РЕСОР ПРИВРЕДЕ ЗА ДИРЕКТОРКУ ПЕТОЛЕТКЕ? У будућем министарском тиму ће бити доста нових имена

Д. МИЛИНКОВИЋ

23. 10. 2020. у 08:00

РЕСОР ПРИВРЕДЕ ЗА ДИРЕКТОРКУ  ПЕТОЛЕТКЕ? У будућем министарском тиму ће бити доста нових имена

Фото Танјуг

ЛИСТА будућих "станара" у Немањиној и даље је отворена, али како сада ствари стоје, већину чланова кабинета премијерке Ане Брнабић чиниће они који по први пут седају у министарске фотеље.

Тако је, према нашим информацијама, најозбиљнији кандидат за ресор привреде који је досад водио Горан Кнежевић, директорка "Прве петолетке - наменска" Анђелка Атанасковић, која је изабрана за најбољег менаџера Југоисточне Европе. Њу је својевремено председник Србије Александар Вучић назвао "жена-змај", алудирајући на то што је успела да оживи ову фабрику из Трстеника и да за две године оствари приход већи од 137 милиона евра.

Међу новим лицима у Влади могла би да се нађе и Маја Поповић, која је виђена за наследницу министарке правде Неле Кубуровић. Поповићева је правник са огромним искуством, бивши судија, а сада саветник директора БИА Братислава Гашића. Била је и шефица кабинета првог човека агенције Александра Ђорђевића.

Ивицу Дачића на месту шефа дипломатије требало би да "замени" актуелни генерални секретар председника Републике Никола Селаковић. Нови кадрови требало би да дођу и у ресор културе и екологије, где се као најозбиљнији кандидати помињу досадашња председница парламента Маја Гојковић и бивша председница општине Савски венац Ирена Вујовић.

Досадашњу министарку за европске интеграције Јадранку Јоксимовић могла би да наследи Сузана Грубјешић, која је својевремено била потпредседница владе задужена управо за ове послове. С обзиром на то да лидер СДПС Расим Љајић више неће бити министар трговине, туризма и телекомуникација, на његово место вероватно ће доћи досадашња државна секретарка у овом ресору Татјана Матић.

Промене се очекују и у министарствима спорта, просвете, и рада и социјалне политике. Како тврде наши саговорници наследник Зорана Ђорђевића у ресору социјале могао би да буде "велико изненађење за јавност".

Жеља СПС

Социјалисти су изразили жељу да би волели да воде просвету. Уколико добију овај ресор, могао би да га води досадашњи министар државне управе Бранко Ружић.

На значајно мешање кадровских карата у Немањиној 11 свакако ће утицати и одлука најјаче странке СНС да прави неку врсту концентрационе владе, па је тако за СПАС Александра Шапића намењено једно министарско место. Шапић је јуче на питање да ли ће трећи са посланичке листе СПАС Ратко Дмитровић добити фотељу у Немањиној констатовао - "нисте лоше информисани". Он је наговестио да би кадар СПАС могао да добије ресор за бригу о породици, деци и демографији.

Нове-старе шефове добиће Mинистарство финансија (Синиша Мали) и пољопривреде (Бранислав Недимовић). Спекулише се да ће доћи до рокаде у ресорима одбране и МУП, па би тако Небојша Стефановић требало да преузме одбрану, а Александар Вулин полицију. Министарка грађевине Зорана Михајловић могла би да промени ресор и да се врати у енергетику, коју је некада водила.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)