ЗАСЕДАЊЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ: Изабран председник РИК-а

Novosti online

24. 10. 2020. у 10:19 >> 20:31

ЗАСЕДАЊЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ: Изабран председник РИК-а

Фото: Д. Миловановић

О САСТАВУ нове владе данас расправљају посланици на седници Народне скупштине.

Влада Србије имаће 21 министарство, наводи се у Предлогу закона о министарствима, који је у скупштинску процедуру упутила група од 167 посланика.

20:30: Завршено прво заседање

Скупштина Србије завршила је данашњи рад усвајањем одлуке о престанку функције члановима Републичке изборне комисије из претходног сазива и именовала нове чланове, а за председника је поново изабран Владимир Димитријевић.

Међу 17 чланова РИК-а је и генерални секретар скупштине Вељко Одаловић, али и Миладин Ковачевић, као представник Републичког завода за статистику, који је такође био члан и у претходном сазиву.

За секретара РИК-а именован је претходни генерални секретар скупштине Срђан Смиљанић, а за заменика секретара Бранко Маринковић. Смиљанића и Маринковића посланици су данас именовали и за заменике генералног секретара Скупштине Србије Вељка Одаловића.

У образложењу одлуке се наводи да су њих двојица успешно обављали функцију генералног секретара, односно заменика генералног секретара у претходном мандату, а именовани су по хитном поступку како би се што пре довршио процеш конституисања органа парламента.

Посланици Скупштине Србије завршили су рад за данас, а расправом о амандманима на Предлог закона о министарствима наставиће у понедељак.

Посланици су се почетку изјашњавали о предлогу Закона о министарствима.

Предлог предвиђа да Влада Србије има 21 министарство, а поред досадашњих 18, биће и три нова - Министарство за бригу о породици и демографију, Министарство за људска права, равноправност полова и друштвени дијалог, као и Министарство за бригу о селу.

После усвајања Закона о министарствима, мандатарка за састав нове владе Ана Брнабић изнеће посланицима свој експозе и предлог састава свог кабинета. Према раније предвиђеној динамици, гласање о предлогу Закона о министарствима се очекује у понедељак, а експозе мандатарке планиран је за среду.

17:14 - Маринковић: СНС је на историјском максимуму

Посланик Српске напредне странке Владимир Маринковић објавио је данас резултате истраживања јавног мњења о подршци политичким партијама које је, према његовим речима, спровела једна америчка агенција.


Маринковић је у Скупштини Србије, где је у току расправа о Предлогу закона о министарствима, рекао да је према том истраживању подршка Српској напредној странци на “историјском максимуму” и износи 64 одсто, док је ванпарламентарна опозиција на један одсто.

Он каже да то показује шта грађани мисле о раду власти и позвао посланике да заједно раде за Србију и за све оно што је “као велики визионар дефинисао председник Вучић”.

Посланик СНС Угљеша Мрдић поручио је посланицима да морају да буду подршка председнику Александру Вуцицћу и Влади Србије у борби против мафије и организованог криминала.

Мрдић се осврнуо на критике посланика Владана Глишића који је негодовао, јер у Влади Србије неће бити министарство за дијаспору, рекавши да је он контактирао Србе ван земље који су му, каже, рекли да осећају Србију као своју матицу, а Вучића као председника коме се верује и који брине о српском народу.

- Ја вас позивам да подржимо закон, а за пар дана и нову владу, и да дамо пуну подрску интересима Србије, а интересе Србије најбоље спроводи политика нашег председника Алескандра Вучића - рекао је Мрдић.
 

13:50 - Полемика Глишића и Мартиновића о положају Срба ван земље

Шеф посланика СНС Александар Мартиновић и самостални посланик Владан Глишић, полемисали су данас у Скупштини Србије, где је у току расправа Прелога закона о министарствима, о Србима који живе ван земље.

Глишић је рекао да неће подржати Предлог закона о министарствима, не зато што је опозициони посланик, већ због тога што нема министарства за дијаспору.

Он је похвалио то што ће влада у будућности имати министарство за бригу о породици и демографији и министарство за бригу о селу, али је навео да је за побољшање ситуације у тим областима потребна коренита промена друштва.

"Не можемо живети у једном моделу радикалног потрошачког друштва, суровог колонијализма који има све најрадикланије облике уништавања нашег друштва који ми подржавамо, тако што сваког страног инвеститора дочекујемо као робовласника", рекао је Глишић.

Он сматра да није нормално то што Србја нема институацинални оквир за комуникацију са дијаспором, захваљујући којој милијарде евра или долара долазе у земљу.

Мартиновић је рекао да га мало чуди вокабулар који користи Глишић, јер је, како каже, то вокабулар Комунистичке партије, односно Коминтерне.

"Колонијализам, крупни капитал и тако даље, то је језик којим се говорило пре 50, 70 или 80 година", рекао је Мартиновић.

Он га је пријатељски посаветовао да се клони те терминологије којом се користила и Демократска странка, наводећи да је то терминологија оних који су политички пропали.

"Не да нису успели на изборима, него су збрисани с политичке сцене Србије зато што су убеђивали грађане да не виде оно сто заиста постоји. Вучић отвори једну фабрику, а они кажу: ма, то није ништа. Отвори десет, а они кажу: ма, то није ништа....", рекао је Мартиновић.

