АДМИНИСТРАТИВНИ ПРЕЛАЗ МЕРДАРЕ: рад у проширеном капацитету

Д. ЗЕЧЕВИЋ

14. 10. 2020. у 11:09

АДМИНИСТРАТИВНИ прелаз Мердаре, најфреквентнији прелаз између централне Србије и Косова и Метохије, почео је да функционише повећаним капацитетом.

АДМИНИСТРАТИВНИ ПРЕЛАЗ МЕРДАРЕ: рад у проширеном капацитету

Фото: Д. Зечевић

Како је саопштила Канцеларија за КиМ, капацитет овог прелаза Мердаре проширен је на основу договора из Вашингтона постигнутог на иницијативу председника Доналда Трампа, од 7. октобра када је српско особље почело са радом у новом објекту који је раније изграђен средствима Европске уније.

- Србија снажно подржава убрзани проток људи, робе, капитала и услуга и надамо се да ће у скорој будућности бити предузети и додатни кораци да се оствари овај циљ, и то у склопу мини-шенген иницијативе, која регион треба да учини бољим местом за живот и пословање. Ово остаје заједнички приоритет Владе Србије и Владе САД - наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Иначе, административни прелаз Мердаре осим житеља Космета и централног дела Србије најчешће користе и Албанци који путују у земље западне Европе. Овај прелаз као и остала четири између централне Србије и КиМ отворен је на основу споразума из Брисела постигнутог још 2011. године између Београда и Приштине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)