ДР ДАРИЈА КИСИЋ ТЕПАВЧЕВИЋ УЛАЗИ У ВЛАДУ: Ево које министарство преузима

Novosti online

25. 10. 2020. у 12:11

ДР ДАРИЈА КИСИЋ ТЕПАВЧЕВИЋ УЛАЗИ У ВЛАДУ: Ево које министарство преузима

Фото: Танјуг

НАКОН завршене седнице Председништва Српске напредне странке, грађанима су се обратили председник Србије Александар Вучић и мандатар за састав нове Владе Републике Србије Ана Брнабић.

Брнабић је рекла да ће нови министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања бити др Дарија Кисић Тепавчевић.

Дарија Кисић Тепавчевић је рођена 20. августа 1975. године у Сарајеву. Долази из породице академских грађана. Отац Богдан је електроинжењер, који је радни век провео у сарајевском предузећу “Енергоинвест”. А мајка Весна је лекар, педијатар. Управо је она била узор младој Дарији да изабере лекарски позив. Док се 3 године млађи брат определио за струку оца. Те је завршио електротехнички факултет.

У разговорима, као и у интервјуима, Дарија Кисић Тепавчевић увек истиче да је “100 одсто Херцеговка”. Наиме, Кисићи потичу из места Баљци, крај Билеће. И породица њена мајке, Пашић је из Херцеговине.

Позната докторка се радо сећа детињства испуњеног игром, несташлуцима, па и “обрачунима са братом иза куће”. Чак и данас, када због пословних обавеза нема довољно слободног времена, већи део лета проводи у родној Херцеговини.

Биографија Дарије Кисић Тепавчевић – Образовање

Основну школу “Слободан Вуковић” у Сарајеву завршила је као ђак генерације. Школовање је наставила у Трећој гимназији. Нажалост, са 17 година дочекао ју је рат и раздвајање породице. Она и брат су се преселили у Билећу, код очевих. Док су родитељи остали у Сарајеву.

У Билећи је Дарија Кисић Тепавчевић са, такође, одличним успехом завршила трећу и четврту годину у билећком средњошколском центру “Голуб Куреш”. Тек након матурирања породица се поново нашла на окупу. Да би убрзо спас од ратних разања потражили у Београду.

У главном граду Србије је уписала Медицински факултет, који је завршила 2001. године са просеком 9,60. С обзиром да је била добар студент већ наредне године добила је прилику да почне да ради као аситент-приправник на предмету Епидемиологија. Врло брзо увидела је да јој рад са студентима и научна истраживања пријају. Па је епидемилогију изабрала за свој животни позив.

Године 2006. на Медицинском факултету у Београду је специјализирала епидемиологију. А затим и докторирала са највишим оценама на теми “Предиктивна вредност квалитета живота у процени исхода болести код болесника са мултиплом склерозом”.

Ова докторка, професор, епидемиолог је аутор више од сто научних радова из области епидемиологије, који су објављени како у домаћим тако и у страним публикацијама.

Пре две године је одиграла важну улогу у борби против епидемија малих богиња. Да би, заслужено, 2019. представљала Европу на “Инцијативи за глобалну елиминацију малих богиња и рубеле” која је одржана у Вашингтону.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)