БРНАБИЋ СА ЂИЕЧИЈЕМ: Србија ће наставити стратешко партнерство са Кином

Танјуг

12. 10. 2020. у 16:26

ПРЕДСЕДНИЦА Владе Ана Брнабић данас је, у разговору са чланом Политбироа Централног комитета Комунистичке партије Кине Јангом Ђиечијем, поручила да ће Србија наставити да развија чврсто утемељено свеобухватно стратешко партнерство са том земљом и нада се проширењу сарадње на пројектима инфраструктуре, привреде и технолошких иновација, који су од изузетног значаја за обе државе.

БРНАБИЋ СА ЂИЕЧИЈЕМ: Србија ће наставити стратешко партнерство са Кином

Фото: Танјуг

Премијерка је уверена да ће и нова влада, за чији је састав добила мандат, наставити да ради на даљем унапређењу укупних односа са Кином, као једном од главних спољнополитичких приоритрета јер, како је подвукла, свевременско челично пријатељство није само значајно на политичком плану, већ говори о високом степену међусобног разумевања које ће допринети економском развоју земље и побољшању квалитета живота свих грађана Србије.

Брнабић се саговорнику посебно захвалила на подршци и помоћи коју је Кина упутила током пандемије корона вируса, као и на чињеници да радови на неким од најзначајнијих инфраструктурних пројекта у том периоду нису били заустављени, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

Када је реч о привредно-економској сарадњи, председница владе је подвукла да су развој вештачке интелигенције, технологије и технолошки напредак од суштинског значаја за Србију.

Фото: Танјуг

Србија снажно подржава Кину како на билатералном тако и на мултилатералном плану, укљујучујући иницијативу председника Си Ђинпинга „Појас и пут“ и механизам сарадње „17+1“, у оквиру којег Србија има највише инфраструктурних и стратешких пројетака, додала је Брнабић.

Према њеним речима, од изузетне је важности да се што пре почне са радом на Фрушкогорском коридору и Београдком метроу.

Разговарано је и о потренцијалној сарадњи са кинеским компанијама на изградњи железничког Коридора 10 и прузи Београд-Ниш.

Јанг Ђиечи, који је и директор Канцеларије за спољне послове Централне комисије, рекао је да ће о свим детаљима разговора обавестити председника и премијера Кине, уверен да ће бити још нових заједничких пројеката Србије и Кине.

Он је додао да и даље очекује подршку Србије и наставак сарадње на мултилатералном плану у борби против Ковида-19.

Фото: Танјуг

Јанг Ђиечи је честитао премијерки Брнабић на напретку Србије и Београда у друштвеном и економском развоју и захвалио јој се што се она лично залаже за унапређење практичне сарадње две пријатељске земље.

Посебно задовољство изразио је због чињенице да ће Брнабић бити почасни гост на онлајн „Пуђијанг форуму иновација“ у Шангају, наведено је у саопштењу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)