ТАЧИ ГАЗИ ПОТПИС ИЗ ВАШИНГТОНА И РУШИ ЗСО: Председник лажне државе минира договор и жели да прича само о признавању независности

Д. МИЛИНКОВИЋ

13. 10. 2020. у 08:00

ТАЧИ ГАЗИ ПОТПИС ИЗ ВАШИНГТОНА И РУШИ ЗСО: Председник лажне државе минира  договор и жели да прича само о признавању независности

Хашим Тачи / Фото АП

МАСТИЛО на споразуму потписаном у Вашингтону практично се није ни осушило, а Приштина је започела опсежну офанзиву како би уз помоћ својих савезника са Запада минирала све договоре и на столу оставила само једну тему - заокруживање независности лажне косовске државе.

Само неколико сати након што је председник Србије Александар Вучић у недељу упозорио да следе нови притисци на нашу земљу, планове Албанаца разоткрио је председник привремених институција у покрајини Хашим Тачи. Он је из Вашингтона поручио да је и у САД и у ЕУ захтевао да на дневном реду дијалога Београда и Приштине буде искључиво узајамно признавање.

Тачијева турнеја у Бриселу и Вашингтону одиграва се у тренутку када се ишчекује коначна одлука да ли ће оптужница за ратне злочине коју је против њега објавило Специјализовано тужилаштво за ОВК бити потврђена, враћена на дораду или одбачена.

Министар одбране Александар Вулин зато је поручио Тачију да он треба само да се изјашњава о тачкама ове оптужнице, а да све друго што говори треба посматрати само кроз скоро подизање оптужнице:

- Ако му је лакше да у Хагу чита своје старе изјаве и објашњава друговима у ћелији како је био велики борац, нека му буде.

СТАТУТ ПРЕДАТ ПРЕ ДВЕ ГОДИНЕ

УПРАВЉАЧКИ тим за израду Статута Заједнице српских општина предао је нацрт овог документа Бриселу у августу 2018. Након тога је из Брисела требало да уследи позив Управљачком тиму да представи овај документ, а затим и да се закажу састанци двеју страна, најпре на техничком, а затим и на високом политичком нивоу, како би се текст Статута усагласио. Међутим, позив из Брисела ни после две године не стиже.

Пре него што је своје скандалозне захтеве изнео у Вашингтону, Тачи је то учинио и у седишту ЕУ, која већ дуже показује немоћ као посредник у дијалогу и не успева да покрене разговоре доведене у ћорсокак због константних једностраних потеза косовских Албанаца. Бриселски преговори после дужег времена накратко су одмрзнути након парафирања споразума у Белој кући, али су поново обустављени због одбијања Приштине да се разговара о Заједници српских општина.

За директора Канцеларије за КиМ Петра Петковића нема дилеме да је Тачи суштински против дијалога, што је, каже, показао и изјавом из Вашингтона:

- Тиме је потврдио и да ништа не вреди његов потпис пред лицем ЕУ, којим се обавезао на формирање ЗСО. Насупрот ономе што он замишља, дијалог не може имати унапред дефинисан исход, и тога су свесни и у Вашингтону и у Бриселу. Својим маневрима и ескиважама са себе не могу скинути седам и по година нереализовану обавезу формирања Заједнице и то је тема коју неће успети да скрајну и уклоне са стола никаквом политичком и дипломатском гимнастиком.

Борељ о бриселском процесу: До коначног споразума за неколико месеци

КОНАЧНИ договор Београда и Приштине могуће је постићи за неколико месеци, а не година, уз рад у доброј вери и духу компромиса. Ми не прописујемо шта ће бити решење, нити желимо да вештачки убрзавамо преговоре нити да одуговлачимо с њима. Успех дијалога кључан је за стабилност Западног Балкна и целе ЕУ - поручио је у понедељак високи представник ЕУ Ђозеп Борељ, након састанка министара спољних послова ЕУ.

Он је поновио да постоји само један дијалог, и то онај који води ЕУ, а да су добро дошле иницијативе које доприносе процесу:

- САД је важан партнер, али ЕУ је та која олакшава дијалог и води рачуна о њему

Борељ је такође истакао да ће до споразума доћи у року који је навео под условом да се обе стране ангажују конструктивно. Европски шеф дипломатије је нагласио да је проналажење решења, какво год оно било, неопходан услов за пут ка ЕУ. Рекао је и да земље које намеравају да се придруже морају да јачају добросуседске односе и сарадњу.

Борељ је по завршетку састанка у Луксембургу, којем је председавао, нагласио да је Савет ЕУ затражио пуно јединство и подршку како за процес преговора Београда и Приштине, тако и за рад специјалног представника ЕУ Мирослава Лајчака. (Г. Ч.)

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да иза свих потеза приштинских званичника стоји - Немачка:

- То је велика сила са којом имамо проблем, јер она не показује никакву флексибилност и своју почетну позицију према Косову, само погоршава. Све више смо изложени притисцима, односно све проблеме које смо имали с Приштином, од увођења такса па надаље, можемо да повежемо са немачким ставом. Берлин евидентно даје зелено светло косовским структурама да се понашају агресивно и хистерично. Ако Трамп победи на америчким председничким изборима можемо да очекујемо веће ангажовање САД у дисциплиновању Приштине, у супротном ће главну реч водити Немачка, која диктира и позиције целе ЕУ.

Позиви Тачија на обуставу дијалога са Београдом, по Немањи Старовићу, из Центра за друштвену стабилност, резултат су неспремности ЕУ да прибегне механизмима принуде према Приштини:

- Како је до председничких избора у САД остало свега три седмице, Тачи и његови истомишљеници сматрају да се одлазак Трампа и његовог тима из Беле куће толико приближио, па и не морају више да страхују од реакције Вашингтона, јединог међународног спонзора косовске независности који се у претходном периоду није либио да прибегне казненим мерама. Питање је и дана када ће оптужница против Тачија бити потврђена, па он очигледно више не осећа потребу за пројектовањем имиџа лидера наклоњеног дијалогу. n

Лајчак пред шефовима дипломатије ЕУ о дијалогу:

ЗАГРЕБ ТРАЖИ САСТАНАК О ЗАПАДНОМ БАЛКАНУ

МИНИСТРИ спољних послова ЕУ у понедељак су у Луксембургу разматрали ситуацију у дијалогу Београда и Приштине, а извештај је поднео специјални представник за ово питање Мирослав Лајчак. Он је после састанка поручио да је на расправи потврђена "јасна веза између дијалога и европске будућности Србије и Косова".

Аустријски шеф дипломатије Александер Саленберг поручио је да је дијалог кључан за регион Југоисточне Европе, од кога зависи и стабилност и безбедност целе ЕУ:

- Веома је важно да ЕУ остане ангажована, али и да јасно покаже да постоји само једна перспектива, а то је европска.

Министар спољних послова Хрватске Гордан Грлић Радман затражио је на састанку да се одржи посебно министарско заседање Уније о Западном Балкану, с образложењем да у том региону дуго постоје нерешени изазови - однос Србије и Косова, и стање у БиХ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)