СРБИ МОГУ ДА НАПУСТЕ И СУДОВЕ: Какав би могао да буде одговор ако Приштина не формира Заједницу српских општина

Д. Р. Ђ.

15. 10. 2020. у 09:00

СРБИ МОГУ ДА НАПУСТЕ И СУДОВЕ: Какав би могао да буде одговор ако Приштина не формира Заједницу српских општина

Суд у Митровици

ИЗЛАЗАК из владе, скупштине, локалних самоуправа које раде по косовском систему, па и напуштање судских органа и косовске полиције, могао би да буде одговор Срба на Космету на упорно избегавање приштинских власти да формирају Заједницу српских општина.

Учешће на изборима у складу са косовским законима, као и интеграција српских судија и тужилаца у косовски правосудни систем и српских полицајаца на северу КиМ у косовску полицију, биле су обавезе српске стране из Првог бриселског споразума из 2013. године, које су и испуњене. На другој страни, Приштина, која се истим споразумом обавезала да формира ЗСО, већ седам година налази "изговоре" због чега то не чини.

Због тога би представници Срба могли да се поведу истим принципом који промовише премијер привремених институција у Приштини Авдулах Хоти - да се ништа не примењује док се не закључи коначни споразум и да све оно што су већ применили сада суспендују.

Председник Александар Вучић рекао је јуче да ЗСО мора да се формира:

ЛАЈЧАК: ОБЕ СТРАНЕ ДА ПОШТУЈУ ОБАВЕЗЕ

ЕУ очекује да обе стране поштују претходно преузете обавезе. Унија жали што Заједница српских општина још није формирана и очекује да Приштина понуди предлог за наставак имплементације тог споразума - изјавио је Мирослав Лајчак, изасланик ЕУ за дијалог, за магазин Cord.

Лајчак је рекао и да је време да се процес дијалога приведе крају, као и да је постизање свеобухватног споразума питање месеци, а не година, под условом да су обе стране спремне на компромисе.

- ЗСО не може да буде никаква НВО, нити Београд интересује тзв. косовски устав, јер би то онда могли да примене и без преговора. Српска листа је то јуче паметно, недвосмислено саопштила. Показаћемо трпељивост, имаћемо довољно стрпљења...

Уочи данашњег састанка са представником ЕУ за дијалог, Мирославом Лајчаком, Вучић је поновио да је важно да са њим разговара о компромисном решењу, али да пре компромисног решења Приштина мора да испуни договорено.

Лајчак у Београд долази из Приштине, где је разговарао са Хотијем, који је поучио да ЗСО неће бити формирана са извршним надлежностима, "већ онако како Уставни суд тзв. Косова налаже".

Словачки дипломата састао се јуче и са Хашимом Тачијем, који је после тога пренео да се разговарало о коначном споразуму, чланству у УН, као и о међусобном признавању.

- Верујем да је дошло време да ЕУ стави на сто могућност разговора о међусобном признавању, јер би то требало да буде први циљ споразума. Желим да верујем да једино узајамно признавање може бити гаранција стабилности у региону и пријатељства наших двеју земаља и гаранција мира - рекао је Тачи на конференцији за медије.

КРИЗНА ГРУПА: И РАЗМЕНА ТЕРИТОРИЈА

У ИЗВЕШТАЈУ Кризне групе ми препоручујемо Европској унији да се уздржава од тога да онемогућава двема странама да дискутују чак и о потенцијалним контроверзним решењима, из перспективе ЕУ, као што је размена територија - рекао је Ђузепе Фама, један од аутора последњег извештаја Међународне кризне групе, за Слободну Европу.

Он је навео и да је посебно важно да се током консултација постигне међусобно разумевање да правно обавезујући споразум мора да укључи и питање узајамног признавања:

- Знамо да је то било посебно тешко, с обзиром на чињеницу да и данас пет чланица ЕУ наставља да не признаје Косово. И за то ће бити потребна фина и добро калибрирана дипломатија.

Фама такође каже да не може бити постигнуто решење које би значило пуну победу само за једну страну.

Наш некадашњи шеф мисије при Савету Европе Зоран Миливојевић каже да је ЗСО црвена линија и да за српску страну не долази у обзир да прихвати било коју ревизију изворног споразума, као и да Београд има право да "изађе из свега" што је учинио према Бриселском споразуму и да се стање врати на претходно, јер споразум не поштује друга страна:

- Овога пута Србија апсолутно нема никаквих могућности да чини даље уступке. За Србију је неприхватљиво да се питање ЗСО не реши као "претходно питање", а да се после тога разговара о другим елементима нормализације.

Миливојевић је за РТС оценио, да ако се ЕУ позива на одлуке уставног суда у Приштини, које доводе у питање оно што треба да буде ЗСО, да то говори да они имају разумевања за приштинску страну и на неки начин врше притисак на Србију да и она то прихвати. ЗСО, према споразуму који је једино релевантан, како је навео, има извршна овлашћења и не долази у обзир да се то на било који начин ревидира.

Уставни суд у Приштини, подсетимо, у децембру 2015. године је утврдио да принципи Заједнице општина са српском већином нису у потпуности усклађени "са духом Устава Косова", у деловима који се односе на "једнакост пред законом", "правима и основним слободама", као и по питању "права заједница и њихових припадника".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)