СТРАНИ МЕДИЈИ О НОВОЈ ВЛАДИ: Србија се у једној категорији сврстала у топ 10 земаља света

Novosti online

25. 10. 2020. у 20:31

СТРАНИ МЕДИЈИ О НОВОЈ ВЛАДИ: Србија се у једној категорији сврстала у топ 10 земаља света

Фото: Принтскрин

НОВИ састав Владе Србије који је саопштен данас привукао је велику пажњу домаће, али и светске јавности.

Наиме, нова Влада имаће 21 министарство, укључујући три нова, али оно што је посебно привукло интересовање јесте то што ће половина министара бити женског пола. Тиме је Србија постала једна од држава са највећим балансом када је реч о односу мушкараца и жена у извршном делу власти – половину Владе Србије чине жене, наводи “Блоомберг”.

Нови списак је убацио Србију са зачеља листе, међу првих 10 земаља које су уједначене по родној припадности.

“Блоомберг” подсећа да је председник Србије Александар Вучић је 2017. године изабрао Ану Брнабић као прву жену премијера у историји земље, која је и у новом саставу остала председница Владе. Поред ње, састав нове владе чине Анђелка Атанасковић, Ирена Вујовић, Татјана Матић, Маја Поповић, Марија Обрадовић, Гордана Чомић, Јадранка Јоксимовић, Дарија Кисић Тепавчевић, Зорана Михајловић и Маја Гојковић.

Овај портал такође истиче да две петине од 250 посланичких места у Скупштини Србије чине управо жене. “Блоомберг” наводи да ће оне предводити министарства економије, правде, енергетике, животне средине, рада, културе и људских права.

Фото: Принтскрин

 

Говорећи о новој влади, Вучић је навео да му је најважније да се поставе јасни циљеви како би се резултати измерили и крајем 2021, ако странка добије поверење, и у новој влади направе измене.

Он је рекао да је инсистирао на борби против организованог криминала да Србија, како је нагласио “не била као Колумбија са мафијашким убиствима, као што је била 2002-2003. године”.

Такође је истакао да је Србија наглашено на европском путу и да жели да испуни све потребне вредности Европске уније, али да Србији као држави не могу да се намећу неке које то нису.

Он је најавио и да ће до марта наредне године бити одржана скупштина СНС-а због потребних темељних промена у друштву као и странци, што подразумева и кадровске промене.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)