СВИ У РЕГИОНУ ТРЕБА ДА ПОДРЖЕ ДИЈАЛОГ: Борељ поводом Додикове изјаве о статусу Косова и РС

В.Н.

24. 10. 2020. у 07:15

СВИ У РЕГИОНУ ТРЕБА ДА ПОДРЖЕ ДИЈАЛОГ: Борељ поводом Додикове изјаве о статусу Косова и РС

Фото АП

ШЕФ дипломатије ЕУ Ђозеп Борељ каже да од свих политичких лидера на Западном Балкану очекује да активно подрже процес дијалога Београда и Приштине чији би исход, према његовој оцени, требало да допринесе стабилности у целом региону.

Борељ је у писаном одговору на посланичко питање о изјавама члана Председништва БиХ Милорада Додика, који заступа тезу да би "свака нормализација односа која укључује даље признавање Косова требало да доведе до сличних расправа о статусу Републике Српске", поручио да дијалог Београда и Приштине, који подржава ЕУ, има за циљ да стране постигну свеобухватан, правно обавезујући споразум о нормализацији својих односа, који се бави свим нерешеним питањима.

- Ово ће допринети стабилности у региону Западног Балкана у целини. ЕУ очекује да сви политички лидери на Западном Балкану активно подрже процес, укључујући уздржавање од било каквих изјава које би могле допринети политичким поделама и негативно утицати на добросуседске односе. Регионална сарадња и добросуседски односи су суштински део сваке земље кандидата и напретка потенцијалног кандидата на путу ка ЕУ интеграцијама - поручио је Борељ.

Он је свој одговор закључио поруком да је позиција ЕУ према БиХ одувек била јасна:

- ЕУ подржава суверенитет, територијални интегритет и политичку независност БиХ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

sMILE

24.10.2020. 13:01

I mi Srbi podržavamo suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Srbije. Smatramo da je naš Ustav neprikosnoven. I bez Severa, Republike Srpske, izlaza na more, eksteritorijalnosti verskih objekata i ZSO za enklave južno od Ibra nemamo o čemu da razgovaramo.