Истакао је да ће нова влада бити влада континуитета и да ће СНС инсистирати на томе.

Мартиновић је указао и да је председник Александар Вучић много тога урадио за Србе у дијаспори и да је после дугог низа година поново вратио у спектар политичког интересовања положај српског народа у Хрватској, БиХ, Црној Гори...

13:00 - Милићевић: Ствара се темељ да Влада Србије ради још боље

Шеф посланичке групе СПС-а у Скупштини Србије Ђорђе Милићевић изјавио је данас да се законом о министарствима ствара темељ да Влада Србије ради још боље и да може да реализује прокламована начела.

Милићевић је казао да не улази у то шта ће бити сарџај експозеа мандатарке за састав владе Ане Брнабић, али је убеђен да ће међу њима бити шест кључних циљева о којима је говорио председник Србије и СНС-а Александар Вучић.

- Сигуран сам да је ово закон који се највише пута мењао у историји свих закона, јер од увођења вишестраначја нисмо имали један оптималан модел који је број министарства неопходан за владу. Сада чинимо корак напред и правимо управо тај оптималан модел - рекао је Милићевић новинарима у Скупштини Србије и додао да садржај закона није резултат политичке трговине.

Најављујући подршку социјалиста закону, Милићевић је казао да је закон одраз реалних потреба грађана и друштва и да је потврда да се иде ка уређенијој и бољој држави.

- Знам да су персонална решења увек важна, али то данас није тема. Важно је да изаберемо најбоље и најквалитетније, али је сада реч о томе да се направи систем који ће омогућити влади да ради - рекао је шеф социјалиста у скупштини.

Милићевић је истакао да је СПС поносан на резултате који су остварени у претходном периоду и да трасирају пут за рад будуће владе на којем су наставак реформског курса, инвестиције и развој.

Милићевић је поздравио формирање три нова министарства, а на коментаре да је оснивање министарства за дијалог “маркетиншки трик” одговорио да су у дијалогу који је вођен између власти и опозиције на ФПН-у, а након тога и у скупштини, остали само представници владајуће коалиције, те подсетио на Вучићеве речи да је неопходан “перманентан дијалог”.

12:00 - Палма поздравља формирање Министарства за бригу о селу

Председник Јединствене Србије Драган Марковић Палма изразио је данас у Скупштини Србије задовољство због тога што ће у Влади постојати министарство које ће водити бригу о селу.

Он је поручио да село не треба користити само у предизбоној кампањи, већ стално размишљати о томе како да се млади задрже на селу, јер 86 одсто села нестаје.

- Морамо да видимо како да задржимо пољопривреднике и младе који живе на селу и да нема разлике између села и града - рекао је Марковић и додао да треба водити рачуна о томе да цена пољопривредних прозивода буде таква да се вреднује уложени труд и рад.

Додао је и да морају да се створе услови да они који живе на селу имају путеве, канализацију, водоводну мрежу...

- Ако не створимо услове за дом културе, пензионерски клуб, спортски терен, онда не можемо да очекујемо да задржимо младе људе на селу, да живе од свог рада - рекао је Марковић.

Марковић је честитао председнику Србије Александру Вучићу што је предложио формирање министарства за бригу о селу и предложио формирање још једног министарства - за школски спорт, јер има много талентоване деце.

11:00 - Владимир Ђукановић: Подржати Предлог закона о министарствима

Председник скупштинског Одбора за правосуђе и посланик на листи “Александар Вучић - за нашу децу” Владимир Ђукановић позвао је данас парламентарце да подрже Предлог закона о министарствима и додао да се искрено нада да министри неће бити они о којима се у медијима говорило да ће бити.

Ђукановић је истакао да му смета то што медији не пишу о томе с каквим ће се потешкоћама у наредном периоду суочити Влада Србије, већ само ко ће на ком месту бити, а верује да иза тих натписа стоје и поједини функционери.

- Знам колико је тешко формирати владу, јер свако мисли да је богом дан, а још страшније ми је када видим колико једни другима подмећу у медијима, па кажу ја ћу бити министар, да не говорим о амбасадама које мало-мало притискају да ставе свог човека - рекао је Ђукановић .

Он се пита кога је брига ко ће на ком месту бити, наводећи да је важно ко је способан да нешто уради и ко је стручан. “Ми само причамо о томе ко ће да узме неки ресор. То је оно што смо наследили после 2000.године и данас се то пресликава”, рекао је Ðукановић.

- Искрено се надам, када будемо у недељу сазнали (ко је министар), да то неће бити они који мало-мало ставе свој лик у новине и да ће то бити сасвим другачије, а сам закон нам даје могућност да имамо квалитетне људе - рекао је Ђукановић.

Нова влада Србије, чије се формирање очекује следеће седмице, поред поменута три, имаће и Министарство финансија, Министарство привреде, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, Министарство заштите животне средине, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Министарство рударства и енергетике, Министарство трговине, туризма и телекомуникација, Министарство правде, Министарство државне управе и локалне самоуправе, Министарство унутрашњих послова, Министарство одбране, Министарство спољних послова, као и Министарство за европске интеграције.

Такође, остају и Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Министарство здравља, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарство омладине и спорта, као и Министарство културе и информисања.

У Предлогу закона више нема министарстава без портфеља.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)