ПРЕДСЕДНИК СЕ ОБРАТИО НАКОН СЕДНИЦЕ ПРЕДСЕДНИШТВА: Мандатарка саопштила имена нових министара - на списку 11 жена (ФОТО)

Новости онлине/В. М

25. 10. 2020. у 09:51 >> 13:15

ПРЕДСЕДНИК СЕ ОБРАТИО НАКОН СЕДНИЦЕ ПРЕДСЕДНИШТВА: Мандатарка саопштила имена нових министара - на списку 11 жена (ФОТО)

Фото: И.Маринковић

НАКОН завршене седнице Председништва Српске напредне странке, грађанима су се обратили председник Вучић и мандатакра Брнабић и саопштили имена кандидата за нове министре у влади Србије.

- Данас смо размотрили неколико важних ствари на седници Председништва и договорили што се наше одговориности тиче чланове Владе и чланове Покрајинске владе, али разговарали и од предстојећој Скупштини СНС-а - истакао је председник на почетку обраћања.

- Скупштина мора бити одржана до краја марта, како би се извршила додатна темељна реконструкција у кадровском смислу - рекао је он.

Борба са корона вирусом

- И данас је тежак дан за нас, вероватно једна од најтежић недеља, биће између 600 и 700 заражених, број људи у болницама се повећава. Да би људи разумели - када имамо између 80 и 100 више хоспитализованих него отпуштених, ми попунимо једну болницу - рекао је председник и додао: Ситуација је у Београду убедљиво најгора. Људи морају да схвате да је то огромно оптерећење не само за лекаре, већ и за нашу државу.

Више о томе прочитајте у посебној вести КЛИКОМ ОВДЕ!

- Када видите да у Хрватској дође до 2500, то је као код нас више од 4000. Ми очекујемо да тај број расте и даље. Недостају нам болнички капацитети, можемо све да ставимо у ковид систем, али ћемо онда правити проблеме другима. Ми смо ове године издвојили 28 милијрди динара него прошле године. Желимо да то имате у виду. Немојте да вам говорим колико трошимо лекове за ковид. Данас медицинска сестра има већу платуи без дежурстава него лекар 2011. године. Страшно нам је важно да сачувамо животе иу да се боримо за сваког човека, али и да људи разумеју да држава није ћуп из кога излали новац. Ућо ћемо у језиву кризу ако се овако настави - рекао је председник.

- Поред тога смо једина земља која размишља о повећању плата и пензија.

- Моја молба људима је да будемо на опрезу, јер да затворимо економију у овом тренутку не смемо. Не смемо да заостанемо економски за другима. И трка око вакцина тиче се економије. Зато је нама потребно да пробамо са сразличитих страна да набавимо вакцину. Очекујемо у наредним данима и потписивање уговора са неким компанијама. Могућност присуства других вакцина убрзала би период изласка из ове кризе - нагласио је председник. Више о томе прочитајте у посебној вести КЛИКОМ ОВДЕ!

ЦИЉЕВИ И САСТАВ НОВЕ ВЛАДЕ

- Најважније је било да се поставе циљеви владе и да се испуни још неколико услова, како бисмо могли да измеримо резултате рада владе крајем 2021. године, да видимо ко је шта успео, ко није, и да онда можемо да уведемо додатно промене, ако добијемо поверење народа, и нову енергију у неку нову владу 2022. године - рекао је Вучић после седнице Председништва СНС.

Он је рекао да је странка захтевала да се држава енергичније супротстави организованом криминалу и корупцији, наводећи да ће и он на томе инсиситрати сваког дана.

- Борићу се да људи то примете и виде да Србија не сме и не може да буде Колумбија или нека земља у окружењу, да не смемо да будемо Србија из 2002. године, када су се догадајал мафијашка убиства сваки дан, Веруејм да можемо да се вратимо у стање пре годину и по када смо имали два убиства за годину дана - рекао је Вучић.

Вучић је рекао да две одлуке нису донете, да се чекају представници СПС за њихове одлуке за један ресор и министарство без порфеља.

Навео је да је ту било некавих неслагања унутар СНС око потенцијалног имена једног министра без порфеља, и око једног минисратсва односно кандидата из СНС.

Рекао је да ће премијерка сутра изаћи са тим именом.

Вучић је, говорећи о новим министарствима, рекао да дијалог не значи само да се разговара међу партијама, већ и са цивилним сектором и државним институацијама.

- То је важно и лековито за друштво и уверен сам да ће донети неку врсту промене атмосфере и нечега новог - рекао је Вучић.

Он је навео и да је СНС тражио да српска економија мора да напредује огромном брзином и истакао да ће као председник присуствовати седници владе на којој ће се говорити о БДП и на којој ће поднети извештај влади око Косова.

Истакао је и да ће влада морати да сачува самосталност и независност, да ће морати да буде наглашена европска перспектива Србије и европски пут, који треба да значи испивањање пбавеза у складу са вредностима ЕУ, а не да Србији буде наметнуто да ради оно што ниједна друга странка не би.

Вуцић је рекао и да ће СНС подржати Ратка Дмитровића као кандидата за министра испред СПАС.

Фото: И.Маринковић

ОБРАЋАЊЕ ПРЕМИЈЕРКЕ БРНАБИЋ

Мандатарка за састав нове владе Брнабић је рекла да у овом тренутку има само мало непознаница.

- Министар спољних послова биће Никола Селаковић, министар унутрашњих послова биће Александар Вулин, министар за бригу о селу биће Милан Кркобабић.

- Чак 11 министара су жене - рекла је Ана Брнабић и додала да шест нових министара до сада није имало везе са Владом Србије.

