ВУЧИЋ И РАДМАН У НОВОМ САДУ: Добар и садржајан разговор, морамо да гледамо у заједничку будућност (ВИДЕО)

Novosti online

16. 10. 2020. у 18:00 >> 19:09

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић и министар спољних и европских послова Хрватске Гордан Грлић Радман присуствовали су вечерас у Новом Саду, на Петроварадину, свечаном отварању спомен дома бана Јосипа Јелачића и његовој предаји на коришћење представницима Хрватског националног већа (ХНВ).

ВУЧИЋ И РАДМАН У НОВОМ САДУ: Добар и садржајан разговор, морамо да гледамо у заједничку будућност (ВИДЕО)

Фото: Инстаграм/будуцностсрбијеав

Свечаности су присуствовали министар спољних послова Ивица Дачицћ, председник Покрајинске владе Игор Мировић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, амбасадор Хрватске у Србији Хидајет Бишчевић, председница ХНВ Јасна Војнић...

Влада Србије је за откуп куће од 250 квадрата обезбедила укупно 600.000 евра, чиме је испуњено раније обећање председника Вучића, приликом сусрета са бившом хрватском председницом Колиндом Грабар Китаровић да ће Србија откупити родну Јелачићеву кућу и уступити је Хрватској националној заједници.

Кући ће, адаптацијом унутрашњег дела, бити враћен изворни изглед, као у време када је Јелачић у њој живео.

Адаптација би требало да буде завршена до пролеца следеце године.

Бан и гроф Јелачић, по коме се, иначе, назива главни трг у Загребу, представља једну од најзначајнијих фигура у историји хрватског народа.

Рођен је на данашњи дан 1801. године, а хрватска национална заједница у Србији 16. октобар обележава као национални празник.

Присутнима су се се обратили Јасна Војнић и Гордан Грлић Радман, а онда и Александар Вучић, који је, између осталог, рекао:

- Слушао сам добре говоре мојих претходника, иако су ми прецизно написали шта би требало да говорим, као и обично, потрудићу се да већи део онога буде из главе, а не да будем успешан захваљујући туђој памети. Ово је једна од ствари које смо обећали да ћемо урадити.

- Ово смо обећали да ћемо да урадимо после првог састанка са председницом Грабар Китаровић и одмах смо кренули у решавање проблема Хрвата у Србији.

- Послали смо поруку да су Хрвати који живе у било ком делу Србије, грађани ове земље. Србија је њихова домовина- .

- Чувајући мир и стабилност Хрватске и Србије почињемо да градимо поверење између нас, да понекад уђемо у ципеле оног другог и да поштујемо права оног другог и да обезбедимо очувнаје идентитета - казао је предсендик.

- Ако тражите од нас да вам помогнемо, то ћемо и урадити. Вас не доживљавамо као некога ко смета, већ ко доприноси нашој земљи - рекао је Вучић.

ИЗЈАВЕ ЗА МЕДИЈЕ ВУЧИЋА И РАДМАНА:

Министар спољних и европских послова Хрватске Гордан Грлић Радман рекао је да су он и Вучић имали добар и садржајан билатерални разговор. Он је додао да смо ми упућени једни на друге, да смо заједно и да заједно морамо гледати у будућност.

- Када говорите о несталима, људи треба да знају да није мање несталих Срба од несталих Хрвата - рекао је председник и додао да је важно да родитељи и деца оних који су нестали са обе стране заслужују да имају негде да својим најближима запале свећу.

- Заиста смо имали један отворен разговор пре свега, сигуран сам да ни једном ни другом није било претерано пријатно и сувише лако.

- Имали смо добар разговор и верујем да ћемо свим конкретним корацима рационално упловити у мирне и разумне токове - рекао је Вучић. Он је додао да је неопходно да заједно гледамо у будућност.

- Када будемо формирали нашу владу, имаћемо лакши приступ према свима. Наша отовореност је велика, и важно је да имамо помоћ и подршку. Ми смо друштво искреног односа и поверења – казао је Вучић.

На питање о ситуаицји Срба у Хрватској и третману који они примају, Вучић је рекао је и то била једна од тема, али се разговарало и о односу Хрвата у Србији. 

-Када сам био у Хрватској увек су ме само то питали. Ако неко каже нешто лоше против овог другого, овај добија аплауз. Наравно да смо причали о положају Срба у Хрватској и обрнуто. Не желим да нам се то претвори у нешто да је наводно намештено, али коме би то могао да објасним – казао је Вучић.

- Било је много тешких и лоших изјава са обе стране и ни на који начин не бих рекао да су српски министри криви или кривљи од хрватских министара, али добро је да увек пребаците кривицу на нашу страну зато што је добро да себе погледамо у свом дворишту, па тек онда да кривимо неког другог - рекао је Вучић.

- Ја сам вечерас рекао РАдману да мене пре свега занима хоћемо ли ми моћи да градимо међусобно добре односе - рекао је Вучић и додао да је хумано питање хоће ли нека мајка моћи да запали свећу на гробу свог сина.

Када је у питању "Мини Шенген" Вучић је рекао да је изузетно поносан на ту иницијативу.

Председник је најавио и виртуелну конференцију до краја месеца.

Када су у питању избори у Шапцу председник је рекао да је то завршена прича.

Када је у питању дуг Србије председник је рекао да је он око 26 милијарди и да је под контролом.

- Стварно не знам шта је била тема, ако је било ношење маски и да је то разлог за Голи оток, не знам шта мби рекли да смо као у Француској уводили полицијски час на четири недеље - рекао је Вучић и додао да ми морамо да се боримо.

- Наше је да се боримо да нам људи остану здрави и живи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (32)