, запошљавање борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић рекла је да задатак сваког појединца, без обзира на то којим се послом бави, треба да буде борба са вирусом корона.

Она је тако одговорила на питање шта ће бити највећи изазови у ресору који преузима:

- Све наше послове обављамо у светлу пандемије. То треба да буде задатак свих нас, без обзира на то какве знанично имамо функције. Улога сваког од нас је да спречи да се инфицира и да преноси даље инфекцију - рекла је Кисићева за ТВ Прва.

Она је навела да министарство које преузима покрива домове за старе где је највећа опасност да се вирус шири, где инфекција може да направи прави пожар.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)