ПРИЗНАЈТЕ КОСОВО ИЛИ НИШТА ОД ЕУ: Став немачког дипломате - бесмислен

Д. Р. ЂОРЂЕВИЋ

23. 10. 2020. у 07:30

ПРИЗНАЈТЕ КОСОВО ИЛИ НИШТА ОД ЕУ: Став немачког дипломате - бесмислен

Фото архива

ПРИЗНАЈТЕ Косово или од чланства у Европској унији нема ништа. Ово је суштина ултимативне поруке коју је Београду прексиноћ послао немачки амбасадор при УН Кристоф Хојзген, на видео-седници Савета безбедности на којој се разматрала ситуација на Космету у претходних шест месеци.

- Кампањом отпризнавања Косова наши српски пријатељи пуцају сами себи у ногу, јер ако искрено желе да буду примљени у Европску унију, треба да раде на признавању Косова, као и да га признају сами - рекао је Хојзген.

Поменути дипломата био је спољнополитички саветник канцеларке Ангеле Меркел, а у приштинским медијима почетком године "кандидован" је за представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине, али је на то место постављен словачки дипломата Мирослав Лајчак.

Да ли је Хојзгенова порука Србији, изнета без дипломатских обланди, становиште са којим је сагласна цела Унија или можда наговештај да ће то постати званична политика ЕУ?

КОСНЕТ НИЈЕ ДЕМАНТОВАН

ПОЗИЦИЈУ САД по питању будућих односа Београда и Приштине, прошле недеље изнео је амерички амбасадор у Приштини на КиМ Филип Коснет, после састанка са Мирославом Лајчаком, поручивши да ће "Унија и САД заједно радити на постизању нормализације и узајамног признавања Косова и Србије". Иако је у првом плану изасланика америчког председника за дијалог Ричарда Гренела економија, он ово Коснетово истицање узајамног признавања није демантовао.

Фото архива

Сарадница Центра за спољну политику Сузана Грубјешић каже нам да став који је изнео амбасадор Хојзген не може да буде став ЕУ, јер пет њених чланица није признало "Косово", због чега се и инсистира на дијалогу са Приштином:

- У преговарачком поглављу 35 стоји да треба да нормализујемо односе са Приштином до уласка у ЕУ и ту не стоји да нормализација значи признавање Косова. То што смо чули од Хојзгена је став Берлина и многих других унутар ЕУ. Али, пошто ЕУ функционише на принципу консензуса, све док постоји овакав став пет земаља, или макар једне или две, то неће бити услов ЕУ.

Сарадник Института за европске студије Слободан Зечевић каже, за "Новости", да је став немачког дипломате - бесмислен, а да је препорука да Србија треба сама да лобира за нова признавања Косова - апсурдна:

- Чему онда служе преговори о правно обавезујућем споразуму? Нека се каже: нећете ући у ЕУ без признавања "Косова" и тачка. То је став немачког амбасадора који није разумео зашто се воде преговори о свеобухватном споразуму, а воде се јер споразум није дефинисан.

Немачка је, каже Зечевић, одувек била на том становишту, али је управо непостојање јединства унутар ЕУ узроковало овај другачији приступ.

- Немцима је у интересу да Србија буде што мања на Балкану са малим бројем становниика, а економски развијена. Да ли ће ту пројекцију наметнути целој ЕУ, видећемо. То зависи и од америчке позиције и предстојећих избора у САД. Симптоматично је да Немачка заузима став против компромисног решења и одобрава само оно које одговара Албанцима - оцењује наш саговорник.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (16)

seljak

23.10.2020. 09:57

Онда ништа од ЕУ. Сам имате ви други проблем.Вама је Србија потребна бар колико и ви Србији. Ако ништа онда да спречите неконтролисан уплив Русије и Кине на ове просторе. Празна претња.

Radisa Ristic

23.10.2020. 09:58

Viste uvek bili i bicete najveci neprijatelji Srbije.Odakle vama Nemcima uopste pravo da trazite od Srbije da prizna Kosovo i odreknese svoje teritorije. Zeli ponovo da nanese zlo Srpskom narodu.

Varto Marx

24.10.2020. 11:57

Nista drugo se nemoze se ocekivsti od Njemacke vlade. Boli njih cosak za Srbiju i Kosmet, da bilo bi realnije da suti i ne provocira. Dobro zna Berlín da Srbija nikada nece priznati Kosmet, to vec znaju od samog pocetka, da hocete silom da oduzmete Srpsku svijetinju, malo morgen.