АНА БРНАБИЋ О НОВОЈ ВЛАДИ СРБИЈЕ: Имамо људе са сјајном енергијом, али нас чека велики посао

Новости онлине

18. 10. 2020. у 21:09

АНА БРНАБИЋ О НОВОЈ ВЛАДИ СРБИЈЕ: Имамо људе са сјајном енергијом, али нас чека велики посао

Фото: Принтсцреен

МАНДАТАРКА за састав владе Ана Брнабић гостовала је вечерас у емисији Хит Твит, где је говорила о формирању нове Владе Србије, као и о најважнијим догађајима из претходне недеље.

Поред Ане Брнабић, гости у студију су били новинар Миломир Марић и социолог професор Владимир Вулетић.

О новој Влади Србије

Мандатарка је на почетку истакла да ће у новој Влади бити сјајна енергија, и такође је потврдила да ће у Влади бити 50 одсто жена, као и да ће бити основана два нова министарства.

- Имамо велики посао пред нама, али ћемо успети - рекла је Брнабић.

Владимир Вулетић је рекао да ће се нова Влада у почетку бавити пандемијом и економским питањима која директно зависе од вируса корона, и истакао да није битно колико се чека на нову Владу, већ да она буде квалитетна и да се бави стварима које су народу битне.

Владимир Вулетић/Фото: Принтсцреен

- Мени је рационалан био одговор председника који је одмах након избора рекао да ће бити много тема и састанака у вези са Косовом, које су ставиле Владу у други план - рекао је Вулетић.

Ана Брнабић је рекла да је на многе министре поносна, и рекла је да су многи урадили одличан посао.

- Ја мислим да је у свакој влади света то тако - рекла је мандатарка, па истакла да је тачно да су неки министри ишли у стране амбасаде да би тако лобирали сами за себе.

- То је најгора ствар коју неко може да уради за себе, то је и председник Вучић једном рекао. Колико нека амбасада лобира за некога, толико му се пропорционално умањује шанса да постане министар. То је најгора могућа препорука - нагласила је мандатарка.

Она је рекла да је СНС добила највећу подршку грађана, и да је управо и зато огромна одговорност на леђима напредњака - да саставе што бољу Владу да би се наставио напредак Србије.

- Зато смо и чекали, како су нас неки критиковали. Никада неко није имао такву одговорност, односно такво поверење грађана. Ми морамо да дамо све од себе да би то поверење оправдали.

Брнабић је рекла да иако су нам резултати добри, то нас неће уљуљкати, него ће држава покренути никада јачу борбу против организованог криминала.

- Грађани ће видети озбиљне измене у том смислу, и нико неће бити заштићен - рекла је Брнабић.

Лајчакова посета и односи са Приштином

Прва тема емисије је Лајчакова "турнеја" на Балкану, као и његово инсистирање на стварању Заједнице српских општина, што није наишло на добар пријем у Приштини.

Мандатарка је рекла да не жели да буде превише груба према ЕУ, и да наш циљ јесте да постанемо део европске породице народа, али да ју је разочарало то што је више од седам година допуштено да не буде формирана ЗСО.

- Ми се свих споразума држимо. Мени је катастрофално то што се годинама понављају исте реченице у извештајима о напретку без обзира шта Приштина уради. И недопустиво је то што је истоветан текст за нас и за Приштину. Ми поштујемо све, и ми смо наш део Бриселског споразума имплементирали, а ово што Албанци данас раде им је дозволила Европска унија - рекла је Брнабић.

Марић је рекао да су ставови нас и Приштине непомирљиви, и да је међународна заједница нама обећала да ће ЗСО имати извршна овлашћења, али и да ништа од тога није остварено.

Миломир Марић/Фото: Принтсцреен

Ана Брнабић је потом нагласила да је Вучић скинуо прошлој Влади велики терет са леђа, и истакла да треба да се поносимо што имамо таквог политичара.

- Он иде перфектно припремљен на све састанке, спреман на сваку евентуалност. То је за нас невероватно важно, за мене као председницу Владе и за наш читав тим. Он је све изазове скинуо нама са леђа и пребацио на себе, и суочавао се са многим изазовима сам - рекла је мандатарка.

Она је истакла да Србија више није иста земља каква је била пре 10 или 15 година, и рекла да смо много јачи него што смо били.

Фото: Принтсцреен

- Приштина није спровела никакве реформе, код њих је ситуација са незапосленошћу катастрофална, организовани криминал цвета, и то мене плаши. Политичари у овом делу Балкана када не могу да реше проблеме почињу да праве политичке проблеме и да криве друге, што они сада раде.

Односи са Русијом и посета Владимира Путина

Друга тема је долазак Владимира Путина у Србију, о чему је било много спекулација последњих дана.