Списак по министарствима:

Министарство финансија - Синиша Мали

Министарство привреде - Анђелка Атанасковић

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде - Бранислав Недимовић

Министарство заштите животне средине - Ирена Вујовић

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре - Томислав Момировић

Министарство рударства и енергетике - Зорана Михајловић

Министарство трговине, туризма и телекомуникација - Татјана Матић

Министарство правде - Маја Поповић

Министарство државне управе и локалне самоуправе - Марија Обрадовић

Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог - Гордана Чомић

Министарство унутрашњих послова - Александар Вулин

Министарство одбране - Небојша Стефановић

Министарство спољних послова - Никола Селаковић

Министарство за европске интеграције - Јадранка Јоксимовић

Министарство просвете, науке и технолошког развоја - чека се одлука, кандидат из СПС-а

Министарство здравља - Златибор Лончар

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања - Дарија Кисић Тепавчевић

Министарство за бригу о породици и демографији - Ратко Дмитровић

Министарство омладине и спорта - Вања Удовичић

Министарство културе и информисања - Маја Гојковић

Министарство за бригу о селу - Милан Кркобабић

Фото: И.Маринковић

Мандатарка Ана Брнабић је истакла да ће од укупног броја чланова владе, којих ће бити 23, чак 11 бити жене, као и да је око 50 одсто нових министара.

На конференцији након седнице Председништва СНС, Брнабић је истакла да је међу њима и шесторо оних који до сада нису имали везе ни са СНС-ом и СПС-ом.

Брнабић је навела да су то Гордана Чомић, Дарија Кисић Тепавчевић, Томислав Момировић, Анђелка Атанацковић, Ратко Дмитровић и Маја Поповић.

Истакла је да се још увек размишља око потпредседничких места, као и о министарству без портфеља.

Брнабић је казала да је у претходној влади било 18 ресора и три министра без портфеља, а сада ће бити 21 ресор и два министара без портфеља.

Уверена је да ће нова влада имати довољно енергије да се суочи са изазовима у 2021. години и изјавила да ће ускоро бити представљен и план и програм рада владе.

Више о томе прочитајте у посебној вести КЛИКОМ ОВДЕ!

БРАТИСЛАВ ГАШИЋ ОСТАЈЕ НА ЧЕЛУ БИА

Председник рекао је данас и да је на више нивоа министарстава извршена промена и да нема министара који су по осам година на њиховом челу.

- Мењали смо и поново рударство и енергетику, одбрану, МУП. Није Министарство одбране утешна награда, већ после којег сам ја постао председник владе и државе, па су ми смешне те приче - објаснио је он.

Вучић је казао да је са мандатарком Аном Брнабић мерио све, а тешко је то измерити.

- Трудио сам се да сагледам ко је како радио. Не гледамо само последња три или шест месеци, већ четири година, као и шта ко може да уради у будућности - објаснио је он.

Рекао је да је, без обзира што је само двоје гласало против, а један био уздржан на седници Председништва СНС, сигурно више против, али су из поштовања према њему рекли "пустићемо те још овај пут, конгрес је у марту".

Такође је пренео да је извесно да Братислав Гашић остаје директор БИА и додао да о томе није ни расправљано.

НАПАДИМА ЖЕЛЕ ДА УПЛАШЕ ПРИСТОЈНЕ ЉУДЕ

Одговарајући на питања новинара о нападу на његовог сина, објављивање његових фотографија у појединим медијима, каже да је то јадно понашање.

Вучић је рекао да је смисао свих тих кампања да пристојни људи буду уплашени.

- Њихов је проблем у томе што не могу све да уплаше... Добар део људи су успели да заплаше, добар део новинара... Њихов проблем је у томе што ја то не зарезујем два одсто - казао је Вучић.

Како је истакао, држава ће се бавити мафијашима, посебно оним у државним структурама.

- Наша је обавеза да пристојним људима допустимо да раде, да плате порез... Немамо право да неко од њих тражи рекет за себе... Тако да ће та борба бити врло, врло жестока, а то ће се видети до Нове године - истакао је Вучић.

Брнабић је рекла да то што се ради против Вучића и његове породице у тајкунским медијима дехуманизација Александра Вучића и његове породице.

Вучић је рекао да ће се док је жив борити против нове парадигме, која каже да није битна воља народа, већ неког малог дела друштва.

Вучић је одговарајући на питања новинара рекао да више министарстава треба да задаје ударац мафији.

10:00 Долазак на седницу

Чланови странке већ су почели да пристижу у седиште странке на Новом Београду. У седиште странке најпре су рано јутрос, још око 8 часова стигли председник Србије Александар Вучић и мандатарка Ана Брнабић.

Стигли и Марија Обрадовић, Александар Мартиновић, Ирена Вујовић, Небојша Стефановић.

Фото: И. Маринковић

Марија Обрадовић

Фото: И. Маринковић

Александар Мартиновић
 

Фото: И. Маринковић

Ирена Вујовић

Фото: И. Маринковић

Небојша Стефановић

Од осталих чланова Српске напредне странке у седиште странке на Новом Београду међу првима стигли су Горан Весић, Маја Гојковић, Зорана Михајловић и Биљана Поповић Ивковић, као и Јадранка Јоксимовић.

Фото: И. Маринковић

Горан Весић

Фото: И. Маринковић

Јадранка Јоксимовић и Златибор Лончар

Фото: И. Маринковић

Маја Гојовић

Фото: И. Маринковић

Зорана Михајловић

Поседимо, након завршетка седнице предвиђене су изјаве за јавност, саопштено је из СНС.

Председник Александар Вучић најавио је раније да ће после седнице Председништва бити познат састав нове владе.

"Имамо само две, три, можда и четири недоумице. Биће ванстраначких и личности из других странака. То ће бити добра влада", рекао је Вучић новинарима у уторак.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (14)