ВЛАДА ЗА ТЕШКО ВРЕМЕ: Ово је шест кључних циљева

Танјуг

20. 10. 2020. у 19:40

ВЛАДА ЗА ТЕШКО ВРЕМЕ: Ово је шест кључних циљева

Фото: И. Маринковић

ПРЕДСЕДНИК СНС Александар Вучић саопштио је вечерас да је Председништво странке договорило да нова влада буде профилисана као реформска влада за тешко време и да има шест циљева, чиме јој је високо подигнута лествица, како би могла много тога да донесе грађанима.

Вучић је, на конференцији за штампу, рекао да је унутар СНС било другачијих мишљења како и на који начин да буду формирани нова влада и скупштинска већина.

Указао је да је једним делом већ постојао припремљени програм, а то је „Србија 2025“, којим су постављени високи циљеви - плате о 900 евра.

-Погођени смо корона вирусом већ седам месеци, а трајаће пандемија свакако најмање још шест месеци. Она је променила цео свет, уништила светске, регионалне и европске економије, оборила их за између 6 и 15 процената. Србија се показала као успешна, и верујемо да нећемо имати негативан раст, што је равно чуду, а за то су заслузни грађани Србије, који су веровали у озбиљну политику, а не шареним лажама које су други нудили, додао је он.

Вучић је казао да се поставило питање да ли са таквим поверењем грађана сами да узму све у руке или - шта су основни циљеви.

Пренео је да је на седници Председништва СНС усвојено да влада која ће бити формирана бити ограниченог трајања, и да ће парламентарни избори, заједно са председничким бити одржани најкасније 3.априла 2022.

Нагласио је да је дефинисано шест основних циљева за нову владу, а прва тачка се тиче борба за здравље грађана, старијих и средовечних, као деце.

-Биће то борба против корона вируса коју морамо успешно да окончамо и покушамо да будемо међу пет најуспешнијих европских земаља. Потребна је изградња нових капацитета, нових болница, изградња нових клиничких центара, реновирање старих, додатно улагања новца из буџета који није лако попунити у условима тешких економских прилика-, рекао је он.

Вучић је указао да сваки пут када се направи велики скуп постоји повећање заражених у болницама.

-Имали смо недавно скуп против вакцинације, скуп испред председништва, и тачно три дана после имамо повећање. Имали бисмо га ионако али верујем у нешсо мањој мери- додао је он.

Вучић је казао да људи заборављају колико кошта лечење.

-Погледајте колико платимо свако од нас здравствено осигурање, а колико кошта дан лечења свуда у свету, па да видимо колико држава издваја новца за сваког од нас, за најбоље лекове, лекаре, респираторе, храну И све друго. Много кошта државни буџет али је наша жеља да сви буду сигурни, да обезбедимо да опрема буде квалитетнија, да наши клинички центру буду још бољи. То је приоритетни задатак владе - очување живота И здравља људи- објаснио је он.

Вучић је казао да је други задатак нове владе борба за интересе нашег народа на КиМ.

-Та борба за очување наших виталних интереса и нашег народа је тешка, водимо је осам година после ужасног наслеђеног стања. Нећу да окривим само претходну власт, јер је стање само кулминирало 2008., а било је проблема од Прве Призренске лиге, порпорцијалног губитка српског становништва деценијама и вековима. За то је потребно широко јединство народа, јер само тако можемо да сачувамо наше интересе и да будемо спремни за компромисна решења, да улазимо у разговоре, а не да из њих бежимо- рекао је он.

Вучић је казао да је трећи циљ борба против оних који су економски прогрес Сбрије искористили за то да поставе неке нове темеље и мреже за успостављање својих система за убијања и пљачку људи.

-Неко ће поставити питање што нисмо то радили пре. Све време смо то радили и резултати су бољи, али последњих месеци рат кланова који нису из Србије прелио се на наше улице, а неки људи пореклом из Србије помислили не само да су јачи од државе. Зато је неопходна оштра, снажна И бескомпромисна борба против мафије.

Четврти циљ је очување независности и самосталног одлучивања Србије, на шта смо поносни, да можемо да водимо своју политику да будемо војно неутрални и бринемо о својим интересима.

Пети циљ су убрзане реформе, посебно у решавању проблема око владивне права и европских интеграција.

-Имаћемо ново министарство за љдуска права и друштени дијалог. Оно је постојало и код других чланица ЕУ. Желим да истакнем да постоји наша жеља макар неки други не желели дијалог, да се разговара у парламенту, влади, у свим институцијама. Да постоји перманентан дијалог са свим политичким актерима, цивилним сектором. Потрудићемо се да колико је могуће да се разговара са свим друштвемим групама- рекао је он.

Казао је, наводећи да ће се препознати они који најмање треба да се препознају и имају најмању политичку снагу, да последња истраживања показују драматичан скок оних који су свакако његови политички неистомишљеници, чији програм можда не разуме, па ће морати да их саслуша.

-То су људи против вакцинације, који су против мера за корону, који сматрају да је земља равна плоча. Те снаге скочиле су за 250 одсто у претходних месец дана. Ови сви други су испод и малог цензуса. Ово је нешто што некога па и мене помало забрињава. То су антимигрантске снаге, ксенофобне. То ме забрињава али мораћемо да разговарамо И са тим људима као И са свима другима, али неће бити компромиса око поштовања елементарних људских права. Неће се догодити да било ко у нашој земљи туче било кога, називајући се неким патриотским патролама и слично- објаснио је он.

Вучић је указао да Србија има актуелно за 2,5 пута мање миграната него пре годину дана, те додао да су у последње четири године мигранти починили мање кривицнцих дела него грађани Србије у једном дану.

-Јасно нам је да постоје мигранти из криминогене средине, а са таквима ће држава знати да се обрачуна. Да дозволимо дивљање било којих група само што припадају неком другом народу, боје коже, то у Србији неће догодити- рекао је он.

Шести циљ је да Србија економски настави да снажи, да има раст преко шест одсто идуће године, да заврши ову годину на око нуле и да будемо збирно најбољи, у ове две године, у Европи. -То је страховито високо подигнута лествица. Као када је први пут Сергеј Бубка постављао лествицу на 6 метара па прескочио. Не желимо да будемо пети, већ у наредне две године, пошто је рок владе ограничен, збирно будемо први у Европи- рекао је он.

То, како истиче, значи за грађане Србије да ће бити настављени сви пројекти, како аутопутеви, пруге, канализације, фабрике за пречишћавање отпадних вода, нове болнице, снажење војске и полиције.

Те основне циљеве изнеће мандатарка Ана Брнабић ускоро И у Скупштини, најавио је он.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (17)