Марић каже да они исти који замерају Вучићу што се превише виђа са Путином и Си Ђи Пингом, сада брину што руски председник не долази, док је Брнабић рекла да Москва никада није вршила било какве притиске на Србију, и да Русија има пуно поштовање за нашу политику.

- Ја сам била на састанцима када је Владимир Путин био у посети Београду, и тада сам научила много о политичкој култури и дипломатији. Још једном да поновим, Руси нас никада нису притискали по било ком питању - истакла је мандатарка.

Професор Вулетић је рекао да морамо да схватимо да смо и ми важни Москви, подједнако као и Москва нама.

Епидемиолошка ситуација, вирус корона и ношење маски

Наредна тема о којој су говорили гости је ситуација са пандемијом вируса корона, раст броја заражених и ношење маски.

- Људи имају став о многим стварима о којима не знају много. Свако има право на свој став, и то није само код нас, то можемо видети у целом свету. Али оно што је разлика је што на Западу, и они који мисле да је глупо носити маске, ипак поштују законе - рекао је професор Вулетић.

Он је истакао да људи морају да схвате да Кризни штаб доноси одлуке да би се заштитило становништво и очувао здравствени систем.

Брнабић је рекла да морамо бити дисциплиновани, зато што ситуација врло брзо може да постане нестабилна.

Фото: Принтсцреен

- Без сумње ћемо у данима пред нама имати погоршавање ситуације. Сада је питање како ћемо се носити са тим и да ли ћемо поштовати мере. Заиста је важно да носимо маске, да се придржавамо правила. Мени је важно да заштитимо наш здравствени систем. Иза лекара и медицинских сестара је једна изузетно тешка година, и плашим се како ће и физички и ментално издржати трећи талас - рекла је мандатарка.

Она је објаснила да би слом здравственог система изгледао онако како је то изгледало у Италији, Шпанији или Њујорку, али је рекла да Србија има респиратора и више него довољно, и да ту нисмо у заостатку.

- Друга ствар, ми читаву годину не можемо да помогнемо другим пацијентима, који болују од разних болести. Ми не можемо да приуштимо да поново све болнице претварамо у ковид центре. Ми морамо да лечимо друге људе, и баш зато отварамо Арену за ковид пацијенте, да не оптерећујемо друге здравствене установе - рекла је Брнабић.

Она је истакла да борба против маски није јединствена само за Србију, већ то постоји у целом свету, и рекла је да су наши људи дисциплиновани и поред изузетака.

- Ми тренутно не планирамо никакво затварање, и надам се да ћемо на друге начине превенирати трећи талас. Што се тиче кафића и ресторана потребан нам је велики број инспектора да би ми то могли да контролишемо. 

О положају жена у српском друштву и новој Влади

Наредна тема је учешће жена у политици, поготово у светлу чињенице да ће у новој Влади бити велики број жена министара.

Мандатарка је истакла да она никада није имала проблема у политици само зато што је жена, али да је евидентно да у целом свету и даље није постигнута потпуна равноправност, што се најбоље види по висини плате.

- Жене су посвећене послу, некако више размишљају о томе шта ће остати иза нас, шта ће остати у будућности - истакла је мандатарка.

Фото: Принтсцреен

- Мушкарци често имају много бољи смисао за хумор. Знате како седнице често могу бити напорне, и ми у овој, техничкој Влади имамо неколико министара који баш знају да нас насмеју - рекла је Брнабић.

Вулетић је рекао да је важно да се са највиших места у држави шаље порука да смо сви равноправни.

- Ако смо у популацији равноправно подељени, а у министарствима има само 10 одсто жена, то није добра порука - рекао је Вулетић.

Провокативна изложба и "кењкавац"

Наредна тема је била провокативна изложба на којој је била постављена и слика бебе са секиром у глави, коју су непознати младићи растурили, исцепавши цртеже.

Вулетић је рекао да је свака уметност сама по себи провокативна, и да је упад на изложбу терористички акт.

- Занимљиво је да су ти што су упали учинили услугу уметницима. Провокативно је, па боже мој. Мислим да ту нема релативизације - тај упад је био терористички акт - рекао је Вулетић, пре свега у контексту саопштења министарства које су многи осудили.

Мандатарка је рекла да није чула за ту изложбу пре овог упада, а да сада сви знамо за њу. Она је јасно рекла да само држава има право на употребу силе, нико други.

- И држава има право на силу само када штити друге грађане. Нико нема право да упада и прети, апсолутно нико. Што се тиче Министарства културе ја нисам била упућена у писање тог саопштења, а волела бих да јесам - рекла је Брнабић.

На крају емисије Ана Брнабић је истакла да је други предлог о посети Владимира Путина њен фаворит, рекавши да то најбоље приказује лицемерје одређених медија који од највећих критичара Русије постају највећи русофили.

- Недоследни су у свему, осим у томе што су увек против Вучића. То ми је некако кристално јасно - рекла је мандатарка.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (20)