ШТА ПРЕДВИЂА ПЛАН ПРИШТИНЕ: За примену вашингтонског споразума

Танјуг

20. 10. 2020. у 16:05

ШТА ПРЕДВИЂА ПЛАН ПРИШТИНЕ: За примену вашингтонског споразума

Архива Новости

ВЛАДА привремених приштинских институција усвојила је план за спровођење Вашингтонског споразума о нормализацији економских односа Приштине и Београда, којим се, између осталог, преузима обавеза према којој ће Косово учествовати у активностима “мини-Шенгена”, укључујући следећи састанак лидера и повлачење захтева за чланство у тзв. Косова у међународним организацијама, пренела је Коха.

Међу 16 тачака плана, усвојеног у понедељак, су и спровођење инфраструктурних споразума, измене које се односе на језеро Газиводе, те измена верског закона , како би се "спровела посвећеност премијера Авдулаха Хотија у вези са додатном заштитом Српске цркве", пише Коха, која је данас у штампаном издању објавила цео план.

Под тачком 1 наводи се да су се обе стране обавезале на спровођење споразума изградњи аутопута Ниш - Приштина (Драч - Морина - Приштина - Мердаре - Ниш), а под следећом тачко спровођење договора о железницама.

У Плану се додаје да ће Београд и Приштина сарађивати са САД, а нарочито са Финансијском корпорацијом за међународни развој (ДФЦ) и ЕXИМ, посебно на реализацији инфраструктурних пројеката, који ће се финасирати углавном из кредита.

Четврта тачка се односи на заједничку, како кажу, "границу" на Мердару и сарадњи на том прелазу, а пета на међусобно признање диплома.

Предвиђена је и енергетска сарадња, која се односи на договорено заједничко коришчење резурса Газивода.

У тачки седам говори се о изменама верског закона, као и о једногодишњој обустави кампање за пријем Косов у чланство међународних огранизација

Предвиђено је предузимање акција и када се ради о примени једногодишњег мораторијума којим Косово неће подносити пријаве за чланство у међународним организацијама.

"Министарство спољних послова издаће циркуларно писмо за све институције, да повуку све пријаве и у којем се наводи да се у периоду од годину дана Косово неће пријављивати за чланство у међународним организацијама", стоји у плану који преноси Коха.

МИП издаје инструкцију за све институције, где је потребно да се повуку све пријаве, те у којој се наводи да се у периоду од једне године Косово неце пријављивати у међународне организације", даље се наводи у овом плану.

Такође, обе стране се обевезују да ће пронаћи и идентификовати посмртне остатке несталих, а у вези са тим, Приштина се обавезује да ће наставити ископавање на пет локација: Митровица, Пећ, Подујево, Ораховац и Бистражин, у општини Ðаковица.

Истовремено, наводи се да ће Приштина поднети захтев за ископавања и потрагу за несталим лицима на подруцју Рашке области, као и још један захтев о приступу информацијама српској архиви, посебно архиви Југословенске војске.

Иначе, план примене споразума из Вашингтона је израдила Канцеларија за стратешко планирање, у сарадњи са ресорним министарствима, а према упутству премијера привремених институција у Приштини Авдулаха Хотија.

У уводу документа се наводи да ће овај "овакав приступ служити информисању партнера о постигнутом напретку и координацији напора институција за спровођење споразума", наводи Коха, што је јуче рекао и заменик премијера Дритон Сељманај.

Београд и Приштина, уз посредовање САД, потписали су економски споразум 4. септембра у Белој кући.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)